Terug naar Af. U ontvangt gn 200 euro...Militaire Lourdesbedevaart 2023

 

Zondag 31 december 2023. Vanmorgen fietste ik naar de Waalse kerk. Toen had ik nog niet het bericht gezien dat er gn dienst zou zijn, ik ging af op een eerder mailtje dat die er wl zou zijn. Tja. En het regende hard. Maar ik was nog vroeg genoeg om aan te schuiven bij de warme en interessante dienst van de Lutheranen, ter plekke. Vanmiddag heb ik rustig aan gedaan: de eerste 150 enveloppen voor het Berichtenblad afdrukken. Dat moest ook nog gebeuren. Maar er is nog veel meer te doen. Daar ga ik me, met het zicht op de avond, eerst maar op werpen. Ik heb nog een aardige lijst om af te werken. Hoera! Ik hoef me niet te vervelen! ;-) Buiten doet men zijn uiterste best om alles wat we duurzaam opgebouwd hebben, te verp*****! Tja. Zoals Roos Lodder placht te zeggen: 'Voor zulke mensen moet je k bidden!' Dat zullen we doen. 
Vanavond naar de Klaaskerk, voor de traditionele Oudjaars-vesper, terwijl ze buiten Gaza-Isral imiteerden met God-geklaagd veel vuurwerk. Eenmaal thuis heb ik, omdat drie een heilig getal is, een verlicht kerkje in de vensterbank gezet. Daarna, ondanks alle zware geschut buiten, en de stank van buskruit die alle minimale kieren die de tochtstrippen nog hadden overleefd, kon ik een paar uur lekker doorwerken. Tot het telefoneren begon. En nog de helft niet gehad. Mijn mobiele beltegoed is ook op. Ik had nog een papiertje met nummers, maar dat lijkt niet te kloppen. Later dan maar, dan is het nog steeds 1 januari, neem ik aan, 

30 december 2023. Vooral gewerkt aan het Berichtenblad. Ik heb die essentile informatie gevonden. Sint Antonius: dank!!! Toen kon er gewerkt worden!
B en F waren om kwart voor acht vanavond thuis. Ze zouden om een uur of vier vanmorgen vertrekken. Bijna 16 uur dus. Respect. Maar deze moeder vindt het wel prettig dat ze het even lieten weten!!!

29 december 2023. Gewerkt aan het Berichtenblad. Ik ben essentile informatie helemaal kwijt. Help!!! Ik kan het niet vinden, en met zoeken verspil je meer tijd dan met goed opruimen, ik weet het. Maar ik dcht toch... Nu ja. Zucht. Morgen beter!

28 december 2023. De middag gebruikte ik om te klussen, te schrijven en te werken aan het Berichtenblad. Aan het begin van de avond werd ik opgehaald door dochter B. voor een familie avondje bij haar oudste dochter. Het was bijzonder geslaagd!!! Een uitgebreid diner, dat zeer verzorgd was, en zo leuk dat ze er allemaal waren! De hele avond zat ik naast mijn mooie dochter, die zichtbaar genoot van haar gezin en de warme sfeer. Zo leuk!!! Ik kreeg een ingelijste foto van de kleinkinderen. Lief!!! En nu...

27 december 2023. Er moest gewerkt worden, vandaag. Maar ook een beetje uitgeslapen, want aan slaap was ik tekort gekomen, de afgelopen tijd. Wat telefoontjes, wat administratie, wat gewerkt aan het Berichtenblad, de dag vloog - en s - om! Morgen verder!

26 december 2023. Een blijde dag. gisteren zong door in mij! Verder moest ik veel opruimen. Ten dele gelukt. Wat kerstlichten aangedaan, en kabels omgelegd, een druk dagje, al met al. Ik heb alle binnengekomen kerstpost nog eens rustig doorgelezen, er moeten nog wat adressen opgezocht. Alleen een voornaam volstaat niet altijd... ;-) Een uurtje gekeken naar ingekomen post voor het Evangelie in Spanje. Er moet nog hl hard gewerkt worden. Morgen. D.w.z. straks... Bless you! 

25 december 2025. Kerstfeest. Gisteren was een lange dag met veel herinneringen aan het overlijden van Ton, k op een zondag Rorate, ook de 24ste. Een korte, maar interessante dienst in de Lutherse kerk, een dagje hard werken, zodat de liturgietjes voor koor en gemeente klaar waren, voordat ik 's avonds om toen uur weer present was voor de kerstnachtdienst daar. Eenmaal thuis moest ik echt nog mijn haar wassen, en de krulspelden indraaien, want het zag er niet meer uit. Het sliep niet lekker, en bar kort, want om kwart voor zeven ging de wekker. Het bleek ng krap. De kerstdienst in Heusden was voor mij weer feest. Het is zo'n prettige gemeente! Er was - traditie - Glhwein en erg lekker kerstbrood toe. Dat kwam goed uit. Na opruimen en zoeken naar een en ander, werd ik weer naar het station gereden. Daar hoefde ik me niet te haasten, maar dat gaf niet, het was zacht, en ik stond droog. De vaart was er ook wel uit bij mij, dus toen ik eenmaal thuis was, duurde het lang eer ik weer aan het werk kon. De dienst staat nu op de site, vanavond heb ik me voornamelijk aan lekkere dingen te goed gedaan. Sommige dingen moesten cht op. Verder vallen mijn ogen telkens dicht, al sinds ik thuis ben, dus nu geef ik maar toe aan die behoefte. Als de Heer niet komt, is het morgen ook weer kerstfeest... kerst2023.bmp

23 december 2023 Oei! Winter werd het pas gisteren na half vijf 's morgens - ongeveer. Het was trouwens even slecht weer als de dag er voor. Vandaag was het ook weer een werkdag, maar er liggen nu in elk geval wel al een paar boekjes. Ruim 9150 stappen gezet, een was gedraaid, n stuk gestreken, en ik had allang in bed willen liggen. (Het ligt nu een stuk lekkerder dan de afgelopen maanden!) 
Morgen zondag Rorate, een hl korte advents'week' met bijzondere herinneringen.

21 december 2023 Winter! Na de langste nacht gaan de dagen nu lengen! Overigens bracht storm Pia meer herfst- dan winterweer. Hoewel... het heeft zelfs gehageld. Die arme Cathy was toen net onderweg naar mij toe! Zij heeft me even geholpen vandaag, en dat was erg fijn. Aanstonds ga ik super lekker slapen! Ze bleef ook nog even gezellig praten. Dat kn ze. Ze is een bron van positiviteit. :-) Het werk dat ik gisteren kwijt raakte heb ik ingehaald, en nog een stuk meer, dus al is het wel dk na middernacht, ik ga tevreden naar bed, en hoop  rustig te slapen. Wat er nu nog gedaan moet worden voor Kerst is veel, maar te overzien. Alleen aan mijn kapsel kan ik niets meer (laten) doen.

20 december 2023 na een super onrustige nacht, begon ik vanmiddag tamelijk brak aan de dag. Toch was ik lekker opgeschoten, maar toen ik vanavond uitschoot met de muis, sloot het programma, en daarmee was ook meteen de copie verdwenen. Tot mijn verbazing. Uren en uren werk weg. Dat konden we er nt bij hebben! (Niet). Maar goed, we zijn gezond en in vrede. Komt goed... 

19 december 2023 om tien over n vanmiddag had ik de meeste kerstkaarten in de brievenbus gedaan. Twee uur later de kaarten met een extra. (Grotere en andere letter voor de slechtzienden, iets simpels voor de bewoners van de afdelingen 'Dementie' uit de voorraad kerstkaarten die je elk jaar opgedrongen krijgt door Goede Doelen, en idem voor de lieden die menen te moeten aangeven dat ze wel een kaart willen maar niet iets 'religieus' (en waar gt het dan nog over? Ik ga toch ook geen kaarten sturen met 'Gezellige Sinterklaas'?)... Daarna ging ik de kaarten in de buurt wegbrengen, dat scheelt al snel een paar tientjes, en al doende kon ik nog wat boodschappen doen. (Een miskoop, vrees ik.) Dus zeeg ik om half zes neer met een mok Dcaf (dank je Laetitia, ik ben zuinig geweest, dus ik heb nog wat.) Vanavond moet ik toch ng een paar kaarten klaarleggen, want je bedenkt altijd nog iemand die niet op je lijstje stond - waarom eigenlijk niet? - en alles opruimen, voordat ik eindelijk echt aan het Werk kan gaan... Goed. Richting keuken, dat is nu aan de orde. Doei! 

18 december 2023 begon ik met nog wat kerstkaarten, zelfs op de bus. Een kon ik er mee nemen naar de tandarts. Het werk van zijn handen had de Heer wel bevestigd, maar het zat niet helemaal goed, dus er moest een extra kunstje uitgehaald worden (dat vindt hij wel leuk, het is een echte klusser) en daarna moest ik om de tijd de nieuwe afdrukken allemaal zelf naar de tandtechnicus brengen. Want het wordt toch ingewikkelder. En nee, donderdag gaat het niet lukken, er komt nog een dagje bij. Zucht. Wel een vriendelijke man. Omdat ik gealarmeerd was over de kerstzegels, ging ik bij de Bruna nog bijplakzegels halen, want ik had nog velletjes van vorig jaar, en men zei dat... Bleek niet waar. Dat gaf weer rust. Om vijf uur begon ik serieus aan de kerstkaarten. Nu is het na een uur, ik hoop dat morgen het eind in zicht komt, want ze doen er nu (minstens) 4 dagen over.  Dan zijn ze zaterdag bij de mensen, met enig geluk. Ik doe mijn best. Morgen verder. De rest moet ook nog helemaal... 

Zondag Gaudete (verheug je) 17 december 2023 is een roze zondag in de paarse tijd. Vanmorgen ging ik naar de Lutherse kerk, en kon warempel een paar van mijn kerstkaarten (de eersten) afgeven. Daarna ging ik thuis hard werken aan een stel Franstalige kerstkaarten (m.b.v. Deepl) want vanmiddag had de Waalse gemeente het goedbezochte Adventsfeest. Een dienst met daarna een maaltijd. Ik beperkte mij tot hapklare brokjes n een feestelijk glas wijn, waar de weegschaal mij morgen aan zal herinneren, vrees ik. Vanavond heb ik hard gewerkt aan de kaarten die in een beperkt aantal talen naar het buitenland moeten. Ik zal ze zo naar de brievenbus brengen, voor het slapengaan. Maar er moeten er nog wel heel veel. Overigens kreeg ik spontaan een mooie bijdrage in de kosten in de hand gedrukt, na de Waalse dienst. Zo lief!!!

16 december 2023. De enveloppen zijn deze middag afgedrukt. Maar ik heb nog geen ontwerp voor een kerstkaart, of een tekst. Bij AH zag ik een bemoedigende tekst op de verdeelblokjes tussen de boodschappen van de verschillende klanten: Deze Kerst gaat het lukken! God geve het!

15 december 2023. Een hele middag hard gewerkt, ik zit aan mijn bureaustoel vastgeplakt. Dus laat ik maar even opstaan. ;-) En vanavond ging ik weer zitten. ;-) Ik dacht 'even' de adressen bij te werken. Ik ben nog niet op een derde gekomen... Pffff.

14 december 2023. Hoera! Parel is jarig. Heel de dag stond in het kader van deze gebeurtenis. Ik was een uurtje eerder dan de anderen op de boot, en dat was gezellig en rustig. Parel en Ren vonden het ook heerlijk een vrije dag te hebben, al was Parel nog aan het koken en redderen toen ik aan kwam, en natuurlijk bleef ze tussendoor steeds met lekkere dingen aandraven. Aard van het ! Het was een werkdag, daarom kwamen verschillende mensen vrij laat... Maar goed, de jongste zag ik nog net toen ik wegging, dat was leuk, want ik zat er net wel doorheen. En nu is deze dag om voor mij... Deze foto heb ik nog wel even bewerkt voor de gelegenheid. Overdag is die ruimte altijd een crime om foto's te maken, vanwege het licht aan alle kanten... 

13 december 2023. Al heb ik een boel gedaan, er kwam nog niet een kwart uit mijn handen van wat ik wilde. Het leven blijkt nog wat vermoeiender dan me lief is. Het is de hoogste tijd om te gaan slapen! Tot morgen dan... Bless you.

12 december 2023. Heel lang geleden verloofden we ons op die dag. Er waren twee foto's van, die was ik al tijden kwijt, gisteren of eergisteren vond ik er eentje. Nogal geabimeerd. Maar wel grappig. Ik voelde me zo mooi, met mijn zelf geborduurde jurk, en mijn kunstig (door iemand anders) opgestoken haar! Vandaag was het wel even andere koek, want ik mocht weer naar de tandarts. Die heeft een kroon, waaraan de afgebroken brug zat <en nu niet meer> teruggezet op de wortelstomp. Daar zat nog duidelijk leven in. En daarna veel passen en meten, en weer happen... etc. Ik was er flink wat tijd mee bezig. Thuis gekomen was ik toe aan koffie (dcaf, nog van mijn verjaardag. <Of was het Moederdag? In elk geval had ik nog wat! Fijn!>) - ik ruimde wat op, en deed intussen solfge, want mijn stem is naar de gallemiezen, en de rest van de dag deugde ik voor weinig. Morgen beter, want hora ruit, tempus fugit, zoals mijn lief zou (hebben kunnen) zeggen. ;-) Tot dan...

11 december 2023. Gewoon binnen gebleven en wat dingetjes gedaan. Een stukje Spaans vertaald, voor de ingekomen stukken / het Berichtenblad. Want dat moet ook. Een bedankkaart, een verjaarskaart, en vandaag ook heel gezellig gekletst met familie. Een blije dag, dus. 

Zondag Populus Sion, de tweede zondag van de Advent, 10 december 2023. Gevoelsmatig kouder dan de thermometer aangaf. Later regende het ook nog. 's Morgens naar de Lutherse kerk, een voortreffelijke dienst van ds. Bouman. Daarna ontbijt en vervolgens naar het Batholomeetje, waar een van de gemeenteleden met 'haar' koor zong. Ze was blij met een bekend gezicht. Om vijf uur een vesper in de Pieterskerk. Om vijf voor vijf waren er nog maar vier mensen, uiteindelijk toch 14, denk ik. Met feestelijke nadronk met koffie en gebak, om een dubbele verjaardag! Heel gezellig. Het hoosde toen ik nar huis ging, lopend, want mijn achterlicht verkoos het om niet te branden. Doornat kwam ik thuis. Het halletje is de warmste  plek van het huis, want daar is de radiator, die altijd moet branden. Overigens zag ik dat er, sinds hier weer een beetje gestookt wordt, gigantische bedragen aan gas doorheen gingen! Heftig! Maar goed, mijn jas hangt bij die radiator te drogen. Mijn rok ging over een andere radiator. Pfff! Tijd om te gaan slapen. Morgen uithuilen en opnieuw beginnen!

9 december 2023. Gelukkig is het minder koud! Het slapen is ook minder, en ik heb veel behoefte aan liggen. Dat zal wel weer een keer goed komen. Omdat de stickertjes met 'Beterschap' op zijn, ging ik naar Pipoos, aan het eind van de Oudegracht, maar daar waren ze ook op. Vervelend! Wel dwaalde ik verlekkerd rond! Er is zoveel leuks! Maar waar haal je tijd vandaan? In elk geval heb ik ruim 8k stappen gezet. Braaf. Aan het andere eind van de Oudegracht begint de Twijnstraat, daar moest ik ook nog wezen. Haren gewassen, maar niet gekruld, ik ben wel ge'hand'icapt, zo. Naar dat duurt nog wel even. Ik moest even een verbandje verschonen, en de vinger ontspande zich meteen weer in een krulletje. Krrrrrrr! :-( Dus nee, ik heb verder niets nuttigs gedaan, vandaag. Wel heb ik met interesse gekeken naar 'Sterren op het doek'! Niet om de praatjes, maar wel om de plaatjes. Er waren heel mooie kunstwerken geproduceerd, en dat interesseert me natuurlijk nog steeds! Maar ja... 
Ook dt schiet niet op!
Κυριε ελεισον

8 december 2023. De tijd vliegt. Ik nog niet. Ik moest een pakje versturen, daarvoor moest ik helemaal naar het station. Kortom: boodschapje hier, even kijken daar, en mijn boodschappentassen werden ongemerkt zwaar. De dag is wat mij betreft wel om... Morgen misschien meer energie! Dat zou leuk zijn. :-) 

7 december 2023. Het was post-dag. Het lukte om wat verstuurd moest worden, op tijd in de brievenbussen te doen. Het was droog, maar koud. Met vlag en wimpel bejubelde ik onze kroonprinses, maar om 16u28 ging de zon al weer onder, dus toen moest een en ander naar binnen. 
Ik ben opgevoed door ouders, voor wie de vlag vrijwel heilig was. Mensen zijn gestorven voor het recht om het oranje, rood wit blauw hoog te houden!
Daarna bracht ik enkele kaarten rond, en ging ik nog de stad in. Ik had daardoor wat meevallertjes, altijd leuk, en 7660 stappen op de teller op dit moment. Eenmaal thuis, na koken en eten, heb ik niet veel meer gedaan. Ik wilde wel, maar er kwam een (pastoraal) gesprek tussen door van ruim een uur. Eenzaamheid. :-(  Dus is de dag om, wat mij betreft. Morgen moet ik veel beter presteren. (Ik blijf snel moe...) De kerstkaarten komen ook alweer binnen. Alles wat vr gisteren kwam, ligt 'voor straf' onder op de stapel. ;-/ Er moet wel orde blijven! 

6 december 2023 was het droog. De nacht was weer kort en heftig, geen idee waarom. In elk geval was ik net voor 12 uur aan de koffie, iets later dan gepland, maar er kwam toch niemand, dus het maakte niet uit. Voor mijn tandarts pakte ik een chocoladeletter met een gedicht in (mijn eerste en enige dit jaar) en na mijn ontbijt bracht ik het op de fiets weg. Ik moest daar niet ver vandaag nog iets in orde brengen, dus ik kwam een stuk armer, maar wel tevreden, thuis. Later kon ik de mooie oorbelletjes ophalen, die keurig hersteld waren. Wel weer een rib uit mijn lijf. Vanmiddag heb ik mijn best gedaan om weer wat financin in de PC te zetten, maar de concentratie viel niet mee. Het kostte me vanavond nog een uurtje om uit te vinden waar die 20 cent, die niet klopten, zich schuil hielden. Zonde van de tijd. Nu mag ik hopen dat ik morgen eens beginnen kan met alle achterstallige werk dat de laatste drie weken is blijven liggen. Ik heb een hard hoofd in het verloop van deze maand.

5 december 2023 verliep anders dan anders. Heel anders. :-( Maar ik heb mezelf wel een leuk Sinterklaascadeau gedaan: ruim een half uur Vitamine F, dankzij de welwillende medewerking van Dochter Twee. :-) 

4 december 2023 mocht ik naar mijn tandarts. Er was gewaarschuwd voor mogelijke sneeuw, dus ik dacht maar te gaan lopen. 50 minuten moest kunnen. Maar ik was bijna op de helft toe ik me realiseerde, dat ik nch mijn plaatje, nch de afgebroken brug bij me had. Dus keerde ik op mijn schreden om. Balen. Toen moest ik tch met de fiets. Het kwam goed. Er is een groot gat gevuld. Er zijn twee afdrukken gemaakt, en ik heb nog 3 afspraken. Mijn favoriete postzegelwinkel, die ik op de terugweg aandeed, had nog wel van die kerstboomhangers bij kerstzegels. Maar ik vergat ze mee te nemen! Balen. Het is een heel eind fietsen, dus dan ga je niet nog een keer terug. Bovendien was ik doodmoe. Veel later ging ik desondanks de deur uit, om iets aan een ernstig zieke te brengen. 10.426 stappen, staat er nu op mijn meetapparaatje. En nu wil ik slapen!!!

Zondag Levavi (Ad te levavi ('Tot U heb ik opgeheven') zijn de beginwoorden van het gregoriaanse introtusgezang voor de dienst op de eerste zondag van de Advent Psalm 25: 1-4) 3 december 2023 was ik in de Pieterskerk, waar we het Heilig Avondmaal deelden. (Tot U heb ik mijn ziel opgeheven;
mijn God, op U vertrouw ik, ik zal niet beschaamd worden. 
Laten mijn vijanden mij niet bespotten,
want al wie U verwacht, zal niet worden teleurgesteld.  
Wijs mij, Heer Uw wegen en leer mij Uw paden kennen.)

Na het late ontbijt heb ik de kleuren van de salon aangepast aan de tijd van het kerkelijk jaar. 
Deze PC had ik gisteravond al gedaan, de andere moet(en) nog. 
Het helpt mij altijd wel om bij de Tijd te blijven, ;-)

 Na de kerkdienst werd ik heel luxe met de auto naar huis gebracht. Ik had een groot souvenir uit Afrika gekregen, en aangezien dat al heel lang op mij stond te wachten, werd er gezorgd dat het veilig bij mij thuis werd afgeleverd, en ik profiteerde mee! :-D Het staat nu voor het raam beneden. 
Een grapje. Vachement drle. ;-)  
Om 5 uur woonde ik een vesper bij in de Nicolakerk. Erg mooi, maar met 70 minuten wel lang in die koude kerk. Op de heenweg was er een snijdende wind, terug begon het eerst te druppelen, later zag ik dat het ook nog wat had gesneeuwd. Brrrr. Na het koken en eten, heb ik nog wat TV gekeken en nu moet ik me heel hard haasten, als ik nog voor middernacht in bed wil liggen. (Dat gaat vast niet lukken). Maar het was een gezegende eerste Adventsdag voor mij. Ik wens jou ook veel mooie dagen op weg naar Kerst!

2 december 2023 Een neef(je) is jarig, gefeliciteerd! Ondanks 10 uur slaap, bleef ik  heel de dag moe. Geen idee waarom! De Advent breekt aan. Boven hangt de Adventster al te branden. Ik deed wat boodschappen, (8214 stappen) en waste (moeizaam) mijn haar. Die geknapte pees aan de rechter ringvinger is echt lastig. Maar ik ben extra blij met alles wat wl werkt. 
Ik deed een paar kleine klusjes, en zag dat op het platje de lobelia bloeide, 
ondanks het feit dat het onder nul was, en ook het takje hei, dat het vorige jaar overleefd heeft. Leuk! De Campanula naast de voordeur bloeit ook al een paar weken - een beetje. '-)
Maar ik zat pas om 22 uur aan de PC. Het schiet niet op. Morgen beter, en nu naar bed. Heb een gezegende tijd op weg naar Ster en Stal! Hij komt!

1 december 2023 Een wat moeizame dag. En nu heb ik het gevoel dat ik een verjaarskaart naar mijn neef dubbel heb gestuurd, en dan ook nog eens naar het verkeerde adres? Het goede vond ik vanavond laat pas. Goed, ik deug nog niet. Morgen beter. Ik heb wel twee puinzakken met bladeren van het dag naar beneden gegooid - terwijl ik me goed vast hield, natuurlijk. Ik hoop dat ik morgen weer wat fitter ben. Dat zou hoog tijd worden. Dingen waarbij ik mijn hersens moet gebruiken, zijn nog wat te hoog gegrepen op dit moment. Daarom werd ik vannacht om de haverklap wakker van de dingen die ik allemaal nog moet doen in deze maand. Brrrrrrr.... Dat schiet niet op, natuurlijk. Morgen beter. Nu is het bijna kwart over elf, en ik ga proberen wat slaap in te halen... CU.

30 november 2023 Een slechte nacht - al heb ik volgens mijn stappenteller wel min of meer 8 uur 'geslapen' zorgde dat ik moeizaam op gang kwam. Er kwam niet veel uit de handen, maar in de avond kon ik mijn ex (schoonzoon) nog wel even feliciteren. Ik had gisteren ook al vergeten een kaartje te sturen. Onbedoeld. (Maar ik heb wel  iets lekkers gegeten!) <Om het moment te verzoeten.>
Ik had een gammele dag, en dus besloot ik morgen maar niet voor dag en dauw de afscheidsdienst van een oude vriend van Ton en mij in een 'gat-gattorum' bij te wonen. Dat gaat me wel aan het hart, maar soms zit er even niet mr in. De actie 'tochtbeperking' is ook nog niet beindigd. Morgen beter, en anders zaterdag... Ik heb in elk geval een afspraak met de tandarts voor volgende week gemaakt!

29 november 2023 Aangezien de konijnnitis nog niet over is, heb ik vandaag maar met stukjes en beetjes iets aan tochtbeperking gedaan. Ik kan niet op het goede woord komen. :-( Met dikke stukken plexiglas en nanotape kwam ik een heel eind. Helaas had Swaak niet genoeg van het eerste, en alleen door het laatste door te knippen had ik genoeg voor vandaag, Ik merkte wel dat de voordeur boven het slot ook nog erg tochtte. Later. Nu slapen! In mijn nog steeds rommelige bed. Tja.

28 november 2023 Vanmorgen om 11 uur werd ik uit mijn bed gebeld door iemand die stond te telefoneren (met een ander) en met afgewend hoofd zei: 'Hier'. Ik kreeg een hangende prullenbak met mooie rozen in de handen gedrukt, en voordat ik een fooi bijeen kon grabbelen, was hij alweer verdwenen! Dus nam ik eerst een foto, voor dochter Twee, die de bloemengroet had gestuurd, en daarna maakte ik mijn eerste kop koffie. Later kon ik haar per telefoon bedanken, kort, want ze is een werkende vrouw, en pas daarna heb ik de bloemen verzorgd en in een nette vaas gezet. Zo leuk!!! 
Ik heb ook nog wat boodschapjes gedaan, een voorzet ruitje vastgeplakt en eten naar binnen gewerkt. Helaas meende ik ook behoefte aan een koekje te hebben, maar dat had als gevolg dat de brug links boven naar buiten kwam. Kennelijk heb ik die ne tand, waar de brug nog enige houvast had, met het happen in het koekje afgebroken (en - vrees ik - doorgeslikt), zodat we nu over moeten gaan op plan B, dat ik al jaren voor me uit had geschoven. Soms krijgt het leven een 6--! De hoogste tijd om deze dag af te sluiten!!!

27 november 2023 Dit duffe heeft uren doorgebracht met het zoeken naar files die het niet vinden kon, en vervolgens met het wissen van de verkeerde stem in muziek, omdat het iets verkeerd had gelezen of onthouden. Ik deug nog niet en ga maar naar bed. Twintig over tien... maar ik zit er doorheen. Morgen beter - hoop ik... 

Zondag 26 november 2023 Christus Koning / Eeuwigheidszondag / Laatste zondag van het kerkelijk jaar/ Derde zondag van de Voleinding Vanmorgen kerkte ik bij de Lutheranen hier, die zich concentreerden op Eeuwigheidszondag, en de gelegenheid gaven om niet alleen voor de overledenen van dt (kerkelijk) jaar een kaars aan te steken, maar ook voor andere geliefde overledenen. Dus ja! Een extra lichtje voor Ton. En in gedachten voor al die anderen... Vanmiddag was er dienst bij de Charismaatjes in Amsterdam, maar dat was nietvoor mij weggelegd. Wel een oecumenische viering waarbij de duizenden en tienduizenden die de Middellandse zee en de Balkanroute niet hadden overleefd. Sinds 2014 meer dan 200.000 mensen... Een warm en liefdevol gebeuren. Na het eten heb ik op bed een Harry Potter-film gekeken... Niet 100% geconcentreerd. Nu is de dag om en hoop ik weer wat bij te slapen. De nieuwe stoel zit sub-optimaal. Tja...

25 november 2023 Vandaag nam ik de rollator mee naar de stad om iets groots te kopen. Dankzij allerlei engelen kwam het heel boven, maar toen moest ik het pakket in elkaar zetten. En dat lukte niet. Nu ben ik heel erg moe, dus volgende week zien we wel verder. Morgen of zo. Als ik een behulpzame ziel kan vinden... Nu ga ik liggen... 

24 november 2023 Brrr... Herfst! Ik ben heel blij dat ik niet naar buiten hoef!!! 40 minuten lang werd ik door iemand opgebeld. Echt te veel. Het is mijn werk, maar ik ga naar bed. Pffffffff... 
Vanavond werd op de TV  de vraag gesteld: Wat is in Hemelsnaam de grote ik heb hier geen zin in show
Geen idee. Maar ik leef sinds vorige week in mijn Persoonlijke Ik Heb Hier Geen Zin In showtje... 
Half elf en ik ga gewoon weer lekker naar bed. Ze zoeken het maar uit. Zonder mij. Morgen beter! Vast!

23 november 2023 Vandaag toch de ziekenpost gedaan. 3x een engel gevraagd om ze op de bus te doen. :-) Later 2 kaartjes vlakbij weggebracht. Er waren buren die nit vlaggen, en die uit onvrede met de verkiezingsuitslag vanmorgen een vlag hebben gekocht, en die halfstok hebben opgehangen... Ik zag het pas toen het al duisterde... Vanavond nog een stukje Pitcairn gezien met Floortje Dessing. Altijd interessant. En nu wil ik liggen! 

22 november 2023 Gestemd. Verder niet veel meer dan liggen lezen. En een verjaardagskaart in de brievenbus gedaan. Vlakbij. Maar toen was ik al wel te laat... :-( 

21 november 2023 Na ruim 11 uur geslapen te hebben, dacht ik wat opgeknapt te zijn. Helaas, ik kwam niet verder dan TV kijken en lezen. Morgen beter. Dan mt ik in elk geval 2x 200 meter lopen om te stemmen. Leve de rollator. Gelukkig weet ik dat dit ook weer over gaat. Mijn immuunsysteem is gewoon druk bezig, dus dat is goed. Mijn favoriete persoon van dit moment had een lieve uitnodiging, maar dat gaat het niet worden op dit moment, jammer. 

20 november 2023 Ik nam me voor 2 uur aan de PC te zitten en iets nuttigs te doen, maar na een uurtje lummelen, wil ik alleen maar liggen. Ik vrees dat ik met een weekje niet klaar men met de reactie op de boosterprik. Nu ja, dan maar niet... Morgen beter ;-) In elk geval staat er een was in de machine. Dat was hard nodig... :-D om weer naar bed te gaan.

De voorlaatste zondag van het kerkelijk jaar 19 november 2023 ... Die bracht ik door in bed. Eerst keek ik naar de dienst in de Lutherse kerk, daarna ontbijt, verder met een boek op bed dwars door eeuwen en culturen. Deze dag is ook weer om. Ik voel me verwend. :-) Ik heb het gevoel dat ik spijbel. ;-) 

18 november 2023 van harte mijn felicitaties voor mijn zus. Ik had haar nog niet aan de telefoon gehad, maar dat lag aan mijn verbinding. Het blijft een feestdag, dus ik heb op haar gezondheid iets lekkers bij de koffie genomen. Ik kan niet op de naam komen, maar dat geeft niet. 
Ik ben nog steeds zo duf als een ! Dus snel terug naar bed. Komt goed! Ik ben blij dat ik niet naar buiten hoef!!! En ik werd straks wel heel blij door een telefoontje uit Sints Own Country ;-) 

17 november 2023 kaartje voor mijn grote zus die morgen jarig is, werd net door een engel die voorbij fietste op de bus gedaan. Gelukkig, ik was behoorlijk duizelig, dus ik ga weer liggen. Een retourpak komt later wel. De xon schijnt. En ik zie dat een nieuw type tochtstrip loslaat. Balen. Later...

16 november 2023 duf als een konijn en mijn bed ligt niet lekker, en mijn stoel zit niet fijn. Dat gaat wel een keer over, in elk geval die konijnnitis...  Gelukkig heb ik meer dan genoeg etenswaren in huis. 

14 november 2023 had ik een afspraak voor de boosterprik. Ik heb me goed voorbereid met een lange nacht (ik was gisteren ook kapot, dat scheelde) en ik had nog wat last-minute dingen te regelen, want ik weet uit ervaring dat ik er altijd behoorlijk ziek van word. Er waren heel lieve mensen die hun uiterste best deden om het me aangenaam te maken, en liefdevol uitgezwaaid strompel de ik uiteindelijk naar de bushalte. Dus bus was overvol, maar ik werd er mt rollator en al liefdevol ingepropt, iemand liet iemand anders voor me opstaan, en tilde de rollator er op het station voor me uit. Allemaal engelen vandaag. Op weg naar huis kocht ik ng wat onnodige lekkere dingen, en nu ga ik onbekommerd ziek zijn. C U! 

13 november 2023 was een drukke dag. Voor een crematie in Ede om 13 uur, moest ik al vroeg weg. Dat viel niet mee, want er was iets niet goed gevallen, dus ik voelde me hondsberoerd, en ik moest me tig keer even terugtrekken... Gelukkig onderweg maar n ongelukje. Maar toch... Het was een mooi, liefdevol afscheid, en ik praatte hier en daar nog wat na. Het lukte niet meer een lift te krijgen naar een of ander station of een bushalte, maar iemand wees me een weg tussenduur naar het station. Dat bleek Ede centrum te zijn, en daar kwam geen trein. Oei! De bus waar ik een half uurtje op wachtte verscheen ook niet, maar iemand die ik aansprak, gaf me de raad de bus de andere kant op te proberen, die zou een kwartier later gaan, en dan kon ik wl opstappen op een trein richting Utrecht. Er kwam nog een handje minuten bij, maar toen reed er een touringcar voor met een busje Ede. Slik. Maar het kwam goed, en het kostte niets. Tegen de tijd dat ik eindelijk thuis was, vielen mijn ogen toe. Na het eten liep ik tch nog maar een keertje naar de Twijnstraat, want morgen moet ik de boosterprik halen, en dan ben ik gegarandeerd een week (of twee) hard ziek. Mijn buren zijn dat ook nog steeds van de 'reguliere' corona. Ga er maar aan staan. Maar ik heb vandaag wel 15.150 stappen gezet volgens mijn metertje, dus dat is alvast voor de komende tijd. Het is lang geleden dat ik zo veel gelopen heb. Voor een deel zelfs tussen de buien door, of zonder dat ik kletsnat werd. Ik ben toch een gezegend mensenkind! 

De eerste zondag van de Voleinding: 12 november 2023 Sint Willibrord, de apostel der Nederlanden heeft zijn Naamdag, maar daar heb ik het niet overgehad tijdens de kerkdienst in Heusden. 
(Het was wel thuiskomen, om daar weer eens voor te mogen gaan! ) (De 'nazit' in het gouverneurshuis was ook heel plezierig!) Na afloop werd ik weer netjes bij het station in Den Bosch afgeleverd, en zo zakte ik in een stoel in de trein naar huis. 'N even lezen' dacht ik, maar niet alleen zat er een stel opgewonden jongentjes in de coup, maar mijn e-reader bleek zichzelf ontladen te hebben. Tja, dat kun je zo hebben... Halverwege de middag was ik thuis, en het was droog en windstil (in feite was het mistig, en daarom waaide het niet en regende het ook niet echt)... Omdat het er de komende dagen niet van zal komen, besloot ik naar het dak te gaan, waar ik een complete puinzak vulde met verse boombladeren. Terwijl ik me stevig vasthield, zwaaide ik de zak over de rand van het dak, zodat die met een doffe plop de grond raakte! Hij bleek niet gescheurd, dus ik kon hem later naar voren - aan de straat - brengen. Die wordt morgen wel meegenomen door de dames en heren van de vuilniswagen. Om 17 u moest ik alweer in de Pieterskerk zijn, want 'ze' waren op het onzalige idee gekomen om eens in de maand een vesper te houden i.p.v. een reguliere kerkdienst in de morgen. 
Juist toen ik vlak bij de kerk een gemeentelid begroette, en iets deed met mijn tas, kwam ik daarmee langs mijn oor, en ik vlde mijn mooie oorbel verdwijnen! Die kleine groene, die ik graag draag bij mijn groene toga! Het achterkantje zat nog tegen mijn oor geplakt! Even later stonden we met 4-5 man (m/v) te zoeken tussen de grote klinkers daar... maar de dienst zou ook beginnen! Binnen schudde ik hoopvol en voorzichtig mijn jas uit, maar helaas, nee! Ook Sint Antonius hield zich stil. Op dat moment. 
Maar toen ik in de kapel merkte dat ik mijn (dunne) sjaal nog om had, en die als bladwijzer wilde gebruiken voor de Bijbellezing, hoorde ik een klein tikje!!!! Ik zag de oorbel! Hoera! Ik dook onder de stoel, met net ets te veel haast, en ik kreeg er net geen greep op. Ik zag 'm niet meer. Pas na de dienst, maar toen had iemand er al opgestaan... 
Dat geeft niet, het kan zeker gerepareerd, en ik was heel blij en dankbaar!!! 
Lucas 15 kwam in onze gedachten!!!   (Die Antonius toch!!! )
Vanavond heb ik de dienst in de PC gezet, zie link hierboven, en nu val ik bijna om. Opruimen en maar eens op tijd gaan slapen. Het wordt toch een drukke week! Bedankt voor het meelezen, gezellig! 
Heb een goede en gezegende werkweek.

11 november 2023 Sint Maarten. De Dom vlagde, en de Geertekerk, leuk. Ik begon de dag met haren wassen, ik zag er tegen op, omdat ik die rechterhand niet kon gebruiken daarvoor, maar het lukte, met veel overleg, toch wel. Daarna de vele dingen die vandaag msten gebeuren, en met Hulp van Boven kwam ik een stuk verder dan ik had verwacht. Hoera. Morgen verder...

10 november 2023 begon mistig maar droog. Nu maar dat het straks ook droog is, want na de papklok ging het hier al regenen... :-( Heer, ontferm U! 
(Sint Maarten, al is het morgen pas officieel uw dag, !!!) 

Hier is een filmpje waarin letterlijk een tipje wordt opgelicht van Ursula...  klik even!
En nu ga ik maar weer aan het werk!
Om kwart over zes ging ik de straat op, en ik vond een mooi plekje aan de Oudegracht, t.o. de Twijnstraat, waar ik na verloop van lange tijd een mooi zicht had op de optocht over het water -  parallel aan de optocht over de Oudegracht. 
In elk geval doorstond Ursula de tocht prima...
Er liepen aan het eind ook nog kinderen met hun eigen lampionnetjes, en daar smolt mijn hart natuurlijk van... Allemaal op weg naar het Domplein, waar de lichtsculpturen in al hun schoonheid nog even te bewonderen waren. Meer foto's komen later, hoop ik. 

9 november 2023 was het 's morgens nog droog, dus ik kon luchten, meld ik opgelucht. De middag ging op aan de ziekenpost, en toen ik die weggebracht had, bleek een van de geadresseerden overleden te zijn. Een oude vriend. Jan van der Ham is 91 geworden. Ik was te laat om een condoleance te schrijven, dus dat moet morgen maar. Dan is er trouwens ook de Sint Maarten lichtprocessie, die rondgaat, we zien wel. Nu maar weer eens aan het werk, de avond is al half om. (En nu helemaal). Welterusten!

8 november 2023 nog even snel, want de dag is al ruim voorbij. Ik was nog bezig met solfge, heel hard nodig, toen ik zag dat het al tegen 12 uur liep. dat was niet de bedoeling, maar ik was alvast begonnen met het afdrukken van wat kaartjes voor de zieken. Het is niet af gekomen, maar het scheelt morgen in elk geval, en met de dienst kon ik nu toch niet verder. Ook daarmee was ik aardig opgeschoten, al moeten er nog heel wat uurtjes aan besteed worden. Buiten ben ik niet geweest, het was nat genoeg, vandaag! Goed voor de grondwaterstand...

7 november 2023 begon helder. Dat was wel prettig. Vandaag kreeg ik een aantal telefoontjes, en dat kan heel stimulerend zijn. In elk geval heb ik de OT-lezing vandaag netjes kunnen afdrukken. Soms gebruik je een lezing maar eens in de 21 jaar (of minder), soms gebruik je ze veel vaker. Nu is het tijd om te gaan slapen, en om eerst nog wat oud papier buiten te zetten. Ik wens je vrede en zegen, waar je ook bent!

6 november 2023 was het de verjaardag van onze eerste kus. Ik denk er met genoegen aan terug! In het Diac is een foto van de ringvinger (rechts) gemaakt. Een breuk was het niet, een scheurtje waarschijnlijk ook niet, maar ik moet wel 6-8weken de mallet-spalk dragen. Die moet de bovenkant van de vinger fixeren, zodat de pees weer terug kan groeien (of dat kan proberen). Een en ander mag niet bewegen, dus normale verzorging en allerlei gewone handelingen worden een uitdaging. Dus ja... Oeps. 

Zondag 22 na Trinitatis 5 november 2023 was nog behoorlijk onstuimig! Ik kwam wel droog aan in de Pieterskerk, maar toen ik vanmiddag naar huis fietste, moest ik me helemaal verkleden, zodra ik binnen was. Toen ik een paar uur later mijn nette rok van de verwarming haalde - want er was vanmiddag ook nog een bijeenkomst in de kerk voor de mensen die iemand te betreuren hadden, en een kaarsje kwamen aansteken in de crypte - was de rok nog niet helemaal droog. :-( Op de terugweg kreeg ik opeens een heel harde windvlaag, zodat ik blij was dat ik toch maar was gaan lopen. Alle nadeel... ;-) Later nog een lang familiegesprek, en nu is het wel even op. Morgen weer een mooie dag - hoop ik. Bless you!

4 november 2023 mocht ik nog vroeger op: de wekker ging om zeven uur. Om kwart voor negen zou ik gehaald worden door Frank en Ineke Marcus voor de Militaire Requiem-viering in Best. Dat was heel comfortabel. Om 10 uur konden we aanschuiven met (wat de Engelsen noemen): hoi polloi, (hetgeen gewoon slecht uitgesproken Grieks is) - de koffie was heet, de sfeer was warm, en dat was een mooie opmaat voor de kerkdienst, waar o.a. de namen van Ton en Eduard genoemd werden - met die van heel veel andere dierbaren 'ons voorgegaan'.

Een mooie dienst, een heel mooi kathedraal koor (uit Haarlem) en veel mooie en lieve mensen. 
Na afloop een lunch met gelegenheid om veel mensen te spreken, daarna een 'nazit' bij de pastoor, waar ook weer veel interessante gesprekken werden gevoerd. De weg van Thisbe naar de voordeur was een vluggertje vergeleken bij de weg naar huis, want het regende, en er waren vele en lange files. We konden elkaar dus nog wat langer spreke. Ik heb in geen maanden zoveel gepraat! :-) Ik was bijna 7 uur weg geweest! Maar het was fijn. Na een uurtje rust, moest ik toch nog wat boodschappen doen, en vanavond heb ik nog Hebreeuwse woordjes opgezocht. Het schiet niet op, maar het komt goed. 
Nu is de dag alweer om! Dus aan mijn acht uur slaap kom ik vast niet toe. 
Heb een gezegende zondag, en probeer gezond te blijven. Ik heb nu tw zieke buren... 

3 november 2023 werd ook een dag met verrassingen. Ten eerste bleek de buurman nog meer lekkages te hebben dan eerst gezien, hij kwam me daarover vertellen... Vervolgens belde hij me op: Zijn echtgenote bleek Covid te hebben, en aangezien ik daar de laatste dagen uitgebreid over de vloer was geweest... Dus ging ik op zoek naar de tests. Ik meende zeker te weten dat ik een tijd geleden een 10-pak had gekocht, maar... niet te vinden. Alleen een set die ik ooit van de regering had gekregen, maar daar zat wel hl weinig vocht in. Er kwam na verloop van tijd wel een controlestreep, maar ik vertrouwde het niet, en inderdaad, de laatste gebruiksdatum was al een half jaar geleden. Verder was de schoonmoeder van een van mijn kinderen gevallen, en ze had haar heup gebroken, dus wilde ik allereerst een kaartje sturen. Daarna liep ik naar de drogist, waar ik op de drempel vroeg om tests. Die waren in de aanbieding. Ik dacht er 4 te kopen, het bleken er 2, maar voor nu was het OK. Geen actieve Covid, op dit moment, hoera! Dat kwam goed uit, want ik moest nog naar de huisarts. Vanmorgen kwam er een antwoord op mijn mail aan haar, dat ze een gescheurd peesje vermoedde. De assistente kon me er vanmiddag nog bij 'proppen', en zo tik ik nu met een ding om mijn ringvinger, dat de vinger immobiliseert. Dat moet tot het eind van het jaar zo blijven: de vinger mag absoluut niet buigen, ook niet een beetje! Tja, dat is het eind van het knutselwerk voor dit jaar. Typen is ook een stuk lastiger, ik was gewend met 10 vingers te tikken, dus het gaat nogal eens mis. Vanavond heb ik woordjes opgezocht voor n regel Hebreeuws, en nu is het de hoogste tijd om de computersessie af te sluiten. Komt goed. Later.

2 november 2023 was en is stormachtig, en hoe! De dag verliep heel anders dan gepland, en sommige dingen lukten ook niet.  Een verjaarsbezoekje (evt.) en twee kaarten die ik 's morgens wilde verzorgen, werden doorkruist door de CV-man die 's middags zou komen. Hij stelde me wel gerust t.a.v. de warmte-opwekker. Ontbijten werd zo halverwege de middag.
 Het knutselen aan Ursula, dat voorzien was voor half acht, was vervroegd naar half zes, en pas om kwart over tien verlieten we het Godshuis! Het zeemonster was toen vrijwel klaar, en anderhalfkeer manshoog. Het avondeten werd een uurtje daarna naar binnen gewerkt. Maar het heeft hier niet gelekt, en ik zie hier naast ook geen paniekerige activiteit. Hoera. Dochter Twee is veilig thuis, goed om te weten, er waren allerlei vluchten geschrapt. Dankbaar dus. Intussen is het half n en ik val om. Morgen hopen we weer te bestaan. De storm lijkt op dit moment uitgeraasd te zijn (of dit is het oog, dat kan ook). Maar nee... ! Ik ga het bed in. Wees voorzichtig, je bent kostbaar! 

1 november 2023 - Daar het droog was, ging ik na de koffie, en nadat ik de buurman had blij gemaakt met de mededeling dat de loodgieter langs zou komen, toch zelf even het dak op. Er lag wat blad, maar niet de moeite waard, dus ging ik eerst maar eens uitgebreid ontbijten. En de huisarts op de hoogte brengen van mijn gekrookte ringvinger. Na de foto's heb ik de vinger maar weer gestabiliseerd, maar als je gewend bent om met tien vingers te tikken, is het wel lastig als er twee tot een minder mobiel pakketje zijn samengevoegd. :-( Er kwam vandaag letterlijk en figuurlijk niet veel uit mijn handen, en ook nu moet ik regelmatig tikfouten bijwerken. Ach, de wereld is vol erger problemen. :-( 
De loodgieter kwam, en sprak wijze woorden, hiernaast, en daarna sleurde ik hem mijn eigen dak op. Na meten en passen en 'boe' roepen in een afvoertje op een discutabel stuk dak, bleek dat de buurman hem beneden hoorde roepen, en niet ik. Zij stiefelde naar boven, en werd getracteerd op een geleerde uiteenzetting van de loodgieter. Resultaat: als de stormen, die onderweg hierheen zijn, voorbij zijn, komt hij een stuk dakleer branden op de dubieuze plek. Als dat zal werken... dan kunnen we verder. We zullen zien. Vanavond heb ik nog een deel financin in de PC gezet, dus ik ben weer een beetje bij. Nu moet ik die heel zware zak met bladeren maar eens klaar gaan zetten voor de vuilnismannen, morgen. 

31 october 2023 - De dag brak zonnig aan, en zo stond ik na de eerste kopjes koffie al voor 12 uur op het dak om bladeren weg te vegen van dakpannen en van het platte deel van het dak. De afvoer heb ik ook nog apart schoon gemaakt, en daar was ik nog geen 11 uur later erg blij mee, want toen hadden we een knallend onweer, en het hoosde! Maar de emmer onder het gat werd niet bijgevuld. Later heb ik een poging gedaan de goot aan de voorkant leeg te halen. Dat ging moeizaam. Daarna moest ik de stoep flink vegen, gelukkig waren de kantoormensen al weg toen ik bladeren en troep met stukjes en beetjes over de rand van de goot wurmde. :-) Terwijl ik bezig was, werd ik twee keer opgebeld. vlak na elkaar, door zieken die tijd, aandacht en liefde verdienden. Tja... de Heer moge aanvullen wat ik misschien tekort kwam. 
Vandaag is het Hervormingsdag! Sinds mijn vroege jeugd een belangrijke (kerkelijke) feestdag, met - als het geen zondag was - 's avonds om zeven uur een bijeenkomst in Waeckt en Bidt, waar we tenminste zongen: Een Vaste Burcht is nze God!
Toen ik dit aan het schrijven was, belde de buurvrouw aan, want het lekte weer, net zo hard als gisteren, of ze de grote bakken nog eens mochten lenen. Die had ik straks terug gekregen. Nu is het half een geweest, en ik ga een mailtje sturen aan de dakdekker. Heer, Ontferm U. En ja, de eerste opzet van de Kerstdienst had ik net ervoor weggestuurd...:-) 

30 october 2023 - Hoera, de verjaardagsfoto's heb ik klaar, en de link is naar een aantal familieleden verstuurd. Van niet iedereen had ik een geldig mailadres, bleek, maar dankzij mijn oudste kleindochter komt dat wel goed. Toen begon ik maar eens op te ruimen. Om tien voor vijf was het buiten al zo donker, dat de solar-lichtjes-in-fles voor het raam begonnen te flikkeren! Het regent, zie ik aan de mensen met paraplu, terwijl sportievelingen voortsjokken in korte broek en T-shirt. Mijn rechter ringvinger trekt weer krom, die heeft gisteren een flinke klap gehad. Dus ga ik maar verder met het sorteren van de bonnetjes. 

De 21ste zondag na Trinitatis, in veel kerken Hervormingszondag, 29 october 2023 - eerst ging ik naar de Lutheranen hier ter stede, het was een feestelijke dag, waar ik maar een deel van meekreeg. Ik had ook een afspraak staan voor de ERV in Amsterdam. Helaas kwam ik pijnlijk ten val, ondanks een provisorisch verband moest ik vanavond nog naar Reina die mijn vaste EHBO post is. Gelukkig was ze nog op, en ze maakte de wond op de knie met zorg en liefde schoon. De ringvinger rechts vindt het leven ook suboptimaal, maar ik kan er wel mee tikken. Omdat een kleinkind had gevraagd om de foto's van gisteren, heb ik mij daar vanavond, na het eten, op geworpen. Ik ben wel opgeschoten maar nog lang niet klaar. Het bezoek aan Reina was ook gezellig. ;-)

28 october 2023 - een feestdag! Vroeg op, eerst een Appje van een dierbare vriend, toen een telefoontje van mijn dochter, die vier kinderen te vieren had. Gezellig. Maar eer ik aan mijn eerste kopje koffie toekwam, moest er nog van alles gedaan en geregeld worden. Omdat ik niet alleen cadeautjes voor de kleinkinderen had, maar ook een pak met glazen visborden, voor Parel, was ik wel hl erg blij toen Tonio me kon komen halen. Met vrouw en dochter, en een auto met Kippenvel. (Vanwege de grote hagelstenen deze zomer in Itali!) Maar hij rijdt nog best en comfortabel. We vierden de verjaardagen op de Vlieland, en het was ook buiten nog goed toeven... ven begon het te miezeren, maar dat was meer gecondenseerd mist.
Het weerhield ons niet van het fotomoment van de dag voor mij. vlnr: A * P T Al Cr Ca M. De Amsterdamse vlag wapperde vrolijk op de achterplecht, die tegenwoordig aan de wal is aangemeerd. Na een heel gezellige middag moest onze gastvrouw gaan werken, dus verhuisden de meesten van ons naar de Oceaan. Daar aten we in groepjes aan een lange L-vormige tafel. Met kinderen en kleinkinderen. Het was zo leuk dat de jongelui uit Spanje er waren. Gelukkig werd ik ook weer thuisgebracht. 
Het was echt een fijne dag. Morgen verder... Maar straks begint de wintertijd! Dus we hebben een uurtje extra vannacht. En nee, je moet de klok niet terugdraaien. Zet de klok gewoon een uurtje stil, als die op batterijen of zwaartekracht loopt, anders moet je hem 11 uur verder draaien. Terugdraaien kan het mechanisme ernstig beschadigen...  

27 october 2023 - gisteren sloot ik de PC af, voordat ik er aan dacht de dag af te sluiten, maar ik was ook al flink over de grenzen van de dag heen, net als vandaag trouwens. Gisteren in elk geval een groot deel van de post gedaan. Vandaag moest ik er nog eentje in een brievenbus doen. Een drukke dag, met als 'bekroning' een avondje volop in papier mach. Ursula de elfpotige kreeg meer 3D, ik had zes scharen meegenomen (en voorzien van mijn naam), dus er kon op verschillende plaatsen geknipt en geplakt en gevormd worden. Toen ik om half elf thuis kwam, zat er een dikke laag lijn om mijn vingers, en kleren... Ik ging maar in bad om het eraf te krijgen. Meteen de haren gewassen. Als die droog willen worden, ben ik morgen weer netjes voor het feest. Want de helft van de kleinkinderen is jarig. 24 en 25 worden ze.  Van harte gefeliciteer!!!

25 october 2023 - eindelijk de volle acht uur geslapen. Heerlijk. Vanmiddag regende het, ik ben een paar keer naar zolder gelopen, maar het dak liep niet over, z hard ging het ook weer niet. Ik deed wat klusjes, van alles en bijna nog niets, vanavond heb ik de enveloppen voor morgen afgedrukt. Morgen zien we wel weer, want het is opeens alweer donderdag. Eerst naar bed - slaap lekker, of heb een fijne dag!

24 october 2023 vroeg opstaan was voorzien, maar dat iemand in het voorbijgaan voor de lol op de bel drukt voor acht uur, dat had ik niet voorzien. De wekker stond op 9 uur, vroeg genoeg, maar... de klok was vannacht om kwart voor twee stil blijven staan, en voor mijn slaperige ogen zag dat er uit als 10 over negen, ongeveer. Dus ja, ik ben meteen in een rok geschoten om de voordeur open te doen, waar... niemand was. Grrr! Ik was zo wel op tijd bij de tandartsenpractijk, waar ik minstens een hoofdstuk mocht lezen in mijn e-reader, voordat het charmante meisje dat me van mijn tandsteen e.d. zou verlossen, tijd voor mij had. Ze deed het zacht en vol liefde. Heerlijk, dat heb ik wel eens anders meegemaakt. Deze mag blijven! Na nog een tijdje lezen, mocht ik aanschuiven bij de tandarts. Die vond dat de puinhoop in mijn mond niet wezenlijk erger was geworden, al zou hij natuurlijk het liefste gaan slopen en nieuw opbouwen. Maar die discussie hadden we al eerder gehad. Nu even niet, dus. En als de Heer genadig is, nog even niet. Ergens in de loop van de middag kwam ik dan aan mijn brunch toe, bijbellezen vergat ik, wel heb ik braaf een loopje gedaan naar de stad, zodat ik de helft van het gewenste aantal stappen heb gezet... De PC was geduldig met me, maar nu vallen mijn ogen dicht, want de nacht was erg kort. Morgen beter. Ik zal nog even kijken of ik iets heb om papier in buiten te zetten. CU

23 october 2023 als je vroeg opstaat om te gaan knutselen in de kerk (kreun, kreun) - na een niet zo beste nacht, en dan blijkt dat de anderen er ook moeite mee hadden... <gaat toch niet door> dan kun je nog wel voor het middaguur het vertaalwerk afronden (afraffelen) zodat het stuk naar de anderen kan. Nu eerst maar eens ontbijten, en dan aan het werk voor het volgende project. Hoera, we staan nog niet buiten de maatschappij! ;-) <Maar ik heb dan ook een bloedhekel aan geraniums!>
De middag en avond heb ik aardig wat kunnen doen aan voorbereidende zaken, een tochtje op en neer naar de stad leverde ook nog twee grote potten met chrysantjes op, die nu in de tuin en op het platje de blits maken. Met twee mensen tegelijk Appen vroeg wat aandacht, maar dat is ook wel grappig. De dag is om, en ik ben op. Tot ziens. Hier of Daar. xxx

Zondag 20 na Trinitatis 22 october 2023 lijkt droog te blijven. Na een paar uur geconcentreerd vertalingen lezen en aanpassen naar min of meer leesbaar Nederlands, zit ik door mijn concentratie heen, dus even iets anders! :-) De zon schijnt nu. Maar het is echt niet zomers, buiten. Toen ik vanmorgen naar de kerk liep, de Lutherse, in de hoop een pakje voor Zeist kwijt te kunnen raken, knarste een auto met zijn banden over een (toch al kapot) flesje, dus ik duwde de splinters zo goed en kwaad als ik kon naar de kant van de weg, opdat tenminste de fietsen niet lek zouden rijden. Toen ik terug liep naar huis, was daar een bewoner aan het vegen. De zon scheen laag over de straat, en zo zagen we honderden splinters en stukjes glas glinsteren. Tja, dan ga je natuurlijk helpen, en zo kwam ik toch een uurtje later thuis dan ik had gepland. Maar wel met een kaartje en een complimentje in de zak. 
Het spreekt toch vanzelf, ik heb zo vaak een lekke band gekregen! Je ziet de listen en lagen van het kwaad op je weg lang niet altijd zo helder. Zo, nu maar weer eens aan het werk. ;-)
Daar ging ik met een tussenpoos voor het avondeten etc. mee door tot 23u52 en ik ben nog lang niet zo ver als ik, ten behoeve van anderen had willen zijn. Meer zit er nu even niet in. Helaas.

20 october 2023 als je klaarzit voor de postbode met een boekje dat vast niet door de brievenbus kan, dn komt 'ie niet. Het betekende niet dat ik vanmorgen nuttige dingen heb gedaan. Helaas. Nu is het al 3 uur bijna, en ik ben alleen maar bezig geweest met voorbereidingen voor het werk. Ondanks de aanmoediging om binnen te blijven, vanwege het slechte weer, zie ik nog buiten iemand - kijkend op zijn horloge - in de stromende regen hardlopen. Brrr. En nu genoeg getreuzeld! Aan het werk! Die postbode kwam pas halverwege de middag,de post was bijna net zo nat als hijzelf, al had hij zijn best gedaan... Het pakje had een 'regenjas' van plakband. :-) Dat hield het droog. Verder heb ik heel hard gewerkt aan vertalen en reviseren. Punten en komma's, ik heb er een punthoofd van. Maar het was wel een stuk opleiding dat ik gemist had, en waarvan ik vind dat ik er niets aan gemist heb. Maar de Heer dacht er anders over, kennelijk. Ik ben braaf geweest, en nu ben ik over de helft. Als ik het nieuwe stuk niet meereken, dat ik vandaag kreeg. En dat is gevoelige materie. 23u59. Truste!

 

19 october 2023 bijna middernacht. Een gekke dag, want het n (leeg gooien van de emmer met lekwater) bracht het ander mee: uitgebreid vegen van de stoep, die vol lag met troep van het onweer vannacht. De put hiernaast lag bijna verstopt, dus heb ik vier stoepen geveegd, en de troep naar de overkant van de weg geveegd. Dat leverde weer een leuk gesprek op - <maar wel heel lang> en zo ging ik een paar uur later aan het werk dan ik me had voorgenomen. Een vraagje op FB hielp me om een vertaling te vinden voor een meervoudig begrip, daar heb je FB vrienden/ collega's voor, en omdat ik had toegezegd vanavond te helpen in de Lutherse kerk bij het opbouwen van een lichtsculptuur voor de Sint Maarten Processie, liep ik nog even lichtvoeting naar de Twijnstraat om wat lekkers te halen. Vorige weken was er ook al aan de sculptuur gewerkt, dus de 'undecipus' in wording schoot al lekker op. Ik was erg nuttig als afknipster van plakkers en zo. Af en toe friemelde ik er ook stukjes tussen. Wordt vervolgd. Leuk om samen dingen te doen, af en toe mis ik dat wel eens. En nu is de dag om, morgen vrees ik open te moeten doen voor de postbode, dus tijd om te gaan slapen. 

18 october 2023 middernacht. Het hoost en het lekt toch weer. Vandaag vnl. gewerkt aan verslag en gewacht op iemand die achteraf toch niet kon komen. Soms heb je dat. Morgen beter.  

17 october 2023 heb ik hard gewerkt, met wat klusjes en verder vertaalwerk. Daar gebruikte ik de ingebouwde vertaler van Word voor, die lijkt wat beter, maar blijft niet best. Alleen anders was ik bezig tot in het volgende jaar, met die 135 bladzijden. Dit gaf in elk geval een extra indicatie, en de interessantere stukken zal ik moeizaam gaan bewerken, maar dan heb ik ook vulling voor het komende Berichtenblad. De dag is om, maar het grote leed elders gaat door.
God behoede hen allen.

16 october 2023 Het leven heeft zo zijn gevoel voor humor. Vorige week donderdag trokken 'Ze' de hemelsluizen open, zodat half Nederland last had van lekkages. Ik ook. Vanmorgen kwam Stan, dakdekker, schilder, en wat niet al, dan toch eindelijk langs. Hij snapte ook niet waar het lek zat, maar heeft een aantal mogelijke plekken dicht-gekit. Ik kreeg de opdracht om, als het weer zo hard regent, naar het dak te gaan en te filmen! Het z kunnen zijn dat het stuk dak dat de buren hadden geclaimed in verbinding met hun eigen dak het hemelwater niet kwijt kon. Nu ja, het was droog, en we hebben een stuk drooggedept, met dweilen en handdoeken, voor er gekit werd. We zullen zien. Verder bracht Stan de rekening mee van begin dit jaar... hij had het toen over negenhonderdzoveeleuro, maar dat bleek ruim elfhonderd te zijn geworden, en dat was vr de BTW. En de parkeerkosten. Toen werd het echt heel veel. Maar zie! Hij was net weg, en ik had juist mijn brunch naar binnen, toen er werd aangebeld. 'Bloemetje, mevrouw!' Ene G wenste mij 'een prettige moederdag, want het was toch elke dag Moederdag'. Dat kaartje zat bij een herfstboeket. Geen idee welke G! De tekst had van mijn eigen kinderen kunnen komen, maar nee, er stond duidelijk: G*****... Een algemene naam, en ik ken er wel een paar, maar... De expediteur mocht mij niet verder helpen, maar die kon wel namens mij bedanken, dat zouden ze doen. Met warme gevoelens heb ik het boeket in een vaas gedaan, een paar items apart, omdat die eenkennig zijn, en er een mooie plek voor gezocht. Gisteravond laat kreeg ik al een Appje uit Afrika: 'Mama ik hou van je'. Toch heel bijzonder dat dat kan... Een van de kinderen die het leven je soms extra toebedeelt, naast de vier die je onder het hart gedragen hebt. Tja, het leven heeft gevoel voor humor. Ook als de wereld elders in brand staat en de bommen en granaten gerichte en ongerichte schade aanrichten. Bizar toch!     

Intussen is het laat, en mijn body zegt dat ik moet gaan slapen. Dat zei HZij al een half uur geleden, maar ik was eigenwijs. :-(

Zondag 19 na Trinitatis 15 october 2023 ging ik toch maar fietsend naar de Pieterskerk, het was bijna droog. Er was een gastpredikant die we wel kenden: een Waldens, vader van een van onze vaste kerkgangers, en grootvader van onze Sofietje. Zijn vertoog was goed gestructureerd, haakte aan bij de actualiteit, en eindigde met hoop. Bij de koffie vergastte hij ons op een heel uitgebreide uiteenzetting over het ontstaan, de geschiedenis, de huidige situatie en de uitdagingen van deze kerk. Heel interessant. Maar wel een mer boire! Mijn brunch was een latertje. Natuurlijk keek ik naar de toestand in de wereld, en na een telefoontje probeerde ik een vergaderstuk af te drukken op de laserprinter van de Stichting Het Evangelie in Spanje. Maar deze printer weigert tweezijdig af te drukken, en af en toe gaan er mr bladzijden door. Uiteindelijk ben ik daarmee gestopt, en nu breng ik de avond door bij mijn inktjetprinter. Ik heb ergens een kaart liggen: 'Ik en mijn , wij zullen de Here dienen'. Ik kreeg echt de neiging om het plaatje aan te passen, en er ook een te maken met: 'Ik en mijn printer zullen de Here dienen', maar dan is de verwijzing naar Jozua 24:15 weg, en dan is de lol er af. Nu liggen er twee stapels papier hier, een voor het archief, een voor de penningmeester, maar cijfers hebben we niet. Nog iets om achterheen te gaan. Als dat lukt. Morgen moet ik weer vroeg op. Vanavond heb ik wel nog gekeken naar 'Dokter Ruben'. Heel informatief en ontroerend. Nu ga ik deze printer maar eens vullen met inkt. Dat kan die wel gebruiken. 

14 october 2023. Het heeft af en toe heel hard geregend, maar de hoeveelheid water in de lekbakjes valt mee. Ik heb nog wel vanmiddag, toen het even droog was, een vinger door de afvoer gehaald. Dat scheelt vast. En ik heb ook wat ruimte gemaakt op zolder, want ik krijg hulp met het vullen van de CV-ketel. Fijn. En misschien met de pc-perikelen.

vrijdag 13 october 2023 was ook al zo nat. Ondanks dat heb ik vanmiddag nog even de afvoer op het dak vrij gemaakt, en de zak met bladeren tjoepte ik de tuin in, ik heb geen idee wat voor schade ik daar heb aangericht. Morgen zal ik kijken. :-( Een groot deel van de informatie voor de Synode heb ik gelezen, maar helaas, dat beklijft niet echt. Het meest interessante deel - de theologische lezing - was daar niet bij ingegrepen, ik moet nog zien dat ik dat ergens opsnor. Maar nu ben ik wel heel erg moe. Morgen komt er mogelijk weer en dag om verder na te denken. ;-) Er staan emmers en bakjes klaar om het hemelwater op te vangen. Dus... zzzzz

12 october 2023 bleek natter dan voorspeld. De werklui van hiernaast gaven het op, want morgen blijft het zo, dus ze moesten het ijzerwerk afbreken. Ik was blij dat mijn dakkapelletje in elk geval was leeggehaald. Buurman M haalde nog allerhande troep - voorzover hij er bij kon - uit mijn goot, de engel, en ik veegde de stoep schoon. Plus de kozijnen. :-) Daarna begon ik aan de veertiendaagse post, maar... ach, wat enig... toen ik bezig was met de post, bleek het dak tch niet bestand tegen die hoosbui die over het hele land trok. En de dakdekker gaat morgenochtend een weekje weg. Dat hebben zijn vrouw en hij hard nodig. Ik heb Zijn schoonzoon gebeld, die wilde filmpjes via WhatsApp, maar mijn mobiel moest aan de lader, dus dat was een opgave... Uiteindelijk kreeg hij wel enige beelden binnen. Hij komt morgen kijken, of volgende week, en eigenlijk had hij al geen tijd om te bestaan...
Intussen hoor ik nog steeds druppels boven mijn hoofd, op de plek van het dakkapelletje, waar ik helemaal niets zie. Het maakt me onzeker. 

Het leven kent zo zijn uitdagingen, zoals mijn jongste het zou formuleren... 
Dat ik niet alle post op tijd in de brievenbus kreeg, spreekt vanzelf. Een kaartje voor een jarige morgen, had vanavond geen zin meer, dat wordt bellen. 

 
Ik probeer nu 135 blz. kerkelijk Spaans te lezen, vergaderstukken voor de Synodevergadering in Madrid, waar ik heel graag aanwezig was geweest. Hij daarBoven wist kennelijk dat het zou gaan regenen en lekken. Dus nu ben ik relatief blij dat ik thuis ben. :-) 
Na 43 blz. erg Spaans Spaans zit ik er helemaal doorheen. Morgen verder.

11 october 2023 was Coming-Out-dag, maar ik zag het pas te laat om de regenboogvlag uit te steken. Dat zou ook lastig geweest zijn, want er stond een stelling voor het huis. De buren hadden een loodgieter aan de haak geslagen. Alleraardigste mensen. Ik kon ze helpen met vuilniszakken, want die waren net op, en zij hielpen mij door het dakje leeg te halen. Heel fijn! Verder kwamen er andere vriendelijke mensen langs, en toen ik had gegeten en TV zat te kijken, viel ik na de Van Rossums in slaap. Het kwam niet meer goed met mij, vanavond, en aangezien de avond voor 90% om is, ga ik de vuilniszak buiten zetten, en dan slapen. Als de Heer niet komt, komt er morgen wel een nieuwe dag. 

10 october 2023 was een heerlijke dag, wat temperatuur betreft. Helaas had ik afgesproken dat iemand, t.b.v. iemand anders, even langs zou komen vanmiddag, en hij zou opbellen als hij (rond drie uur) thuis was. Helaas, dat deed hij niet. Wel belde iemand anders op, dus dan vraag je je af... Later heb ik de stoute schoenen maar aangetrokken, en ben ik dr heen gegaan. 'O, sorry, zo druk...' 
Ik heb er een gigantische hekel aan als mensen beloven je te bellen, zodat je niet weg kunt etc. Ik hd me er op verheugd om vandaag eens te proberen nog wat zeelucht te snuiven. Maar goed, er moesten van Hogerhand kennelijk andere dingen gedaan worden. Een paar klusjes zijn wel gedaan. Maar daar ben ik niet blij van geworden. Morgen beter. En 'de dag door Uw Gunst ontvangen'...

9 october 2023 heb ik even 'bijgeslapen'. Maar ik was nog net op tijd beneden - voor 12 uur - voor mijn eerste kopje koffie etc. Het bleek heel aangenaam weer, maar al had ik hele plannen, de dag verliep toch weer anders dan gepland. Dat heb je als Zij zich er mee bemoeien. ;-) Een telefoontje naar mijn net-niet-meer-zo-nabije zieke L. had als resultaat dat ik op de fiets stapte, om haar op te zoeken in Swellengrebel. Na wat gepraat, stelde ik haar voor dat we het kamertje zouden verlaten. Dt wilde ze wel. Niet het terras, maar de grote wereld lokte, en ze had nog wat dingen nodig. Of we naar de Jum** konden... Natuurlijk. O, en bij het Kr******** wilde ze ook naar binnen en zo kwamen we na drie kwartier weer terug. Eigenlijk had ze nog wat willen zitten, buiten, maar ik bedacht me pas vl later dat ze daar had willen zitten roken. Ze kan haar eigen deur nog niet dichtdoen (geen sleutel) dus probeert ze niet op haar kamertje te roken. Tja, ik was een tikkeltje duf vandaag. Maar ik zag wel dat ze veel pijn had, en ze bleek niet haar eigen - op maat ingestelde - rolstoel daar te hebben. Au! En de po-stoel was een onding, voor haar. Tja. Ik hees mij weer op mijn fiets, en keerde huiswaarts. Maar je kent de Heer, dus toen ik een uurtje had gerust, stuurde Hij me naar de buurman van L die de sleutel had. Hij was (nog) net thuis, samen haalden we de po-stoel van boven, en de rolstoel uit de berging, en zo stiefelde ik richting verpleeghuis-of-wat-het-dan-ook-mag-zijn. Onderweg kwam ik nog buur-buren tegen, die me hielpen met het aanduwen van handvatten, en zo kwam ik na drie kwartier op de plaats van bestemming. L. zag me - toevallig - en kon haar ogen niet gelopen. Wat ws ze blij, en haar achterste nog meer dan zij! - toen ze comfortabel in haar eigen rolstoel zat, en de rolstoel van het huis opgevouwen tegen de muur stond! Aangezien ik mijn OV-kaart niet bij me had, moest ik ook nog eens teruglopen. Dus vandaag heb ik heel dik de aanbevolen tienduizend stapjes gezet. Goed voor de lijn, maar de rest van de avond deed ik het rustig aan. Ik heb wat foto's van gisteren bewerkt, en zo had ik het vage gevoel dat ik toch nog iets nuttigs deed. ;-) 

8 october 2023 was de 18e zondag na Trinitatis, was mijn schoonzoon jarig, was het 450 jaar na Alkmaars ontzet, en gaf AZ die verwaande Amsterdammers een lesje te leren. Zelf mocht ik voorgaan in de Lutherse kerk te Utrecht, dat is te zien, en vandaag kon ik de dienst ook op het web zetten. Laetitia kwam mij halen om samen Ren (rechts op de foto) te feliciteren. 
In de Oceaan. Daar werden we getracteerd op allerlei heerlijks! Laetitia bracht me gelukkig ook weer thuis. 
Een volle, maar fijne dag! En nu ben ik hl erg moe, want de nacht was heel kort... Ik ga maar eens wat slaap inhalen, en morgen zien we wel verder...

7 october 2023 is nog best lekker van weer, bijna twintig graden. Niet dat ik er van kon genieten... maar dat kwam door externe factoren. De ene kwam kijken of ze (2 heel aardige heren) het grote bureau-ministre konden bergen in hun huis. 150x160 cm leek wel erg groot, maar ze waren wel heel aardig, dus nu heb ik twee bossen fresia's staan! Heerlijk. De andere was (en is nog) een partij drukwerk, waar ik me wat in heb verslikt. Het wordt een latertje, vrees ik. Een derde factor speelt zich af in het Beloofde Land, waar - 50 jaar na de Jom Kippoer-oorlog - op sabbath en op de laatste dag van het Loofhuttenfeest, een goed voorbereide oorlog is losgebarsten.   
God behoede alle slachtoffers, en allen die beslissingen moeten nemen over leven en dood.   

En dan is morgen toch mijn schoonzoon jarig, en viert Alkmaar zijn ontzet...

6 october 2023 stond mijn eigen loodgieter opeens voor mijn deur, toen ik net mijn eerste kopje koffie leeg had. Nu ja, hij had wel even gebeld, dat hij in de buurt was. Hij kon me geruststellen t.a.v. de troep die van het plafond afkwam, nee, het was allemaal kurkdroog, en dat witte verder op was schimmel! Daar word ik ook niet blij van. En die druppels die ik hoor... hm. Wanneer wordt het dakje van de dakkapel weer eens leeg gehaald?  Als de bladeren van de bomen af zijn. Dat komt gauw genoeg. Tja. Toen ging ik maar snel aan mijn tweede kopje koffie en mijn ontbijt. Mijn zieke voormalige buurtgenote had goed geslapen, en had bezoek, dus dat was een pak van mijn hart. De rest hoor en zie ik volgende week wel een keer. Verder heb ik heel de dag heel hard gewerkt, en de dag is om. Ik ben nog lang niet klaar, dus morgen verder, Deo volente! 

5 october 2023 stonden we hier allemaal vroeg op, maar... er gebeurde niets. De loodgieter die bij de buren lawaai zou komen maken, bleek ziek. Dus ik had makkelijk nog een paar uur kunnen slapen. Om elf uur moest ik toch klaar staan om de vaste afneemster van Lourdeswater uit te zwaaien, want dan zou ze naar het verpleeghuis gaan waar ze de rest van haar dagen zou slijten. Het werd weer wat later, intussen maakte ik wat schoon aan de buitenkant van het huis en in het halletje, zodat ik net met mijn rug naar de straat stond, toen ze langs kwamen rijden. Gelukkig hoorde ik de autobanden van toon veranderen, en zo konden we toch nog naar elkaar zwaaien. Wat blijkt: er was niet op haar gerekend, geen eten, geen meubilair. De buurman die haar had gebracht, reed snel terug om haar TV, een tafeltje etc te halen, voor zover dat ik het kleine autootje kon dat hij had gehuurd voor de gelegenheid. Droevig. Ze wilde eigenlijk meteen weer mee terug. Gelukkig kon de buurman vrij nemen om nog wat te regelen. ...
Vanavond kon ik de eerste drie minuten van de preek voor de eerstkomende dienst schrijven. Volgens Ton was de eerste zin het halve werk. Ik heb er iets meer moeite mee.

4 october 2023 Dierendag. Geen beestachtig weer, gelukkig. Nog gelukkiger was ik toen Tonio langs kwam met een boek, en met de bereidheid een lastige klus te doen. Nu is de goot van de schuur weer leeg van mos, en de afvoer staat weer vast. Beide dingen waren voor mij alleen niet te doen. ;-) Verder waren er nog een boel klussen en klusjes te doen, zodat ik blij mocht zijn dat ik de lezing nog net voor middernacht kon afdrukken. Ik loop wel ernstig achter met wat grote haast heeft. En zo vergeet ik iedere keer sommige mailtjes te sturen. Zucht. Morgen. Dan moet ik toch vroeg op, vrees ik.

3 october 2023 was vochtig en bijna herfstig. Het regende en waaide. Toch haalde ik de boodschappen die ik gisteren niet had meegekregen, en de mail kon ik vandaag wel ontvangen maar nog steeds niet versturen. Vervelend. Vanavond zag ik dat ik misgegrepen had, en dat de lezing die ik uit de kast had gepakt niet de goede was. Warempel, ik heb een Evangelielezing die ik nog niet heb vertaald. Dus vanavond was ik bezig met woordjes. Ik heb een deel uit de voorraad kunnen halen, maar morgen moet ik verder. Nu is het de hoogste tijd om te gaan slapen. Dat gaan we proberen. 

2 october 2023 liep helemaal niet zoals gepland. En het was zulk heerlijk weer... Boodschappen, maar niet wat ik nodig had. Kostte veel tijd en energie. Morgen beter.

Zondag 17 na Trinitatis 1 october 2023 werd de singelloop gehouden, maar ik had er zelf weinig last van. Echter: vrij wat mensen hadden moeite om de kerk te bereiken. Ik vulde de gemeente in de Waalse kerk wat aan. Er werd na de dienst nadrukkelijk en open gedebatteerd. Vanwege de authenticiteit en zo. Na mijn ontbijt, vrij laat dus, ging ik even op bezoek bij een ziek vogeltje. Het was heerlijk weer voor de tijd van het jaar. Ik las mijn hoofdstukje, deed wat kleine klusjes, en zocht vanavond naar allerlei gegevens, en warempel, wat ik een paar weken geleden nodig had, vond ik nu opeens. Of het helpen zal weet ik niet, zover ben ik niet gekomen. Inloggen met de juiste gegevens lukt soms een paar keer achter elkaar niet. Heb ik al eerder gemerkt. Deze zondag is vrijwel om, ik moet nog even wat vuilnis buiten zetten, 
en dan slapen... Bless you all. 

30 september 2023 vandaag 87 jaar geleden traden mijn ouders in het huwelijk. Hij was een knappe spetter, en haar vond hij zo'n sterkte vrouw.
Ik heb er vanavond maar een glaasje op gedronken. Ik had nog een miniflesje. Die mooie satijnen jurk heeft ze later donkerbruin geverfd. Dan kon ze die nog dragen op andere bruiloften e.d. Zonde, h? Verder ben ik heel de dag bezig geweest, maar er kwam (vrijwel) niets uit mijn handen. Het vogelhuisje hangt weer netjes. Dat wel. :-) 

29 september 2023 begon behoorlijk nat. Maar goed, ik begon laat. Af en toe heeft mijn lichaam meer rust nodig dan mij aanstaat. De derde (en laatste) behandeling voor mijn zwakke nagels verliep plezierig, daarna ging ik de stad in, voor een paar boodschapjes, die ik trouwens niet allemaal kopen kon. Andere dingen kon ik wel even hamsteren, dus dat is goed voor de dure tijden die komen. Als iets in de aanbieding is, kun je er $%^&*() op zeggen dat er een prijsverhoging op volgt. Verder heb ik nog wat gerommeld in de tuin: je kunt nu weer zien dat er ooit een tegelpad tot helemaal achteraan is. En het vogelhuisje hangt ook weer. Al wil het deurtje niet helemaal dicht, 'niet goed voor doif', zou Toon Hermans zeggen... Later. Vast. Hoop ik. Het was een klusjesdag. En ik heb nog iets aan de liturgie gedaan. 

28 september 2023 zou de laatste redelijke dag van deze week zijn, volgens sommige weerkundigen. Tussen koffie en ontbijt heb ik nog wat kunnen doen in de tuin. En aan het begin van de avond ook. Het wordt al vroeg donker! Vanmiddag hard gewerkt om een flink aantal kaartjes voor de zieken op de post te krijgen. Dat lukte, ook omdat ik de eerste stapel aan een moeder en haar dochters kon meegeven, die toch richting brievenbus gingen. Dat scheelde weer! Een paar kaarten moeten nog met de hand. Misschien dat ik het zo even doe, dan kan ik nog net voor de dag om is in bed liggen. Morgen is er weer genoeg te doen. Wonderplak bleek niet te werken. Dat heb je soms. Weer iets geleerd. 

27 september 2023 bleek minder zonnig, maar nog wel prettig. Ik heb gewerkt in de tuin, een deel van de troep is opgeruimd, ik moet nu nog een zware zak buiten zetten. Een tocht naar de Action bleek vergeefs, soms heb je dat. Maar goed, ik heb gelopen. Vanavond vooruit gewerkt aan de volgende dienst, nu is de dag om, en ik val ook om. Morgen verder. 
Deo volente.

26 september 2023 was nog een mooie nazomerdag. 21 graden hier. Ik heb bijna heel de rest van de betonnen schutting tussen ons en de buren afgeverfd. Het allerlaatste stukje laat ik maar, daar staat een boom voor. En ik was ook wel erg moe. Wel irritant dat de bovenrand niet helemaal geraakt is, al heb ik daar nog zo extra mijn best op gedaan. Maar ja, ik groei omlaag, niet omhoog. Het geheel ziet er wel beter uit. Verder moest ik nog een en ander wegbrengen, van de ene kant van de stad (Zuilen) naar Hoograven. Anderhalf uur op de fiets, daarna was ik... m... m... moe...  Ik heb uitgebreid TV gekeken, en nu een stukje Efemeride. Misschien nog een kwartiertje werken aan een klus die ik maandag had moeten doen. Verder ben ik wel tevreden. ;-) 

25 september 2023 leed ik zwaar onder het feit dat ik vergeten was, dat ik allergisch was voor chocola. Ik had gisteren gezondigd, en dat zetten mijn ingewanden mij vanmorgen flink betaald. Dochter 2 belde of ik aangekleed was want dan kwam ze met dochter 1 halen. Oei. Ik deed het de rest van de dag op lauw water en grote porties TLC. Het was wel heel gezellig! Drie dames zaten op een gegeven moment op te zoeken hoe ik mijn mail-probleem kon aanpakken. Ik heb nu een telefoonnummer, maar vandaag gaat dat het niet worden. Het was erg leuk om mijn liefjes even te zien, morgen gaat DII weer naar haar nieuwe vaderland. Ze is er gelukkig, en daar gaat het om. 

Zondag 16 na Trinitatis 24 september 2023 mocht ik heel wat kerkgebouwen betreden. Eerst wipte ik de Waalse Pieterskerk hier in, daarna ging ik naar de Lutherse kerk, voor een memorabele dienst... Na een kopje koffie fietste ik naar huis voor mijn ontbijt, waarna ik naar het station fietste, om op weg te gaan naar de Regenboogdienst in Amsterdam. Dat was weer een warm bad, met ook nog eens een heel favoriete zanger als voorganger. Martin Brandt. Tegenwoordig staat de keukenradio niet meer automatisch op Groot Nieuws Radio, omdat de FM omgezet is in wattanders. Veel gesprekjes na afloop, plus een half glas witte wijn. Het liep uit, we werden als laatsten naar buiten gestuurd door de koster, die ook wel eens om zes uur thuis wilde zijn.  In de trein en metro kon ik prettig lezen. Vanavond probeerde is de fotootjes van gisteren nog te ontdoen van dat lelijke felroze kleurtje, maar tja... Hoe dan ook, mijn ogen prikken, en ik zet nu achter deze prettige dag maar een dikke .

23 september 2023 Flinke buien vandaag. Voor ik naar de pedicure liep, ging ik toch even het dak op, en inderdaad zat er veel troep rond de afvoer. Gisteravond hoorde ik al druppels die mij zeer verontrustten, maar ik zag niet waar het vandaan kwam. Vandaag zag ik het evenmin. Vervelend. Er moesten nog een paar boodschapjes gehaald worden tussen de latere buien door, maar toen ik vanavond opgehaald werd door een kleinzoon was het droog. Samen met zijn vriendin bracht hij zijn moeder en mij naar de Oceaan, waar Mik aantrad om zijn moeder een extra uurtje met ons samen te gunnen. Fijn!
Ren kwam ook nog aanschuiven. Om kwart voor twaalf was ik weer thuis, maar nu is het al een uur later, dus de hoogste tijd om te gaan slapen. Dank allemaal!!! 
En verdorie, nu hoor ik toch weer druppels omlaag komen boven mijn hoofd. Grrr!

Het 22 september 2023 Het leek wel een beetje herfst, vandaag. Een klein beetje zon, met regenbuien. Telefoongesprekken, een medische afspraak, wat klusjes, de dag stroomde stroperig vol, zonder dat ik veel gedaan heb. Nu ja, het vogelhuisje is nu wel weer en waterdicht. Maar vorig jaar waren er geen genteresseerden. We zullen zien hoe het nu loopt. In elk geval staat het wel gezellig. 
Voorlopig zijn degevlogen... En ik nu ook, want het is al weer dik zaterdag. De tijd vliegt, ook al doe ik dat niet genoeg.

21 september 2023 Een ronduit teleurstellende dag, ondanks een aardig telefoongesprek aan het eind van de middag. Morgen beter, hoop ik. 

20 september 2023 Mijn neef A. is jarig, maar ik kon hem niet te pakken krijgen. Gisteren was zijn lieftallige echtgenote jarig, en zijn broertje ;-) scheelt ook maar een haar met diens vrouw. Grappig. Vandaag geen bezoek, dus ik heb het laatste stukje van de keukenmuur geverfd, plus alles wat daar aan groen voor stond. Aan de lelijke betonnen muur tussen ons en onze naaste buur ben ik ook begonnen, dat schoot niet echt op. Ik heb de emmer verf (bijna) leeggemaakt, en na weer een paar keer rusten nam ik de rollator ter hand, en haalde ik een nieuwe. Maar daarna was de energie ook wel op, en morgen gaat het regenen, dus later... een keer... wellicht.

19 september 2023 De hele dag was ik tussen de buien door bezig met de buitenmuur van de keuken. Ik heb die niet af gekregen, ik moest de troonrede kijken (want ik moest toch uitrusten) en schuilen etc. Veel plantjes hebben nu mooie witte spatten. En eigenlijk had ik nuttiger dingen kunnen doen, maar het was nog zomer, en de lijst met dingen die gedaan moeten groeit tch wel... Eigenlijk droom ik er al jaren van om daar een mooie muurschildering van te maken. Deze zomer zal het niet meer lukken... Naar zee gaan ook niet. Maar het platje ziet er vrolijk uit. :-) Ondanks de bladeren die vandaag omlaag kwamen, met die harde wind. Zojuist een gezellig gesprek gehad met een van mijn dochters, en nu is de dag alweer vrijwel om. Morgen verder!!! 

18 september 2023 Het begon zo mooi, vanmorgen toen ik wakker werd. Er was zelfs een beetje zon! Dus maakte ik voort, zodat ik al voor 12 uur op het platje stond in mijn verfjurk, met het ontbijt achter mijn kiezen. En toen ik de verf in mijn bakje had gelepeld, en ik de witkwast er in stopte, begon het heeeeeel zachtjes te miezeren. Gelukkig liet ik me niet van de wijs brengen, het was 22 graden Celsius, en bijna droog, ik ging gewoon verder met de muren van het platte dakje boven de keuken. Allereerst probeerde ik met een verlengstok meer dan een halve meter aan de buitenkant te verven, maar na drie minuten viel de roller al omlaag. Het was geen succes. Dus eerst maar het binnenwerk. Om de een of andere reden moest ik na ieder half uur werken een kwartier liggen, maar tegen vier uur zat er een heleboel verf op. Na wat herschikken van een en ander leek het, als je niet te nauw keek best redelijk, en een heleboel beter dan vorige week. :-) Op naar de Action, om te kijken of ze daar toevallig een witkwast hadden die ik op de verlengstok kon schroeven. Hmmm... ik kocht wel wat dingen die ik misschien nog eens zou kunnen gebruiken, zo gaat dat daar, maar helemaal optimaal zou het niet zijn. Toen ik buiten kwam was het suboptimaal, want het regende. Op weg naar huis begon het te hozen! Gelukkig brandde er licht in de Driehoek, naast de OK-Kathedraal, en daar mocht ik schuilen. Na een tijdje gingen er een paar meisjes weg, die me vertelden dat het nu even geluwd was, maar dat het snel weer nog veel harder zou gaan regenen. Buienradar! Ik volgde hun voorbeeld, en al was ik redelijk doorweekt toen ik thuis kwam, daarna ging het inderdaad veel harder. Pfff. Toen het vanavond later een tijdje droog was, bleek de verf nog erg nat te zijn. We zullen zien wat dat wordt. Morgen. En dat is het al bijna. In elk geval heb ik iets nuttigs gedaan vandaag.  

Zondag 15 na Trinitatis 17 september 2023 Het Diamanten Huwelijk werd vandaag eindelijk in de kerk gevierd. De bruidegom deed de bijbellezingen, (uit hun huwelijksdienst 60 jaar terug), er was een groot boeket bloemen, en na de kerkdienst werden we getracteerd op een lunch met soep, broodjes (hl lekkere) en een soort scones plus druiven en mandarijnen toe.  De organist had gekozen voor stukken die de laatste 60 jaar waren gecomponeerd.  Kortom: een memorabele kerkdienst. Ik was laat thuis, maar ach... het bleef regenachtig, en ik heb eerst maar een beetje rust ingehaald. Voor de (na)middag was gisteren nog zon beloofd, maar het blijft grijs met een luchtvochtigheid van 100%. Ik ga maar eens een zieke bellen, dan doe ik nog iets nuttigs! *.*.* Morgen beter. 

16 september 2023 Vandaag ging ik eerst maar eens naar de Action voor muurverf. Niet dat ze hadden wat ik zocht, maar we doen het er maar mee. Een grote emmer, ik kon 'm nt op de rollator tillen. Gelukkig was er op HC bij de roltrap een sterkte jongen die hem wel naar beneden wilde brengen, en hem daar op de rollator zette. Toen ik even voor het huis stond te wachten, stuurde de Heer een andere Engel, die zo vriendelijk was de emmer helemaal de trap op te tillen. Toen... kon ik nog niet aan de slag, want ik kreeg de deksel niet open. Gelukkig kon mijn buurman mij een uurtje later helpen. Terwijl ik me net aan het verkleden was, richting klusjurk, werd er aangebeld. Lieve mensen, Ton kende ze vroeger. Maar aangezien ik vnl. gekleed was in een haastig aangeschoten regenjas, vroeg ik ze niet binnen... Een klein deel van de muur van het platje is nu weer wit. Het lukte me - met al die vertragingen - niet om het te voltooien. Ik ben toch snel moe. Geeft niet, met geduld kwam ook de slak op tijd in de ark! Maar het weer lijkt eerder om te slaan dan ze eerder in de week hadden voorspeld. :-( Tja. Vanavond moest echt mijn haar en de rest wassen en zo is het opeens al drie minuten zondag. Ik wens je een gezegende zondag. Maar nu...

15 september 2023 Deze dag liep weer eens anders dan gepland. Heerlijk geslapen, ruim de acht uur vol gemaakt, maar ik had net mijn eerste kop koffie ingeschonken toen ik gebeld werd. Of ik i.p.v. om vier uur over een klein uurtje kon komen bij de manicure!!! Dat werd dus stressen en opschieten, het ontbijt schoot er uiteindelijk bij in. Dat kwam ergens na kwart over twee aan de beurt. Maar goed, ik had al een paar maanden problemen met scheurende nagels, die ook nog eens de verkeerde kant op begonnen te krullen. Gisteravond kwam ik langs dit bedrijf, toen ik op weg was om een zieken-kaartje weg te brengen, en vandaag hadden ze tijd. Eigenlijk snakte ik ernaar eindelijk weer eens naar zee te gaan, maar dat zat er vandaag weer niet in. Wel heb ik de foto's van de biologendag nu eindelijk geordend, bewerkt en verstuurd. Weer iets dat ik door kan strepen.  Dankzij een mailtje kan ik de WOZ-waarde toch nog aanvechten, dus dat kostte ook weer aandacht en moeite. Moge het de moeite waard zijn. 
Hoe dan ook, de dag is om en ik ben op. Morgen beter. Nog beter. ;-) 

14 september 2023 De tijd vliegt! Vandaag was het frisser, dat hielp. De kaarten mochten weer eens weg, gelukkig had ik gisteravond al wat enveloppen afgedrukt. En vandaag kreeg ik warempel alles in de brievenbussen en op de post. Daarna liep ik door naar de Twijnstraat, waar ik o.a. bezweek voor een ijzig lekkere ijs-aanbieding. Die ging in twee gedeelten helemaal op. Morgen ben ik zeker 3 kilo zwaarder dan wat ik maximaal wil wegen. Maar ja...  Ik had een aanslag van de gemeentebelasting ontvangen, dagtekening 31-aug-23. Gigantische hoge WOZ-waarde. Dus ik mail naar 'Eerlijke WOZ' en volgens hen ben ik al te laat, terwijl op het papier van de gemeentebelasting stond dat ik zes weken had om bezwaar te maken. Ik word er zo moe van!!!! Nu ja, ik ben al weken moe. Erg moe. Als ik me haast, kan ik nog voor middernacht in bed liggen. 
Tot...

13 september 2023 Er werd gewaarschuwd voor slecht weer, dus ik ging eerst maar eens even de afvoer op het dak vrijmaken. Zodra ik me omgekeerd had, lagen er al nieuwe bladeren. Niet omdat de herfst begint, maar omdat de bomen al tijden te weinig water hebben gehad. Daar schijnt straks iets aan te worden gedaan. Nu ja, we zijn voorbereid, voorzover dat kan... Daarna bleef het hier droog. Ik heb wat geklust, dingen gedaan, gebeld, maar opgeschoten ben ik niet. Morgen beter, hoop ik dan. Intussen ligt de wereld om ons heen in gruzelementen en spannen de bedenkers van het kwaad met elkaar samen. Bijbelse tijden...   Vanavond ben ik een paar uur bezig geweest met een paar emo's. Zonde van de tijd. 
 

12 september 2023 Het regende vannacht, dus de ergste warmte is uit de lucht, al is het bedompt. n ding is goed gegaan: gisteren had ik allerlei dingen aangeklikt, die het mogelijk zouden moeten maken dat de verkenner de NAS toch weer gewoon zou zien, maar dat hielp niet. Toen heb ik die maar eens uitgezet, en nu, bijna 24 uur later, weer aangezet. En ziehier: Frontpage ziet de NAS weer, en ik kan gewoon weer zien wat ik doe, nu ik dit schrijf. Hoera. Maar de emails gaan niet weg uit Outlook. Dus dat is erger geworden. :-( De rest van de dag was rommelig, maar ik heb wel een paar dingen kunnen afstrepen van mijn Te-Doen-lijst. En dat maakt dat ik met een gerust hart ga proberen te slapen. 

11 september 2023 Het was de laatste warme dag. Omdat de 'bloemenman' uit de Tuinstraat was gaan hemelen, had ik gisteravond laat nog een hartvormig bloemstuk voor hem gemaakt, met roosjes. Ik stond mij juist af te vragen hoe ik dit in een doosje veilig achterop mijn fiets kon vastmaken, toen ik mijn buur-buurman A.P. hoorde praten. Ik keek even, of ik een paar handen kon lenen, en ik zag hem naast een auto staan! Tja, toen vroeg ik maar of hij naar Daelwijk ging met de auto. 'Ja'. Of ik mee mocht rijden... Hij had nog een buurvrouw, die mee wilde, dus zo werd het voor ons van Hogerhand netjes geregeld. Ik had er anders erg tegenop gezien. De overledene was een kleurrijke figuur, en er waren zeker honderd mensen. Maar wt een verdriet kunnen mensen elkaar aandoen! Via veel foto's, persoonlijke verhalen, video-opnamen, kwamen ze ontroerend dichtbij. We gaan hem missen. Niet alleen om de lege vazen. (Af en toe bracht ik hem en zijn vrouw wel eens een klein bosje - ze woonden in een klein huisje....)
Eenmaal thuis heb ik eerst maar eens fatsoenlijk ontbeten, maar ik was wat ontregeld, dus de rest van de dag heb ik van alles en nog wat geschranst.
Wel heb ik - voor het laatst - een hoofdstukje gelezen op het platje. Het weer slaat nu om, dat merkte ik later op de middag al. Vanavond heb ik tevergeefs nog een en ander geprobeerd op de NAS. Dit verslagje moet ik nog steeds op de NAS zelf bijwerken. Vandaar geen kleurtjes e.d. Maar goed, ik ben er, ik ben dankbaar, en ik voel me gezegend...
Ik hoop dat jij dat ook mag ervaren. Bless you.

 7 Zondag 14 na Trinitatis 10 september 2023 Het was vanmorgen weer Pieterskerk, want er was een nieuwe voorganger. Dan is het nuttig en goed als er mensen zijn. Verschillende mensen hadden gisteravond al gezegd dat ze vandaag niet zouden komen. In elk geval was er n interessante zin: we zijn met 8 miljard mensen op aarde, en zo zijn er ook 8 miljard mogelijkheden om de wereld (een stukje) beter te maken.
:-)
Vanmiddag heb ik na het ontbijt in alle rust mijn hoofdstukje NT op het platje in de warme schaduw zitten lezen. Daarna heb ik nog zitten miepen met de instellingen op PC en NAS. De hele NAS wordt via de PC helemaal niet gezien. Ik word zo langzaam redeljk knettergek. Ik kom hier niet meer uit...
Vanavond heb ik nog een bloemenhart gemaakt voor een paar dierbare mensen... breng ik morgen wel weg. Het ruikt lekker.
Nu is het bijna middernacht, maar ik luister /kijk naar de dienst in de Lutherse kerk die ik anders graag meegemaakt had. Hoogst interessant!!!
Echt Evangelie. Bless him. Bevrijdend, dat dit ook mogelijk is. DankUwel!  
En toen... klikte ik ook nog even op de link van de Wartburg, die andere Lutherse gebedsplek hier in Utrecht, waar Gerrit K. weer heel andere, maar ook mooie dingen zei over (een deel van) dezelfde lezingen. Deze dienst werd gevolgd door https://www.youtube.com/watch?v=RgR6McK9dzs 'laat mij slapend op U wachten'. Zo ga ik dus graag rustig slapen...

 7 9 september 2023 Het was Open Monumentendag, maar daar kwamen we nauwelijks aan toe.
Mijn eerste zorg was de PC. Laetitia kwam, en nadat ze een paar zinvolle vragen had gesteld, en een twintigtal bladzijden had gelezen uit het Logboek PC, zetten wij ons achter het toetsenbord van de PC.
Na veel gepriet en gepraat, en nog meer Trial & Error, had ze Outlook zover dat we weer mail binnenkregen. Verzenden is nog niet mogelijk.
Om kwart over zes ging ze naar huis, want Pieter zou koken... en die pannekoek kon ze natuurlijk niet laten staan.
Zelf moest ik naar de Pieterskerk, voor een nieuw boek over de kerk. Er was mooie muziek, er waren vriendelijke praatjes, er waren mooie plaatjes, en mijn eigen fototoestel zei bij de eerste poging dat de batterij leeg was. Tja.... jammer. Ook ontmoette ik aardige mensen. Een geslaagde avond, en het boek kreeg ik ook mee, als vrijwilligster. Verrassing!
Een volgende verrassing kreeg ik toen ik net, voor het slapen gaan, dit verslag even wilde bijwerken! De verrassing was dat fontpage mij vertelde dat er helemaal geen \nieuws.html op de site was!!!
Maar buiten Fontpage om, kan ik altijd de Nas waarop een en ander staat wel degelijk bereiken, gelukkig. En zo schrijf ik dit met de tekstverwerker-zonder-frutsels deze laatse woorden van de dag. Heb een gezegende zondag, en pas goed op jezelf.
Bij controle van buitenaf bleek, dat dit wel te lezen is. God dank!

8 september 2023 het was een slapeloze nacht geweest, met hoogstens 2 uur slaap, dus dat schoot niet op vandaag. Ik wilde mijn hoofdstukje NT maar lezen op het platje, maar ik werd naar binnen gejaagd door een heel hinderlijke wesp. Dus las ik het binnen. Tja. Bovendien was onze vroegere bloemenweldoener gaan hemelen. Dat vroeg om een reactie. Vanmiddag drukte ik de laatste aanvullingen van logboekPC af, in de hoop nu helder te hebben wat ik (veilig) zou kunnen veranderen of aanvullen. Nu blijkt Outlook ook in de kreukels te liggen, na een aanpassing die ik gisteren deed, maar ik zie niet meer hoe ik die ongedaan moet maken. Ik word er echt knettergek van. Bijna 11 uur, dus ik stop maar met bestaan... Morgen beter. :-)  
Morgen is het overigens ook Open Monumentendag. Geniet ervan!

7 september 2023 Alweer prachtig weer vandaag! Ik heb nog een uurtje vacantie gehouden op het dak. Nadat ik de telefoons boven weer aan het werk had gekregen (en prompt telefoontjes de beantwoorden had). Na het verblijf op het dak, waar het toch wat begon te waaien, ging ik proberen een afspraak te maken met iemand, waarvan ik het telefoonnummer niet meer had, maar die was niet beschikbaar. Toen werd het een rondje stad en boodschapjes... Na het eten heb ik nog eens tevergeefs geprobeerd de NAS te temmen, en mails versturen, maar dat werd erger dan ervoor. Morgen beter. Toch? Ik heb de warmte niet eens als excuus, want het is buiten 10 graden warmer dan binnen. 

6 september 2023 Weer een heerlijke dag, wat het weer betreft. Verder was alles lastig en moeizaam. Gelukkig wel even vitamine F.  Maar verder... Instanties zijn vreselijk. Al had ik ook aardige gesprekjes vandaag. En ja, ik heb nog op het dak zitten lezen, een uurtje, aan de vooravond. Dat was fijn. Ik moet niet zeuren, en morgen welgemoed opnieuw beginnen.

5 september 2023 Een verjaarskaart die weg moest, een zilveren huwelijk, (die kaart kostte veel moeite, soms heb je een idee, en lukt het niet helemaal, of helemaal niet)... wat telefoontjes, en daarna ging ik op het dak vacantie houden in de makkelijke stoel die op zolder staat, en die ik jaren geleden van de kinderen kreeg. Het was heerlijk weer, en daarboven waaide het een klein beetje, zo genoot ik van een van de boekjes die ik in Frankrijk kocht, onderweg naar Lourdes - en van een ijsje.  Het was minstens anderhalf uur echt vacantie, en al die klokken hoor je daarboven echt veel mooier dan in de tuin of op het platje.  Om een uur of zes dacht ik dat het dakraam al jaren geleden eens gelapt had moeten worden. Of minstens een jaar geleden. Er waren allerlei aangroeisels op het glas. Anderhalf uur later, en een boel trappen op en af, zag het er beter uit, zij het niet perfect. Maar voorlopig kan het wel weer. Etenstijd, dacht ik. Daarna - heel veel tijd daarna - probeerde ik nog eens iets te doen aan de mail die niet verstuurd wordt, maar - blijkt nu - ook niet altijd aankomt. En soms wel. Ik word er knotsknettergek van. Help! Maar deze dag is om, dus ik sluit af. Bless you - geniet van het leven. 

4 september 2023 Een dierbare jarige heb ik vandaag niet gesproken, wel een dierbare dochter, die zat hoog en droog, en had geen last van stortbuien. Voor een zieke deed ik wat boodschappen, later ben ik anderhalf uur bezig geweest om alle buren in de verre omtrek te irriteren, maar eindelijk valt de deur van de schuur weer gewoon in het slot. Vorig jaar was er aardig wat verzakt, zo links en rechts, en sindsdien kon de schuurdeur alleen maar dicht met het nachtslot. Dit was een van die dingen die waren blijven liggen. Vanavond bracht ik een stapel Berichtenbladen naar de Penningmeester. Met de bus, en per pedes apostolorum. Ik moest een paar keer de weg vragen, want op de kaart ziet het er anders uit dan 'in het echt'... Wel heel aardig: de laatste mevrouw kwam nog even aanbellen bij de Penningmeester, of ik het wel gevonden had... Heel lief. Waarschijnlijk dacht ze dat ik iets op had, want ze maakte zich zorgen. Door mijn bloedinkjes loop ik nogal te zwalken. De rechte lijn is er uit. Maar verder gaat het goed. ;-) En ik werd naar huis gebracht met de auto. Het was goed elkaar weer eens oog in oog te zien. Door de Covid is de klad in de vergaderingen gekomen. De hoogste tijd om te gaan slapen. Dat wel. Geniet van de nazomer! (Ik heb op het platje mijn hoofdstukje NT gelezen, maar de zon schijnt daar al nauwelijks meer.) Er moet wel nodig iets gebeuren met mijn mail, want er gaan dingen niet goed. Heel vervelend. Morgen. Κυριε ελεισον.

Zondag 13 na Trinitatis 3 september 2023 Eerst naar de Walen vanmorgen, want het was een dienst met extra's. Daarna ontbijten, en foto's van gisteren bewerken. (Nog geen kwart). Kaarten voor zieke jaargenoten afgedrukt, en een verjaarskaart voor Tjitske, die morgen jarig is. Die heb ik daar nog maar even in de bus gestopt, anders komt de kaart toch te laat. Zo vloog de dag om. Ik moet nog van alles, maar het is al maandag, dus ik ga toch maar slapen, anders word ik morgen weer zo laat wakker... 

2 september 2023 Vandaag vierden we als biologen van jaargang 1963 dat we elkaar 60 jaar geleden leerden kennen. We zongen met overtuiging: Onze band zal nooit vergaan. Dat was in Nijensleek. We bezochten de de Proefkolonie, een museum in Frederiksoord, dat aanpalend is. Maar het was wel een hele reis vanaf huis. Sommigen bleven dan ook logeren in de omgeving. 

1 september 2023 Hoera! Het Berichtenblad staat nu ook op de website van het Evangelie in Spanje. Weer een stapje verder.  

31 augustus 2023 Tot vijfenzeventig jaar geleden was dit koninginnedag! Vandaag heb ik weer een boel post mogen versturen. Hoera! Nu moet ik de stof van het Berichtenblad op het web zetten. Er is er al eentje aangekomen, maar niet hier. En het eerste foutje is al ontdekt, maar niet door mij of mijn meelezers... Het rekeningnummer eindigt op 53!!! Oeps! Na een tripje naar AH Twijnstraat ben ik serieus begonnen. Ik ben nog niet halverwege, maar de dag is helemaal om. Dus... morgen beter. :-) 

30 augustus 2023 begon goed: Tonio kwam tussen de middag om de twee meest urgente problemen te helpen aanpakken: de vitrage voor weer ophangen, op een nette manier, en het bed opmaken. Erg prettig. Intussen is de zon gaan schijnen, en kan ik gaan overwegen welke actie nu de meest urgente is. (Een half uurtje op bed liggen lijkt me ook erg prettig, maar dat heb ik net gedaan...) (Ik deed het toch nog een keer... maar toen ging de telefoon en begon het leven weer.) Overigens heb ik nog steeds niet uitgevonden waarom de telefoon in de slaapkamer niet meer overgaat. Dat is heel irritant. Tegen de tijd dat ik hijgend en tenenstotend bij de telefoon kom die ik wl hoor, is er vaak al opgehangen of neergelegd. Tssss!!! Ik was van plan om een aantal Berichtenbladen aan huis af te geven, of in de brievenbussen te gaan doen, maar toen kon ik die enveloppen niet vinden. Heel lastig, ik zocht het halve huis af, maar nee... Een kwartier later dankte ik de Heer en Sint Antonius, want als ik ze wel had gevonden, was ik op dat moment kletsnat geregend. Er kwam echt opeens een stortbui over! Ik schikte mij genoegelijk en dankbaar in mijn lot, met een boekje... en zo rommelde de dag door. Een was moest uit de machine, en andere er later in... ik werd onaangenaam verrast door een aanmaning van de gemeentebelasting, terwijl ik al een en ander had betaald... dat wordt uitzoeken... ik ben er nog niet uit. Vanavond heb ik de Berichtenbladen dan wel weggebracht, maar toen begon het halverwege ook al even te spetteren. De 'Blue Moon' zullen we ook niet zien. Wolken. Gisteren zag ik de grote maan verweg achter de bomen goor roze schijnen. Het schijnt dat er rook van de Canadese bosbranden hier in de bovenlucht zorgt voor dit fenomeen. Verder heb ik beneden een deel van de spullen weer een plekje gegeven, maar er is nog veel te doen. Morgen dan maar...

29 augustus 2023 Een rommelige dag. Letterlijk, want overal in huis liggen meer stapels verplaatste spullen dan twee dagen geleden. En toen was er al een en ander dat nodig opgeruimd moest worden. Afin. Het was een sombere dag, en ik miste het grote middenlicht. Nu had Betty jaren geleden al eens geopperd, dat ik meer licht in de kamer zou hebben, als ik de vitrage wat zou laten zakken. Welgemoed begon ik daar aan, om ruim twee uur later tot de conclusie te komen dat het gn goede keuze was geweest, en dat ik hulp nodig zou hebben om de vorige situatie te herstellen. Eerst belde ik een zieke, die wilde vooral veel aandacht, en een kleinigheid, en een uurtje later ging ik naar de Action en de AH om te kijken of een en ander daar kon krijgen. Ik belde mijn ridder van gisteravond, of hij tch nog een keer kon komen om een lichtpunt op te hangen, hoe lelijk dan ook zo'n kale peer mag wezen: beter dan geen licht, als je iets te doen hebt. Ik bedenk me nu dat ik 'in de consternatie'- zoals mijn goede moeder zou hebben gezegd - vanmorgen mijn hoofdstukje NT niet had gelezen. Morgen beter. Vanavond kwam die aardige mijnheer (hij is heel lang, dat scheelt) op het door mij inmiddels grotendeels ontruimde en opgeschoonde bureau van Ton staan en een kale bouwlamp aan de kroonsteentjes priegelen. En zie! Er was licht! Prijs de Heer! Hij wilde niet eens betaald worden, maar een reep Tony C. nam hij met genoegen mee voor zijn vriendin. Altijd handig als je zoiets in huis hebt. 
Nu ligt de grote lamp op een bedje op het bureau. En alle verplaatste dingen moeten morgen een nieuwe plek vinden. Of volgende week, of... een keer. Voorlopig is het huis niet Salonfhig. Dus iedereen die zich hier waagt, loopt het risico te worden ingezet voor enkele zeer noodzakelijke klusjes. 
Wees gewaarschuwd! En wees welkom.

28 augustus 2023 Een zeer bewogen dag!!! Gisteravond zat ik nog even TV te kijken beneden, voor het laatste nieuws, toen met twee vervaarlijke knallen het licht n de TV uitging. Een nieuw 16A stop lag niet meer in de meterkast (o, ja, ik denk dat ik mij een jaar geleden had voorgenomen nieuwe te halen. :-( Vergeten.) Kennelijk was dit het moment om te gaan slapen. Vanmorgen stond ik vroeg op, erg rustig had ik niet geslapen. Geen van de buren was thuis of had deze stoppen. Wel was een vriendelijke passant bereid de gloeilampen uit de grote lamp te halen. Ik belde met de bezorgservice voor het Berichtenblad, want ik kon de PC niet opstarten, noch wi-fi gebruiken, dus ik had het exacte adres nodig. De aardige dame aan de andere kant van de <nee, niet aan de ander kant van de lijn, want ik moest mobiel bellen, de gewone telefoon deed het ook niet> --- zei vriendelijk, dat er vandaag toevallig iemand van de zaak in Utrecht moest zijn. Of ze zou vragen het pak op te komen halen? 'O, heel graag', zei ik enthousiast. Pas uren later, nadat die plezierige bezorger het pak had meegenomen, en voor mij van boven had gehaald, bedacht ik me dat die ophaalservice vroeger 40 euro had gekost, en dat ik het daarom nooit meer had gedaan. Zucht. Penny wise and Pound foolish dus. Maar dit was niet de bedoeling. Ik zal het de Stichting maar niet in rekening brengen. Nu was de eerste zorg om Stoppen te halen. Action, dacht ik. Of AH op HC. Daar had ik ze wel eens gezien. Nee dus. Hema evenmin. En nergens in de buurt. Eerst maar naar huis dan. De koelkast was inmiddels aardig ontdooid. Op zich wel prettig, want afgelopen week had ik me al voorgenomen het bijna dichtgevroren vriesvak(je) weer eens te ontdooien. Dat was intussen grotendeels voor mij gedaan. Hoera? De perenijsjes waren egale zakjes vocht. Tja. Er zijn erger dingen. Mijn dieet voor vandaag moest ik wel aanpassen. Alweer: Er zijn erger dingen. De Electra Service op de Oude Gracht bleek (al een tijdje?) gesloten te zijn. Voor altijd. Dan maar naar de Praxis op de Biltstraat. Ik kocht meteen maar 3x5 stoppen, want je weet niet altijd meteen waar het stroomlek zit. Vier groepen, en de meest linkse (groep 1) zag er uit alsof die een flinke tik had gehad. Niet dat het puntje er helemaal af was, maar dat was het van de andere groepen ook niet. Maar een nieuwe stop hielp niet. Toen ik na nog een stop en ng een stop maar eens aanbelde bij buurman M. kwam hij vriendelijk kijken. We snapten er beiden niets van. Maar hij kende iemand, die hem via via eens had geholpen. Ik liep met hem mee naar zijn PC, en via via via via via via via... kreeg hij uiteindelijk het aders van die mijnheer. Die was bereid vanavond nog te komen! In de drie uur voor hij zou komen, vond ik het schema van de groepen, dat ik in 2009 had gemaakt. Toen bleek dat het probleem niet in groep 1, maar in groep 2 zat. Oei! 
Een nieuwe stop (de oude bleek pas bij enig gefrutsel onklaar te zijn) er in, en... meteen pats! De nieuw lamp die we hadden ingedraaid gaf gn licht. Stop uit, nieuwe lamp, Stop in, vier-vijf knallen!!! 
Toen ben ik maar alles wat met die groep verbonden was los gaan halen. Daarvoor moest ik heel veel van zijn plaats halen. Minstens een kubieke meter. Ik was daar bijna mee klaar toen het Snoepje van de week aanbelde. H! De bel deed het wel! Vanmorgen leek die het niet te doen... (Daarom had ik op de stoep op de
postservice zitten wachten.) Nu ja. Elk wonder is meegenomen.  
De redder in de nood was lang, dus hij kon overal bij, hij bleef rustig, hielp om het grote bureau van Ton te ontruimen, zodat hij daarop kon klimmen, en constateren dat de bedrading van de lamp aan vervanging toe was. Hij heeft dit gevaarte meteen maar van het plafond los gemaakt, en liefdevol op een stoel gezet. Dat wordt een volgend project. 2024-2025? Nu zit ik met een huis vol nieuwe stapels, terwijl de oude nog niet opgeruimd zijn. Er moeten nog verschillende Berichtenbladen met de hand verspreid worden, maar dat hoeft niet gisteren. Ik dacht morgen naar een afscheidsdienst in Ermelo te moeten, maar ik ben te moe om op mijn benen te staan, dus ik begon maar aan een briefje met excuses en condoleances. Toen ik goed keek, zag ik dat die dienst al had plaats gevonden. Maar het briefje ligt nu klaar, en dat kan op de post. En ik wil alleen nog maar slapen.... Kortom: het was een bewogen dag. En nu snap je dus waarom de website niet te raadplegen viel.

Zondag 12 na Trinitatis 27 augustus 2023 Eerst naar de kerk, Ds. Pasdeculte was bij de Walen, dus ik ging naar de Lutherse kerk hier. Een intieme viering, met prachtige muziek. Eenmaal thuis eerst maar eens ontbeten, daarna koos ik voor het Berichtenblad, i.p.v. de Charismaatjes. Maar ik kon in elk geval een deel van de dienst meekijken en zingen via internet. Op de grote monitor ben je er dan toch bij. Fijn. Nu is de dag bijna om, er liggen 165 gevulde enveloppen, en morgen moet ik afspraken maken voor het versturen. Het wordt toch nog een heel drukke week. Maar nu ga ik slapen. Bless you all...

26 augustus 2023 Een dag om te vieren! Eerst een diamanten huwelijk van oude vrienden in Soest. Een keer in het uur ging er een trein naar Soest-Zuid. Dan zou het een kwartiertje lopen zijn... ja, ja. Ik loop niet zo snel, en ik interpreteerde het toegestuurde kaartje niet helemaal goed, zodat ik al met al bijna drie kwartier naar die Eetvilla kuierde. Maar hoera!! Het was droog. Misschien omdat ik mijn regenjas aan had? Er waren buien voorspeld, maar die kreeg ik pas tegen het eind van de middag, toen Maryse mij aan de Biltstraat had afgezet. Mevrouw Visser kreeg een extra halo'tje van me. ;-) <Verbum sapientibus!> Eenmaal thuis bleek dat DHL bij uitzondering op tijd was geweest met mijn pakje. Dat stond bij de buren, kon ik opzoeken op de website, maar bij wlke buren??? Ik heb bij 5 adressen aangebeld voordat ik de juiste had. Raad eens... toen ik het pak met nieuwe toner uitpakte in de studeerkamer beneden, keek ik op, en zag ik een vergelijkbare doos. Inderdaad, daarin zat de toner die ik tegelijk met de nieuwe laserprinter had gekocht, en waar ik me %$# naar had gezocht, gisteren, voordat ik net voor het scheiden van de markt enige honderden euro's had overgemaakt...
Slik. En toen en toen... toen leek het helemaal niet op het ding dat in de printer zat. Gelukkig toverde Internet een filmpje op mijn scherm, en daarin zag ik helder uitgelegd (nadat ik het vier keer had bekeken) hoe de oude toner uit een houdertje moest, en de nieuwe er in. Hoera... Alleen... die toner ging wel idioot hard er door. Ik schrok ervan! Binnen een uur had ik er voor 150 aan nieuwe toners in gestopt. 
Maar ja... Je weet: 'When in doubt, wash!'  
Toen liep ik maar naar boven, naar de printer van het Evangelie, en ja, er gebeurde een wonder!
De printer drukte nu wl af op beide zijden, zonder dat ik het paper hoefde om te draaien!!!
Meteen heb ik de direct nodige omslagen van het Berichtenblad afgedrukt. Daarna heb gewoon papier erin gedaan... en de inhoud van het boekje afgedrukt. Dat ging ook goed. Maar toen ik de opdracht gaf om er dan meteen maar 5 af te drukken, kreeg ie weer hoofdpijn. Toneroverloopfles vol! Nu, dat is een smerige en lastige klus, waarbij ik de halve printer moet uitbouwen, dus dat heb ik maar tot morgen uitgesteld. Nu heb ik in elk geval 30 boekjes kant en klaar liggen: geniet, gevouwen en gesneden. Nog 170. Maar vandaag niet meer, en morgen is het zondag. 
De feestelijke bijeenkomst vanmorgen / vanmiddag was heel aardig en druk, en lekker en zo... Maar eigenlijk had ik vanavond ook nog een verjaardag! De Oceaan werd vandaag 7 jaar! Daar wilde mijn hart wel heen, maar mijn voeten waren zo moe, en een ijsje had ik al gehad...
Het dansen zou ook nog eens pas om 9 uur beginnen... en eer ik dn thuis was, en hoe... ik durfde het niet aan. En daar baal ik wel van, want ik heb nooit eerder verstek laten gaan... Ton en ik waren bij het begin. Maar misschien was hij er vanavond wel. Liefde kent geen grenzen. Welterusten, en een gezegende zondag!

25 augustus 2023 Gisteren nog geprobeerd de ramen aan de achterkant te wassen, en ... het apparaatje dat het eergisteren nog prima deed aan de voorkant, deed opeens niets meer. Ook niet na opnieuw laden. Dure miskoop geweest, dus. Vandaag bezig geweest met het Berichtenblad. Ik kreeg de laatste informatie. Dus ik begon te printen, en de laserprinter van het Evangelie die vorige week nog een proefboekje keurig afdrukte, drukt nu alles op enkele vellen, en niet dubbelzijdig. OK. Ik heb zelf ook nog een laserprinter, dan gebruiken we die wel. Maar na 25 boekjes was de zwarte toner op. Grrrrr... Ach ja. Een meevaller: gisteren dacht ik dat het vrijdag was, en halverwege de onrustige nacht kwam ik er achter dat het vandaag wr vrijdag zou zijn. Dat scheelt weer een dag.  

23 augustus 2023 moest ik het wel een beetje rustig aan doen. Een paar keer een klein bloedinkje, maar ik was wakker, dus ik kon ingrijpen, en vooral: veel liggen, en genoeg water drinken. Koffie was nu even niet aan de orde, helaas. Maar ik mag dankbaar zijn dat het de laatste drukke maanden bijna niet voorgekomen was. De gemeente heeft de boom aan de overkant aangepakt, en alle bij voorbaat afgehakte takken werden meteen versnipperd, zodat alle kozijnen hier vol troep lagen. Dus daar hebben we iets aan gedaan. Ik ben naar de Action gekuierd om enveloppen voor het Berichtenblad, die heb ik vanavond bedrukt, maar ik had er eigenlijk een paar te kort. Nu ja, dat komt wel weer. Ik heb nog maar van n Bestuurslid het groene licht gekregen, de andere had het ook al zo druk, dus dat komt morgen wel weer. Nu eerst maar eens slapen. Het was een mooie dag... 

22 augustus 2023 Vanmorgen was het bijna vanmiddag eer ik wakker werd! Soms pakt mijn lichaam me terug. Schijnt te gebeuren boven de 50+ Tja... Er is ook niet veel uit mijn handen gekomen, vandaag. Een hoofdstukje gelezen, een kaartje afgemaakt, dat kan morgen weg, een boodschapje gedaan, en een zieke gelukkig gemaakt, al wilde ik nt binnen komen, een heel klein klusje, en nog eentje. Helaas bleek de briljante ingeving van gisteren voor het mail-probleem een teleurstelling. Het werkte niet. Maar morgen... morgen gaat het allemaal beter. Toch? Toch!

Een21 augustus 2023 Een werkzaam dagje. Via een omweg heb ik de printer van het Evangelie kunnen bereiken, een proef afgedrukt en opgestuurd. Nu mogen anderen er even naar kijken. In mijn logboek PC zag ik dat het probleem met de mails al eerder is voorgekomen. Dezelfde oplossing dacht ik toe te passen, maar toen sloeg een en ander een beetje vast. Morgen beter. Maar ik heb lekker een kwartiertje buiten zitten luisteren naar het Carillon, prachtig, en een paar klusjes kwamen vandaag ook af. Heerlijk is dat. Morgen verder. Nou ja, dat is het al, maar ik ga toch eerst maar proberen te slapen... 

Zondag 11 na Trinitatis 20 augustus 2023 Een heerlijke dag! Vanmorgen moest ik naar de Walen, maar ik dacht: de Lutherse dienst met Joop Spoor kan ik later bekijken. Daar ben ik nog niet aan toe gekomen. Om de een of andere reden wilde mijn body na de Brunch toch af en toe gaan liggen.   
Nu ja, wat moet, dat moet. Vanmiddag heb ik me gezet aan het Berichtenblad, en vanavond laat kon ik de eerste opzet naar mijn mede-bestuursleden opsturen,  per mail. Niet via de gewone mail, dat is nog steeds niet gelukt. (
Heer, doe eens een heel klein wonder!!!) Een wondertje gebeurde straks overigens wel, want met een doffe klap brak er aan de overkant een flinke tak af van een boom, net achter een mevrouw en haar hondje. Geen haartje gekrenkt! De tak had toch de dikte van mijn pols, zagen we later. En ik hoorde het binnen... 
Nu moet ik veertien verjaardagskaarten en een heel speciale (60 jaar getrouwd!!!) gaan maken voor de komende vijf weken.
Liever ging ik wr even liggen. Rustdag, toch??? Morgen verder, en de lijst met klussen blijft ook groeien. Bijvoorbeeld de verbinding tussen de PC en de printer voor het Evangelie in Spanje die boven staat. Dat wordt wel urgent.

19 augustus 2023 was een tikje vochtig in de morgen. Het buiten zitten lezen van mijn hoofdstukje kwam er ook niet van, maar ik ging later naar AH te HC, waar ik zomaar bloemen mee kreeg, die ze niet meer konden verkopen. Ik kreeg een bos voor mijzelf, en een bos voor de zieke, aan wie ik het wilde brengen. Dus veel blije mensen vandaag. Verder heb ik nog een ingekomen stuk vertaald, daar kan ik weer een stukje van gebruiken voor het Berichtenblad. Morgen moet ik ook een hele serie verjaarskaarten maken, zie ik, want de november blijkt een erg vruchtbare maand geweest te zijn in mijn familie- en kennissenkring. Nu ga ik eerst maar eens de was uit de machine halen, en dan slapen. Heb morgen een gezegende zondag. 
Laat het in je hartje stralen, ook als het buiten niet meedoet.. 

18 augustus 2023 een stralende zomerdag. Ik las zelfs mijn hoofdstukje NT even buiten in de zon. Lekker! Daarna ging maar boodschappen doen, want vanmorgen moest ik creatief ontbijten. Tja. Verder zat ik vastgeplakt achter de PC. Behalve toen dochter II tot mijn grote vreugde belde. Ze had een uurtje vrij. ;-) Vanavond was het moeizaam vertalen van de ingekomen post. Ik loop erg achter, en het is wel essentieel voor het Berichtenblad dat ik bij blijf. Nog genoeg te doen, dus! 

17 augustus 2023 stond in het kader van de veertiendaagse post. De laatste enveloppe moet wachten op morgen, ik was net na de laatste lichting. Maar goed, de kaartjes in de buurt zijn wel weggebracht. :-) Verder heb ik een (minimale) hoop dat het probleem van de niet verzonden mails kan worden opgelost. Hoewel... We zullen zien. 

16 augustus 2023 zou een stralende zomerdag worden, maar hier was het bewolkt. Niet erg, ik moest toch aan het werk. Een stukje Berichtenblad heb ik bewerkt, maar het lastigste deel stel ik steeds uit. Niet goed. Wel zijn de financin in de PC weer bijgewerkt, en ik heb een paar mails verstuurd, vanaf gmail, want de gewone mail werkt nog niet. Ik wilde Strato mailen, maar nu blijken mijn inloggegevens ook niet meer te kloppen. Tja, nu klopt mijn hoofdpijn ook! Morgen maar weer. 

15 augustus 2023 was een aparte dag. Vannacht werd er om half drie aangebeld. Een keer. Misschien een vorm van belletje trekken? In elk geval hoop ik dat het als het om familie gaat iemand is die langer zal volhouden. Ik was net bezig in slaap te vallen, en toen dus een hele tijd niet. Maar ook te slap en sloom om echt wakker te wezen... Tja. Toen er om kwart over zes werd aangebeld, had ik geen idee hoe laat het was, en ik had ook niet het benul om op de klok te kijken, dus kloste ik snel gekleed naar beneden. Pakje voor de buren? Ik keek buiten om me heen... en daar stond (verbum sapientibus!) de huidige versie van 'Nel'.  Of ze iets voor me kon doen, vroeg ze vriendelijk is deze vroegte. 'Mij laten slapen' was het enige dat bij me op kwam... :-( Helaas was dat ook het enige dat er ontsnapte uit mijn mond... Tja. Mevrouw uitnodigen om binnen te komen leek me niet slim, dus ik heb nog wat proberen te slapen. Later kwam Tonio, maar dat was n de koffie, dus hij was zeer welkom, en hij had tijd gemaakt om me met wat klussen te helpen. Dat was echt super! Toen hij om 1 uur weer naar zijn werk vertrok, ging ik aan het ontbijt. Later, veel later, ging ik terug naar het dak, waar ik de troep weghaalde onder de door Tonio zorgvuldig geborstelde daktegels. Een van die klussen die je meestal te lang uitstelt... nu is het gebeurd, en ik heb ze meteen ook een kleurtje gegeven. Die bus betonverf stond er al twee jaar, denk ik. Nu is het gebeurd. Het ziet er een stuk beter uit, en mogelijk zal mos e.d. nu minder snel aangroeien. Hoop ik. Ik moest wel telkens even gaan liggen, tussendoor, maar... en nu is het al dik na elf uur, en ik vermoed dat er niets meer komt van werken aan het Berichtenblad. Ik ben een beetje duf. Geen idee hoe dat nu komt.   Morgen beter... nu ja, dat kan haast niet.

14 augustus 2023 werd een druk dagje, na wat beperkt uitslapen. Een half uurtje op het dag in de weer met een koper-borstel op de daktegels, die met mos overwoekerd waren. Toen hijgde ik als een postpaard, en mijn activiteitenmeter zei later dat ik nog niets had gedaan. 'Hup, ga eens een kwartiertje hardlopen!' Vergeet het maar, ik heb de rest van de dag na elk klusje eerst weer een half uurtje gelegen, voordat ik verder ging. Maar ik kreeg via via wel een paar complimentjes voor de dienst van gisteren, van mensen die ik heel hoog heb, dus daar was ik wel blij mee. Ik heb een stukje Spaans min of meer vertaald, verder schoot het niet op. Wel liep ik vanavond naar de AH om een paar doosjes, en dat lukte. Terwijl ik wat kleine dingetjes deed, moest de PC weer zonodig updaten en terugdraaien. Zonde van de tijd, maar goed, beter nu dan op een moment dat ik mijn rekentuig cht nodig heb. Alleen die mails... Het is wat.   

13 augustus 2023, de tiende zondag na Trinitatis, was voornamelijk voor de Heer. Vanmorgen ging ik eerst naar de Lutheranen hier, vanmiddag treinde ik naar Culemborg, waar ik werd opgehaald voor de dienst in Leerdam. Dat is natuurlijk een geweldige luxe, die ik dan ook zeer waardeer... Toen ik eindelijk thuis was, tracteerde ik mijzelf in lekker eten, met een ijsje toe. Schandelijk lekker. ;-) Dus vanavond wordt het een beetje ontspannen en genieten. Het was overigens wel een heel fijne dienst, want de voorzangers zongen sterk, en ze trokken de rest van de gemeente moeiteloos mee. Fijn is dat. Straks moet ik nog even de vuilniszak van de tuin naar buiten slepen, die heeft de val voor een groot deel overleefd. Ook fijn. :-)   

12 augustus 2023 stond weer in het teken van de komende kerkdienst. Dat werd weer hard werken, maar liturgietjes liggen klaar, dus ik ga maar eens op tijd naar bed. Vannacht heb ik wel in bed gelegen, maar van slapen kwam het weer eens niet. Je hebt van die dagen. We mogen hopen dat het morgen droog is. Vanmorgen kwam het echt met bakken naar beneden. Daar had ik echter geen last van. Voor zover ik naar buiten ging, voor die beweging enzovoort, was dat pas toen het droog was. Maar wat hebben wij het goed, hier, als je het vergelijkt met Hans die spookt in Scandinavi, met Spanje waar het ruim 40  kon worden, en hoger!!! en met Hawa waar een inferno in een paar minuten een heel eiland plat brandde. Onvoorstelbaar. Intussen doen de Russen hun uiterste best om het buurland onleefbaar te maken voor komende generaties, onder het motto: 'als ik er niet mee mag spelen, mag jij er geen plezier van hebben.' Kleuterklas nulde groep! Zo, de dienst voor morgen is ook zover dat die morgen op het web kan. Heel irritant dat de liederen niet meer helemaal uitgeschreven kunnen worden... Maar het geld dat dt kan kosten is beter aan de armen gegeven, zoals mijn goede moeder placht te zeggen...

11 augustus 2023 Het was een heerlijke dag, maar ik had andere dingen te doen. Alleen... terwijl er een bladzij een half uur stond te printen, sprintte ik naar het dak, zodat ik de rest van die vuilniszak kon vullen met natte bladeren en troep. Daarna ging die met een elegante zwaai van het dak naar de tuin. Ongetwijfeld is de zak gescheurd, maar dat verpakken we morgen wel weer in een nieuwe. En zo heb ik tussen allerlei bedrijven door ook nog wat postzegels afgeweekt, en er zelfs wat gesorteerd, terwijl ik blij was dat alle buren doof zijn: ik had al weer in maanden geen solfge gedaan, en dat was hard nodig. Morgen vrolijk verder!

10 augustus 2023 net als gisteren: werk en werk en werk. En de afvoer vrijmaken op het dak. Komt goed. Nu  

8 augustus 2023 heb ik alleen maar woordjes opgezocht, dat viel tegen, maar ik heb, dankzij mijn knappe zoon, en de woordjes die al in de PC stonden, bijna een heel hoofdstukje bewerkt, en daar zou ik anders twee of drie dagen over hebben gedaan. Dus ben ik blij! Over de rest van de wereld maak ik me zorgen, en al die arme vacantiegangers gaan me aan het hart...   Wel was ik zo druk aan het werk, dat ik vier dingen die op mijn te-doen-lijstje stonden glad vergat. Morgen beter... :-)

7 augustus 2023 het is nat en koud. De tocht laat het me ondubbelzinnig weten: die briljante afdichting waar de schilder vorig jaar zo enthousiast over was, is #$%^&*()_!  Zonde van de tijd, de energie en het geld. Een deel had ik nog moeten betalen, maar hij is nooit terug gekomen om een en ander af te maken. Ze hebben het moeilijk, daar. Ik nu ook. Maar goed, ik heb straks even gezellig met dochter 2 kunnen kletsen, en ik heb een en ander kunnen doen aan het Berichtenblad. Over een maand is het wel af, in dit tempo. Maar morgen zou het droger worden. Hoera. 

Zondag 8 na Trinitatis 6 augustus 2023 ging ik naar de Pieterskerk om het quorum vol te maken.  Het bleek nuttig. Afwassen na de dienst en de koffie was ook gezellig, en zo ontbeet ik weer vrij laat. Maar aangezien ik meestal maar twee keer op een dag een maaltijd gebruik, is dat zelden een probleem. Vanmiddag maakte ik van de rustdag gebruik om een paar kaarten te maken. Er was er n achterstallig, en er is binnenkort een jarige. Zo kon ik het nuttige en het aangename combineren. Straks werd er twee keer aangebeld, maar toen ik beneden kwam, was er in geen velden of wegen iemand te zien. Tja...  Vanavond laat deed ik nog wat kleine dingetjes voor het Berichtenblad. 
En zo is de dag des Heren voorbijgegleden als... nu ja, als een natte wolk buiten.

5 augustus 2023 begon vroeg, ik weet niet waarom. Ik had zelfs al ontbeten vr de middag begon, kun je nagaan! Opruimen stond vandaag weer op het programma, en wat financin in de PC zetten... voor je het weet is de dag om. Omdat er een storm aankomt die de naam van mijn lief draagt, ging ik toch maar wat vroeger een paar boodschappen doen. Maar ik werd toch nat... Er liggen wat afgeweekte en opgedroogde postzegels te wachten om geplet te worden, en de kamer is een stuk rommeliger dan toen ik er aan begon. Hoera! En toch. 
Heb morgen een mooie zondag...

4 augustus 2023 werd ik opgebeld door een zieke, of ik wat boodschappen kon doen. Gelukkig lukte dat terwijl het droog was. Echt wisselvallig was het, want om kwart voor een zag ik mijn solar-fonteintje even flink ophuppelen in een moment van felle zon, later hoosde het weer. Maar ik ben wel dankbaar dat het geen 35-40 graden is. Ik heb een ingekomen blaadje gelezen en beschreven, wat opgeruimd, maar nog niet de helft van wat ik zou willen. Zondag had ik iets gegeten dat niet goed gevallen is, en dat drukt neer. Niet zozeer op het geweten (nou ja, dat ook een beetje), maar in elk geval op het ingewand, en daar word je moe van. Het komt wel weer goed, maar ik heb mijn lesje geleerd. Gn varkensvlees meer. Echt niet. 
(De Heer had het Zijn volk niet voor niets verboden, denk ik dan maar.)
  Morgen beter! 

3 augustus 2023 was k al nat, maar ik kon tussen de druppels door een paar keer naar de brievenbus, want het was brievendag. En nu maar hopen en bidden dat ze allemaal aankomen. Die naar Spanje wil(len) nog wel eens ergens blijven steken... Ondanks het feit dat ik niet naar de stad ben gelopen, vandaag, toch nog ruim 3500 passen... Morgen moet ik weer eens heel hard aan het werk, met andere dingen. En nu...

2 augustus 2023 was nat, maar al heb ik een tripje naar de stad gemaakt (voor de beweging), ik bleef overwegend droog. Wat opgeruimd, wat financin in de PC gezet, ik ben nu bij, maar moet wel dringend uit gaan zoeken of ik niet teveel belasting heb betaald. Nu ja, dat kan gisteren of zo. Verder heb ik in het voor gewerkt voor de volgende dienst, om maar niet aan het lastigste te hoeven beginnen: het Berichtenblad. Tja. Het zal toch moeten gebeuren... maar niet vandaag.

1 augustus 2023 vloog om. Uitgeslapen, opgeruimd, postzegels afgeweekt... En de stapels zijn zo mogelijk nog hoger geworden, alleen anders. Nog wat kaarten verstuurd, en tja. Soms gaat dat zo. En nts gedaan vandaag. Het is wat! Morgen beter. 

31 juli 2023 moest er van alles opgeruimd worden: een stapel kerkdiensten, die in ordners moest, maar ja, die ordners waren al overvol, dus haalde ik een paar oude van zolder, ooit van mijn schoondochter gekregen, toen ze overtollig waren op haar werk. Zorgvuldig bewaard, en nu heel nuttig. Er moest een en ander verplaatst worden, en de ordners moesten hernoemd. Nu zijn ze weer herkenbaar, dankzij mijn mooie stickerprinter. Alleen ligt er nog een stelletje ordners op mijn bed, waar ik een nieuwe plek voor moet vinden. Na het eten dan maar.  
Dat is gebeurd, het was nog een hele klus. Het raadsel van de mail is nog niet opgelost. 
Maar hoera, mijn Lourdesverslag staat nu ook op de site van de Militaire Bedevaart. 
De webmaster was gewoon erg druk geweest... Nu is het tijd om te gaan slapen. Ik ben moe. 

Zondag 8 na Trinitatis 30 juli 2023 mocht ik hl vroeg op om helemaal in Gennep de Blijde Boodschap te brengen... Gelukkig werd ik vanaf Nijmegen gehaald en naar de kerk gebracht, erg safe en comfortabel, dan begin je goed aan de dienst. Om mij moverende redenen (kerkdienst in Amsterdam met veel lieve mensen) ben ik geen koffie blijven drinken etc. Ik was te laat om een tussenstop in Utrecht te maken en mijn tas daar achter te laten, dus daar heb ik heel de dag mee gesjouwd. Na de Charismaatjes ging ik naar Parel en Ren. Parel heeft voor ons gekookt ondanks het feit dat het een vrije dag was... En de bus liep ook niet vanaf het station, dus een heel gedoe. Ren zette mij later op de tram naar het station. Zo kwam ik klokslag 11 uur thuis. Toen was ik te moe om een voet te verzetten, dus het is al dik maandag, nu ik dit tik. 
Welterusten! 

29 juli 2023 Lieve buren kwamen nog wat lege flessen brengen voor het Lourdeswater. Tja... dat zit allemaal al in glas. Maar voor volgend jaar... ik maak ze schoon en zet ze in de schuur. Die barst wel uit zijn voegen. Als het Berichtenblad gedaan is moet ik echt aan het werk daar. En er zijn nog veel meer klussen die op mij wachten. Vacantie? Volgend jaar maart, vermoed ik. ;-) 

28 juli 2023 Gisteren heb ik zo hard gewerkt, dat ik half slapend de computer afsloot, en in elk geval hier niet op 'opslaan' heb gedrukt. Dom. Vandaag is mijn jongste zus jarig, dus van harte gefeliciteerd, lieverd!! Een fijne dag. 
Grappig, ik dacht dat printer nr 2 (bijna leeg) wel sneller zou printen dan printer nr 1. Printer 2 drukt een boekje automatisch af, draait zelf de bladen om, dat is makkelijk, maar doet dan nog ruim een kwartier over een boekje van 20 blz. Bijna 4 per uur. Printer 1 gaat heel veel langzamer als ik de opdracht geef een boekje te printen, maar als ik 2 bladzijden per vel laat afdrukken, en die vellen dan zelf omdraai, gaat het net zo snel, en een stuk goedkoper. Tja... je moet er even bij blijven, dat wel...
Maar goed, aan het eind van de avond lagen er 25 boekjes. :-) Morgen de rest.

26 juli 2023 om 13u49 kwam de gemeente het oud papier ophalen. Om kwart over negen werd ik door een tik op de voordeurbel gewekt uit een diepe droom. :-( Toen ik, bijna gekleed, maar met een jas voor de rest de deur open deed, stond daar niemand. In de verte zag ik een grote bestelbus... dus je wacht, met blote voeten... eindelijk... dan blijkt het niet voor jou te zijn. Daarachter rijdt een bus van postnl, maar de chauffeur heeft de ogen fanatiek vooruit gericht. Gisteravond heel laat gaf de site van het pakje waar ik al drie weken op wacht aan, dat het sinds zondag op een vliegveld in Nederland ligt. Nu kijk ik: sinds gisteravond 18u36 in transit. Dus of het mijn pakje was of niet, ik weet het niet. Ze zoeken het maar uit.  Ik zie nu, aan het eind van de avond, dat het pakje is 'arrived at facility'. Dat wordt vrees ik weer vroeg op en dan maar wachten. Vanavond heb ik aardig wat gedaan aan de volgende dienst. Zag opeens dat een lied een woord kwijt was, dus daar moest nog even gekleuterd worden, maar beter nu, dan op het laatste moment. ;-) Ik heb veel plezier van de mini lichtjes op solarpower. Maar hoe lang ze meegaan, is de vraag. Hoe dan ook, nu vind ik het leuk. Morgen gaan we verder. Nu nog even wat groente- en fruitafval wegdoen. Vanwege de mogelijke fruitvliegjes bewaar ik dat in een dichte pot in de koelkast, tot het in een vuilniszak kan. Elders, bij voorkeur. Dan blijft mijn vuilniszak voor droge spullen. Toch zag ik vorige week alweer een muis met opgeheven staart door de gang trippelen... Grrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr!

25 juli 2023 is alweer vrijwel om! Ik heb kunnen werken aan de volgende dienst. Vanavond heb ik gekleuterd aan een nieuwe mooie verjaardagskaart. 3D. Dat kostte veel tijd, maar dat mocht natuurlijk wel voor mijn zus!!! Intussen knoeide ik op mijn schone rok, en er lag al een en ander dat vies was, dus nu draait er een wasje boven. Na 23 u is de stroom goedkoper. ;-) 2 Mooie kaarten gekregen, en een lang telefoongesprek. De dag was overvol, en mijn hoofd nu ook. Nog even papier buiten zetten. Je weet nooit hoe laat ze langs komen op woensdag. Dus... 
Tot later.

24 juli 2023 verwachtte ik bezoek, dus heb ik geveegd en de stofzuiger gebruikt. Het bezoek was gezellig en bracht roosjes mee. Leuk. Ik heb vandaag wel helemaal verkeerd gegeten. Morgen beter. Vandaag heb ik nog een deel van het achterstallige financile spul in de PC gezet, en de belasting betaald. Gelukkig vond ik (dank u, Sint Antonius) het papier op tafel, toen ik iets anders zocht. Anders had ik het glad vergeten, en boete op dat soort dingen is echt zonde tegen de natuur. Toch? Aan de dingen die cht moeten gebeuren, en met haast, ben ik vandaag niet toegekomen. Het is bedtijd. Morgen verder. 

Zondag 7 na Trinitatis 23 juli 2023 mocht ik voorgaan in de Lutherse kerk in Utrecht. De lezingen waren lang, en de preek viel (dus) ook wat langer uit. De enige collega die in de kerk was, vermeed bij de koffie zorgvuldig het contact, dus die dacht er het zijne van.  Eenmaal thuis heb ik eerst maar eens uitgebreid ontbeten, en nu (16u) staat de dienst op het web, daar kun je'm lezen. Maar hier kun je die ook zien. Als ik zo ga liggen, val ik vast als een blok in slaap, en dan word ik met hoofdpijn wakker. We zien wel. Nog even de lezingen opruimen. En de toga boven brengen. Tot hiertoe heeft de Heer ons geholpen. Halleluja! Een half uurtje later had ik de link op YouTube gevonden, en ik dacht dat mijn zusje die misschien zou willen hebben... en voordat ik de link hierboven had kunnen invullen, belde ze mij. We hebben uitgebreid bij-gekletst, totdat onze telefoons ongeveer tegelijk er de brui aan gaven. De mijne staat nu in elk geval te laden. En ik ga het nieuws kijken.  
Een lange dag is voorbij. Vanavond heb ik nog een uurtje nuttige data in de PC gezet, en zo te zien heb ik daar nog 10 uur achterstallig werk liggen. Later. Op het moment dat ik foutjes ga maken, moet ik ophouden. 
Maar het was een dag waarvoor ik dankbaar ben.

22 juli 2023 kostte alles me zoveel tijd, dat ik vergat hier een en ander bij te werken. De goedkopere printer gaat heel langzaam, en het afdrukken van 25 liturgietjes (+4 grote) kostte uren en uren. 

21 juli 2023 was ik niet vooruit te branden, maar vanavond laat lukte het werken wl, en zo is het toch weer later dan ik had gehoopt. In elk geval ben ik wel wat opgeschoten. Vandaag genoot ik van de mezen die zo gezellig dronken van mijn vogelbadje, waar het mini fonteintje in dobbert. Als een dikke duif er op komt zitten, duwt ie het mechanisme tegen de bodem van de kom, en dan werkt het niet goed. Af en toe bijvullen, maar ik heb er plezier in. Het leven is mooi en kostbaar!

20 juli 2023, kennelijk was ik gisteren en eergisteren zo druk bezig, dat ik vergat deze bladzij bij te werken, of op te slaan. Neem me niet kwalijk. Hard werken betekent niet noodzakelijk dat er veel uit mijn handen komt. Bovendien was er een zieke, die graag een stoel wilde hebben, die hier vooral de plek is waar ik van alles en nog wat op mik, er ging makkelijk een halve kuub in. Die stoel zou worden opgehaald, maar ik heb nog niemand gezien. En al is de stoel leeg, (en lelijk), het verplaatsen van een en ander heeft veel tijd gekost. Verplaatsen is niet hetzelfde als opruimen. Goed, dat legde me een beetje lam. Vandaag was het de dag voor de post. Omdat ik er maandag al even mee begonnen was, kon ik alles netjes voor 5 uur in de brievenbus doen. Er liggen nog wel een paar dingen die bij mensen thuis gebracht moeten worden. En er moest van alles geregeld worden vandaag. Morgen verder.  Deo volente, dan. 

17 juli 2023 reed ik met de trein naar H. - en terug. De laptop kwam van pas, want ik kon een paar Spaanse stukken 2x lezen - van vertalen kwam het toch niet, maar goed... daar ben ik vanavond (bijna) aan begonnen. (Alleen viel ik in slaap, na het eten, dat was wel jammer.) Morgen beter. 

17 juli 2023 was redelijk fris, met flinke regenbuien af en toe. Tussendoor liep ik braaf naar de stad, voor een een boodschapje. Er waren eindelijk weer enveloppen bij de Action. Fijn. Later heb ik braaf wat gewerkt, en vanavond kwam ik er voor de zoveelste keer achter dat de laptopniet direct correspondeert met de PC. Gelukkig wel via een USB-sleuteltje. Maar dat was ik vergeten. Zonde van de tijd. De dag is om, de nacht genaakt. Morgen komt er wellicht een nieuwe dag. Slaap lekker.

Zondag 6 na Trinitatis 16 juli 2023 begon ik in de Lutherse kerk hier. Een voortreffelijke dienst, daar kan ik nog een heleboel puntjes aan zuigen. :-) Koffiedrinken na afloop was ook prettig en rustig. Dus ontbeet ik vanmiddag vrolijk en lekker, maar help! Ik zag wel iets schichtigs bewegen, en inderdaad, de vuilniszak, die hangt en niet op de grond staat, bleek weer eens aangevreten te zijn. Balen. Die gaat dus aanstonds - vol of niet vol - naar buiten! Vanmiddag heb een en ander in de keuken opgeruimd, een tamelijk geestverruimende bezigheid.  
Vanavond heb ik toch nog wat echt werk moeten doen, omdat er deze week een dag tussenuit valt. 
Maar het was een gezegende zondag. En niet zo bloedheet, dus goed te doen. Morgen zien we wel verder. 

15 juli 2023 na een lange en onrustige nacht heb ik heerlijk rustig gewerkt aan een liturgie. Nu is het het eind van de middag, en het begint te waaien, alsof het raadzaam is lekker binnen te blijven. Dat gaan we dan maar doen, met een kopje dcaf en een uurtje rustig liggen lezen. De rest komt later wel... ... Veel later ging ik boodschappen doen, eten, nog wat werken, haren wassen etc. etc. en het allerlaatste half uurtje van de dag schreef ik de eerste zin van een preek. Ton zei altijd: 'Als de eerste zin er is, komt de rest er ook wel'. Volgende week dan maar! 
En al die mensen die vacantie hebben en al dan niet weg gaan, heb het goed en kom veilig thuis! (En pas op de planeet!)

14 juli 2023 is de verjaardag Diana, n die van Oma Hesse, natuurlijk. De laatste is redelijk onbereikbaar, in de hoogste hemelen, en D leek ook onbereikbaar. Pas op het eind van de dag bleek dat ik al die tijd een verouderd telefoonnummer had gebeld. Maar het is nog goed gekomen, gelukkig. Toen ik haar eindelijk aan de lijn kreeg, had ze de slappe lach, want mijn telefoontje werd aangekondigd als: Gea 'de mevrouw van de helpdesk' - ach, als dat eens waar mocht wezen! Die helpdesk heb ik nog steeds hard nodig. Vandaag ben ik ook weinig opgeschoten. Morgen beter, hoop ik. 

13 juli 2023 is de verjaardag van mijn bonuskind. Vanmorgen heb ik Petra even gebeld, en dat was gezellig. Daarna ging alles mis wat er mis kon gaan, althans tot een uur of zes. Ik kon windows10 niet opstarten, en het duurde wel even voordat ik (met enige hulp van Boven, moet ik toegeven) gevonden had hoe ik dat op moest lossen. (Een file hernoemen...) Toen wilde Mikkisof meteen updaten, dus voordat we daar mee klaar waren (update, booten, booten, booten, o, sorry, terugdraaien, booten, booten etc...) waren we een uurtje verder. En toen ik juist begonnen was dit op te tekenen in mijn onvolprezen Logboek PC (3) kwam er een dringend telefoontje. Nu ja, dat is mijn werk, geen probleem. En daarna moest M-sof nog eens, nog veel dringerder updaten! Ik ben maar even met een boekje op bed gaan liggen, intussen, maar ja, af en toe moet je toch op een knop duwen. Kortom: het is half zeven geweest, en ik heb nog niets nuttigs gedaan. En ik ben er al z moe van!!!   Het was kennelijk niet de bedoeling dat ik vandaag ingewikkelde dingen zou doen. 
In elk geval heb ik een halve bladzij geschreven, en de eerste opzet van een van de diensten deze maand naar de organist gestuurd. En nu is mijn gezellige schoondochter jarig, want het is intussen de 14de. 
Van harte gefeliciteerd, lieve Diana. Ik hoop dat je een fijne dag hebt... 

12 juli 2023 schoof Tonio bij me aan, om een uurtje te kijken naar het spf-gebeuren. Dat lijkt gelukt te zijn, maar... sinds een kleine week gaat mijn mail niet meer weg, en we konden er niet achter komen waarom. Tonio moest ook weer tijdig terug naar zijn werk. (En naar een teambuilding uitje.) 
Ik heb wel braaf Logboek PC bijgewerkt, maar hoe en waarom dit fenomeen mij het leven zo zuur maakt, weet ik niet. En ongetwijfeld heb ik nog iets erger gemaakt door maar iets te proberen, en dat iets krijg ik niet meer ongedaan. Dus heb ik hoofdpijn en hoop ik dat het morgen beter zal zijn.  Ik kap ermee. Denk ik. 

11 juli 2023 heb ik wat gerommeld, wat gepland, wat gelezen, wat gereisd (want er was post gekomen die Parel (ook) moest ondertekenen - en die post is nu ondertekend en wel in de brievenbus gedaan), toen heb ik - bij het luiden van de banklok en net voor de eerste regendruppels binnen - ng een fruitijsje gegeten, en TV gekeken. Ik hoopte nog even te kijken naar instellingen op de NAS, maar ik ben erg duf. Morgen beter. 
Hoop ik en bid ik...

10 juli 2023 moest ik vroeg op. Er kon een pakje komen tussen half negen het half elf, dus kwam het pas om kwart over elf. <zeurmode aan> Als ik dat had geweten!!! </zeurmode uit> Goed, toen ik het pak had uit-gepakt (pak-in-een-pak) gaf de 'handleiding' wel weer wat er in moest zitten, maar niet hoe je het in elkaar moest zetten. Via de website, waar ik het besteld had, vond ik n foto die dat aanduidde. Hoera. Het lukte. Dus na mijn ontbijt ging ik vanmiddag proberen de ramen iets helderder te krijgen. Er zat een (min-of-meer) hogedrukspuit op accu in de doos. Met een waterslang van 5 meter, dus daarmee kon ik niet bij de kraan in de keuken, zelfs niet in het toilet. Maar!!!! Er zit een ingebouwde pomp in, zodat het ook werkte met water uit een emmer. Dat ging er rap doorheen, maar het werkte. Alleen kon ik met het water niet eens bij de bovenraampjes op de eerste verdieping komen. De tweede verdieping blijft voorlopig nog ongewassen... Ach ja. Echt schoon werd het ook op de eerste verdieping niet, maar... ik heb ooit een verlengstok gekocht, met een soort spons er op.
Zo lukte het bijna. Het hield me niet van de straat, maar wel bezig. Er moesten verder nog wat
plantjes van zaterdag geplant worden in de tuin en in plantenbakken boven, en daarna heb ik contact gehad met iemand die verstand heeft van spf, authentificatie en dat soort dingen. Ik ben benieuwd. Maar ik heb nog geen regel geschreven. Waaraan dan ook, en het is al tien uur geweest. Buiten is het licht zachtjes minder aan het worden. Echt, we zitten al in de tweede helft van het jaar. Paniek! Kom, ik ga aan het werk...

Zondag 5 na Trinitatis viel op 9 juli 2023 en ik ging naar de Waalse kerk. Daar waren kennelijk redenen voor. Perla Akerboom was bij de Lutheranen. Gelukkig kon ik daar op mijn mobieltje later nog een stukje van bekijken. Ik was ook pas laat thuis, dus ik ontbeet om een uur of twee. En niet verstandig. Het was warm. Ik deed iets aan een bladzij voor het Berichtenblad, maar toen het ging onweren zette ik alles maar uit, en ging ik wat opruimen in de keuken. Ook nuttig. Morgen beter. (En het s een rustdag...) 

8 juli 2023 was een beetje warm. Ik fietste naar het Luie End; eerst vermaakte ik me in het tuincentrum, waar ik o.a. wat kleine (want er is nauwelijks ruimte) plantjes kocht voor het graf van Beppie die vandaag 103 jaar geleden geboren werd, en een paar bijbehorende voor Ton. Dan zijn ze toch nog verbonden, hier beneden. Daarboven allang.
Al heb ik wel een beetje opgeruimd, ik ben niet zo goed meer in dat buk- en strekwerk. In elk geval hebben Beppie en Ton er weer een paar kleine plantjes bij. 

Die van Betty stonden nog mooi op Soesbergen.
Je ziet het niet zo goed, vanwege de schaduwen. Het buurgraf is nu versierd met een ijsvogel, en zo zie je het nog beter, altijd handig als je de weg kwijt bent. Dus als iemand vacantie heeft, en zich verveelt... 
Toen ik thuis was, heb ik mij eerst tegoed gedaan aan een paar fruitijsjes. En aan wat rust. 
Later heb ik een stukje keukenraam bijgeverfd. Daarna moest er nog naar de Twijnstraat gelopen worden, om voor een weekje fruit te halen. Maar ik heb een grote bak ananas alweer vrijwel op. Op weg naar huis werd mijn blik getrokken door grote vluchten vogels die gebruik maakten van de opstijgende warme lucht. Misschien waren het wel ooievaars, die glijbaantje speelden op de thermiek... 
Ik raakte in gesprek met iemand die zijn biertje zat te koesteren, en ze ook zag. Er cirkelde ook een DC-2 (of zo) - waaruit later mensen een parachutesprong zouden maken. Ik vertelde hem over die keer dat Parel en ik een tandem-sprong hadden gemaakt, en hoe dat nog steeds een bijzondere ervaring was. Zelfs nu ik er over schrijf, zit ik weer te glimmen.  
Zaterdag, dus in bad, en haren wassen... En zo vloog de dag voorbij... 

7 juli 2023 Heel voorzichtig ben ik weer een beetje aan het inruimen. Sterker: de marmites met kunstbloemen, die vorig jaar het veld moesten ruimen voor de schilders, hangen nu weer aan de miezerige restjes van de boogjes waarmee ze aan het huis vast zaten. Storm Poly is uitgewoed, dus... en ik kon er nu nt bij. De dure (maar nog steeds niet helemaal betaalde) (want nog geen rekening) isolatie van de ramen blijkt een grote flop. Het rubber komt enthousiast naar buiten zetten, als ik een raam open doe. Daar had ik op andere plekken in huis ook al last van. Dat rubber verdroogt kennelijk. Nu begrijp ik ook waarom het nog tocht. Tja... het leek zo geweldig mooi. Wr iets waar ik achterheen moet. Eens een keer... mijn mail is een groter probleem. Zucht.
Maar goed, vandaag verschillende verjaarskaarten gemaakt en verstuurd, en de rest komt later wel weer. Ik ben aan de voorzichtige opzet van de liturgie voor de tweede dienst begonnen. En het Evangelie in Spanje moet (eigenlijk) ook nog deze maand. Maar dat zeg ik al twee maanden. Ik had een telefoonnummer gekregen van iemand die zou moeten kunnen helpen met de spf-toestand, maar die is steeds in gesprek en zijn website is in reconstructie. Mijn gewone mail wordt niet bezorgd vanwege time-out. Nu ja... Ik weet het niet meer. 
Nu stop ik maar even...

6 juli 2023 was heel aangenaam van weder... :-) Ik verzond post en lakte nog eens een stuk vensterbank. Plus wat minder gelukte stukken her en der, en nu is het laat, en zie ik nog meer ongerechtigheden. Ik vrees dat ik dat morgen niet meer op ga lossen. Misschien een kleinigheid in de keuken, bij het raam, maar dat is het dan wel weer voor deze maand. Ik heb verder niets meer gedaan aan werk, dus dat moet morgen... Tja. Er zijn erger zaken in de rest van de wereld. Morgen verder en beter... 

5 juli 2023 Vreselijk weer was het in delen van het land vandaag. Hier viel het mee, al leek het Pieter en mij wel verstandig als hij maar niet hierheen fietste. Tegen het eind van de middag kwam Tonio nog even hier langs na een voor hem heel lange dag ... (Om 7 uur was hij al ter stede en op zijn werk, gelijmd door de bazen met chocola en stroopwafels, want er mst en zou iets 'life' gaan. Dat lukte nt...) 
Zo kon hij een pakje ophalen, en - heerlijk - me ook nog helpen met het verschonen van het bed! Wat zal ik lekker slapen!!! Daarna een zieke terugbellen, en nog naar de stad met de
rolla - zodat ik niet hoefde te sjouwen. Ik wilde tch nog een laagje transparante lak op de vensterbank... Die had ik wel, maar dan in een spuitbus, geen goed idee, hier binnen in mijn studeerkamer. En nu zie ik toch nog plekken waar het wit niet is aangeslagen. Nu ja, jammer dan. Vanavond een laag lak aangebracht. Daarna nog wat gewerkt aan een liturgie, en warempel, terwijl ik dit tik schoof de klok opeens naar morgen. Dat was de bedoeling niet. Dus heel snel naar mijn lekker fris opgemaakte bed. Tot morgen. 
Deo volente!

4 juli 2023 Vandaag liep een en ander anders dan gepland. Het leven zit vol uitdagingen. ;-) Maar er is nog iets een keertje extra geverfd, en nu moet ik ook weer iets extra schoonmaken, want mijn hand schoot toch een paar keer uit. Morgen... Eerst nog even iets nuttigs doen. Een klein stukje liturgie voor het eind van de maand staat in de PC. Dat scheelt tijd, en daarbij hoef ik niet na te denken. De mail wordt nu ook nog eens niet afgeleverd omdat iets te lang duurt. Ik word er SPF-crazy van. Joop is vandaag 19 jaar geleden overleden. Ik kan het me niet voorstellen dat het zo lang geleden is. Ik heb zijn moeder nog maar eens gebeld vandaag. Ze is met haar 90 jaar echt oud... Κυριε ελεισον... 

3 juli 2023 Vandaag liep een en ander anders dan gepland. Ik had kennelijk meer slaap nodig, en werd om half twaalf wakker. Bovendien kwam ik langzaam op stoom - of eigenlijk helemaal niet. Tja. Dat verven had ik ook niet in de middag moeten doen, want nu zie ik dat ik sommige delen overgeslagen heb. Je kijkt in de middag hier tegen het licht in. Bovendien bleek de verf wel geurarm te zijn, maar tch niet watergedragen, al dacht ik van wel. Het werkte dus anders, en ik kreeg mijn handen niet schoon met water. Nee, logisch. Kortom: er is morgen veel restauratiewerk te doen. En opruimen kan ik nog even vergeten. Morgen beter dus. 

Zondag 4 na Trinitatis 2 juli 2023 Vanmorgen ging ik naar de Lutherse kerk hier ter stede, Avondmaal, dus mooi. Vanmiddag heb ik als vrije zondag besteding een paar gaatjes gevuld. Dan kan het spul even uitharden. Daarna ging ik naar de Vesper in de Klaaskerk. Ook mooi. Het apparaatje begon trouwens straks weer te piepen, ondanks het feit dat ik het flink doorgeblazen had. Langdurig indrukken hielp - tijdelijk. Maar ik heb al meer dan genoeg problemen die ik niet op kan lossen. SPF bijvoorbeeld. Ik kom er niet uit. Ik voel me een gigantische digibeet. Nu ben ik moe van alles, dus ik stop maar. 

1 juli 2023 - keti koti - gezien nadat ik de vensterbank hier nog eens in de grondverf heb gezet. Later ging ik er nog eens mee door. Eigenlijk had ik deze helft van het jaar met andere dingen moeten beginnen: een Berichtenblad en twee diensten. Nu moet ik het de komende week wel af maken, want het is weer n grote puinhoop hier. Een apparaatje reageerde er op. Maar hoera, ik heb kinderen, en die hebben mij geholpen om het kreng uiteindelijk tot zwijgen te brengen. Het is zondag, rustdag, en dus ga ik rusten... Heb een gezegende zondag.

30 juni 2023 - de laatste dag van het eerste half jaar. De tijd vloog om! Vanmorgen bleek Groenbeheer van de stad verder gegaan te zijn met het trimmen van de bomen. Had wel iets meer gemogen van mij en sommige andere buren. Maar goed, het betekent dat volgens hen de rest van deze bomen gezond is. En dat is fijn. Ik moest vandaag vier keer gaan liggen, dus er is niet al te veel uit mijn handen gekomen. Wel er in. IJs. En dat is niet best voor de lijn. Ik heb wat opgeruimd, en de vensterbank leeg gemaakt in mijn studeerkamer, want dat was nog steeds een dikke plaat van die geperste hout snippers. Ik kan even niet op de naam komen. Dus vanavond heb ik een paar gaatjes gedicht, en een dun laagje grondverf aangebracht op driekwart van de vensterbank. Het achterste stuk was niet toegankelijk voor me. Nu is het tweede halfjaar van 2023 al bijna een half uur oud, dus ik ga proberen te slapen. Een vroom voornemen, dat meestal niet makkelijk omgezet wordt in daden.
Ik g niet slapen, ik maak alleen de omstandigheden OK om in slaap te vallen...

29 juni 2023 was rommelig, met werkzaamheden voor het huis, dus koffie maken voor de gemeentearbeiders, die uiteindelijk net niet de bomen voor ons huis ontdeden van overhangende takken. Balen dus. Later naar de stad gestrompeld, met de rolla en terug. (Ik vind dit wel een allerliefst torretje, vandaar.) Verder opgeruimd in de studeerkamer, natuurlijk niet gevonden wat ik zocht, wel andere dingen... Een uurtje super-stress omdat ik in mijn agenda een vermelding zag over een dienst begin volgende maand... dat moet een foutje geweest zijn. Pfffffffffffffffff...... Morgen beter. Vast.

28 juni 2023 moest ik t vroeg op. Na de dakdekkers aan de overkant, is nu de klusser bij mijn buren bezig. Even dacht ik dat dit een teken van Boven was, dat vandaag mijn slaapkamer ondersteboven ging, maar dat bleek toch niet het geval. Vanmiddag stond in het teken van het afscheid van dr. Piet van Midden, in het auditorium van het Catharijne Convent, met lezing, college en borrel toe. Dus veel ingespannen luisteren. Vanavond keek ik nog eens naar het materiaal dat ik had verzameld rond de spf-toestanden. Ik begrijp er nu ng minder van. De dag is om en ik ben op. Morgen komt er wellicht weer een dag. En anders is het   ;-) 

27 juni 2023 17 uur. De eerste versie van mijn verslag van de bedevaart is klaar. Natuurlijk moeten er nog oneffenheidjes uitgevist, en mogen een paar mensen kritisch meelezen (de vorige voorzitter heeft dat in zijn vacantieverblijf al gedaan, de schat), maar nu kan ik (ook) weer aan andere dingen gaan denken. De link is hierboven in het plaatje naast de haas, en hier :-) !!!!

26 juni 2023 was het een stuk koeler. Heerlijk. Met de rollator ging ik - pure discipline - naar HC en terug. Pas op de terugweg kwam de pijn terug. Iets te vroeg dus. Verder hard gewerkt. De dag vloog voorbij. Moe.  Ik had z gehoopt dat ik nu klaar zou zijn met deze klus. Maar... Morgen beter.

De Derde Zondag na Trinitatis: 25 juni 2023 versliep ik mij, ondanks het feit dat ik twee alarmen had ingesteld. Gisteren was ik tot ruim drie uur slaap gekomen, kennelijk ging er vanmorgen iets mis. Dus ja, te laat voor de kerk. Maar niet te laat voor mijn feestje: we vierden (verlaat) Moederdag in de Oceaan, want Betty was over uit Spanje, en Parel mst werken vandaag. We hebben de eerste anderhalf uur vrijwel ongestoord met haar doorgebracht op een rustige plek in de Oceaan. Van de cadeautjes en het cadeau (dat ik volgend jaar krijg, Deo volente, als ik 40++ word) werd ik echt heel erg blij. We zaten en aten verder buiten onder een boom, een beetje afzijdig van het volle en heel gezellige terras van de Oceaan. Betty bracht me ook weer thuis, dus zo hadden we nog wat 1 op 1 tijd samen. Het was echt heel fijn. Dankjewel, allemaal...

24 juni 2023 Vannacht heb ik nog geen vier uur geslapen, mede door de warmte. Vanmorgen toch maar vroeg op de fiets naar AH, want lopen wil niet echt. Inderdaad, de Veteranendag in Den Haag had ik, ondanks mijn goede voornemens, zelfs met de rollator, niet gehaald. Van huis naar het station, en van Station Den Haag naar het Malieveld... dat was niet goed gegaan. Dus heb ik liggen kijken naar de TV. En ik realiseer me nu, na middernacht, dat ik de vlag nog binnen moet halen. Dat is niet netjes. Ga ik eerst doen. 

23 juni 2023 Vanwege de dakdekkers aan de overkant van de tuinen stonk het t erg in huis om te luchten. Jammer. Maar het was buiten wel iets aangenamer dan gisteren, toen ik voor een zieke een boodschapje deed. Wel op de fiets, veel en ver lopen is nog geen optie. Rust.... ja hoor. Ik heb rustig zitten tikken en slepen. Het schiet. Niet. Op... maar toch. Morgen niet naar Den Haag voor de Veteranendag. Jammer. Het is niet anders. 

22 juni 2023 Vochtiger en iets minder heet was het vandaag. Maar het was ook de dag waarop post moest worden geproduceerd. 'k Had last van mijn voet, het eerste deel heb ik manmoedig kreupelend zelf naar de brievenbus gebracht, het laatste stuk heeft een engel voor me gedaan. Alleen... of hij de stapeltjes wel ik de goede bus heeft gedaan??? Ik had er mijn twijfels over, maar daar kon ik toch niets meer aan doen. Even gelegen, en vanavond nog 40 foto's recht gezet etc. Maar daarmee waren we nog niet vertrokken... Zucht.  Morgen moedig verder. 

21 juni 2023 Zomer!!! En iets minder erg dan gisteren, al is het aan het eind van de dag nog wel benauwd. Met mijn vervelende voet heb ik mij beperkt tot huis en tuin. Ik heb wat opgekomen zaadjes in de tuin uitgeplant, die had ik in de keuken opgekweekt. Bloemetjes van Alessandra, bijenbloemen en Lathyrus... We zullen zien wat het wordt. En vanavond laat had ik het Lourdesverslag voor driekwart af. (Hoop ik)    Dat geeft rust.

20 juni 2023 dreigde met erg slecht weer, dus ging ik voor het ontbijt (maar na de koffie) met de rollator richting stad. De vuilniszakken waren nu echt op, dus er moesten nieuwe komen, ondanks het feit dat ik gisteren met veel pijn in mijn rechtervoet had gelopen, en ik het liefste in bed bleef met mijn voeten heel hoog. 'Lieverkoekjes worden niet gebakken' placht mijn moeder te zeggen. En er was nog wel een kleine aankoop die ik had uitgesteld tot ik die niet hoefde te tillen maar kon rollen, dus ik sjokte richting HC. De rollator hielp wel iets, maar lopen blijft lastig, met onverwachte steken rechts. Als dat zo blijft, kan ik de Veteranendag vergeten dit jaar. We zullen zien. In elk geval heb ik eerst nog wat gelegen, en ben ik daarna braaf achter de PC gekropen. Ik ben met het verslagje van de bedevaart nu wel op de helft... 
Morgen beter, zei de optimist.

19 juni 2023 was iets minder verstikkend dan gisteren. Maar er werd zwaar weer aangekondigd, dus ik ben eerst maar naar het dak gegaan om de afvoer te ontstoppen en zover ik kon het bomenpluis in een vuilniszak te stoppen. Daarna ontbijt, en een paar uur werken aan foto's van Lourdes. Vervolgens in de tuin een puinzak volgestopt met tuinafval, want als we verlaat Vaderdag gaan vieren, binnenkort, dan moet het niet zo dat - stl dat het mooi weer is - niemand valt doordat de woekerende ranken zich om enkels wikkelen. Ik moet er zelf heel erg mee uitkijken. Vandaar. Verder nog steeds mailproblemen, wel een reactie van Strato, maar dan moet ik zelf maar bedenken hoe ik een spf-record schrijf op welke plek. Schiet niet op dus. Hoofdpijndossier. Voordat het ging stortregenen en onweren (nog steeds niet gebeurd) ging ik naar de Twijnstraat om groente te halen, dus mijn beweging  heb ik wel gehad. Ik lijd wel aan ernstig slaaptekort, dus nu ik de PC nog net voor middernacht kan uitzetten, ga ik dat maar doen ook. Morgen wordt het allemaal beter en mooier. Hoop ik. (Maar tornado's in Parijs die deze kant op komen????) :-0

18 juni 2023 de tweede zondag na Trinitatis zag  me op tijd in de Waalse kerk zijn... Na de dienst vierden Jean-Bosco en zijn Rose met een uitgebreide lunch hun 18-jarig huwelijk. De kinderen waren er ook bij, leuk. Toch ook een stukje familie. Teveel gedronken en geklonken dus morgen zak ik door de weegschaal. Eigen schuld... Tegen drie uur was ik thuis, eigenlijk wilde ik even naar het graf van Ton, vanwege Vaderdag, maar toen begon het net te regenen, en toen ging ik even zitten op mijn bed... en toen... zzz zzz zzz Met hoofdpijn werd ik wakker. Tja... Daarna heb ik alle ijsjes die in huis waren opgegeten... Dat moet morgen beter. Nu even vuilnis buiten zetten en hopen dat ik slapen kan... het is een tikkeltje warm in huis. 27 graden of meer... Maar ach. We hoeven niet te stoken!

17 juni 2023 zaterdag was warm en om... Heb een gezegende zondag.

16 juni 2023 Hard gewerkt. Ik kreeg nog wat lege flessen, dus die heb ik schoongespoeld en voor een deel gevuld uit kleinere flesjes. Dat scheelt straks ruimte. Morgen (straks) verder met van alles. Het is warm binnen, en ik heb er last van... :-( De hekjes om Tons narcissen zijn geplet door boer Diederik. Buurman Alex heeft er nog twee teruggevonden onder het verlepte groen... die waren geabimeerd. De rest was te klein om nog iets mee te doen. :-( Maar toen de narcissen naarcissen waren geworden, en het fluitekruid welig tierde, zag je er al niet veel meer van. Het zij zo. Volgend jaar zien we wel weer. 

15 juni 2023 Hard gewerkt. Zowel aan de PC als per telefoon. Er zijn veel dingen (en mensen) die tijd vreten. Het bedevaartsverslag is klaar tot en met de vrijdag, dus ik ben op een derde. Als het in dit tempo doorgaat, kom ik nergens mee klaar. Het helpt ook niet als een simpel telefoontje aan een zieke: 'hallo, moet ik nog iets voor je meebrengen, want ik ga naar de AH?' een half uur kost. Overigens vonden we het gisteravond wel lekker dat het even waaide, maar nu bleek dat een van de bomen tegenover Karel V een grote zijarm kwijt geraakt was, en dat daardoor vier zuilen en drie hekken waren omgevallen, op allerlei daar geparkeerd blik. De politie is er de hele dag mee bezig geweest. Die renovatie van de jaren negentig was kennelijk op een koopje gedaan... 

14 juni 2023 weer een zomerse dag. Straks moest ik op een holletje een paar felicitatie-kaarten sturen voor geslaagden in de familie. Lastig als je het via FB moet lezen. Maar ik weet dan ook weer niet wie voor welk examen zit te blokken... Verder heb ik braaf zitten werken - en tegen het eind van de middag ging ik eindelijk maar eens n van de items op de eindeloze Te-doen-lijst aanpakken. De deur van de schuur wilde niet meer goed sluiten, n ik had maanden geleden al een spatwaterdicht- driekoppig stopcontact voor buiten gekocht. Vandaag heb ik een sleuf gezaagd in de hardhouten drempel, heb daarin het snoer gedaan, en met grof geweld (een tik met de hamer bovenaan) tegen de espagnolet het geheel weer zover gekregen dat het boven n beneden in de sluiting viel. Hoera!!! Nu moet ik een en ander nog een keer kitten, zodat het waterdicht is. Ik had er nu geen zin meer in. Er kwam vandaag weer veel te weinig uit mijn handen... Morgen beter. Hoop ik... 

13 juni 2023 was een zomerse dag, maar met een lekker windje, af en toe. Ik moest naar een begrafenisdienst op Transwijk. De banden waren erg zacht, dus ik liet ze eerst maar even verwennen door de fietsenmaker. (Hem moet ik ook weer eens iets aardigs geven, niet vergeten.) De kerkzaal zat volgepakt, veel mensen zaten te hoesten, dus ik deed mijn mondkapje maar weer voor. Ik had een nette zwarte bij me, maar de overledene rustte (eindelijk!) in Jezus armen, dus de meeste mensen waren gezellig in het wit of iets lichts. Er was voor een en ander heel ruim de tijd genomen, dus toen ik thuis kwam, was ik behoorlijk moe. Pas vanavond laat kwam er nog wat uit mijn handen, maar de dag is om, en de PC gaat uit. Punt. Uit. Welterusten!

12 juni 2023 bleek nog wat warmer dan gisteren. Het schijnt hier rond de 30 graden Celsius geweest te zijn...  De vogels hebben veel plezier van het mini-fonteintje in de drinkbak die ik ooit van de kinderen kreeg. Voor mijn gevoel zie ik er nu meer dan anders. Of ik kijk vaker. Dat kan ook. Vandaag heb ik lang en veel aan de PC gezeten. Er moesten weer verjaarskaarten gemaakt, en daar ging veel mis mee. Misschien ben ik te weinig geconcentreerd. Verder wa ik intensief bezig met het bewerken van foto's van de bedevaart. Het schiet niet op. Vandaag ben ik echt een paar keer gaan liggen. Morgen zal het niet beter gaan, vrees ik. Wel is het fijn om in retrospectie veel op te merken, dat ik destijds niet bewust gezien heb. Wat zijn er toch veel lieve mensen in mijn leven. 

De eerste zondag na Trinitatis 11 juni 2023. De groene tijd is begonnen. Ik heb vanmorgen nog een paar goud-met-groene eieren aan de onderste takken voor de grote spiegel gehangen. Ik moest om tien uur in de kerk zijn, maar anderen waren er al veel eerder, en hadden het meeste werk gedaan. Na de dienst werden we vergast op een liefdesmaal... Rose en JB zijn volgende week 18 jaar getrouwd, en dat vierden we alvast... heel gezellig... Vannacht had ik bijna niet geslapen, ik weet niet waarom, maar vanmiddag zat ik net aan de computer, toen de man met de bijl langs kwam. Toen ik weer half bij kwam, stond de TV opgewekt allerlei interessante dingen te vertellen... Tegen half zes lukte het me om mijzelf overeind te hijsen. Dus probeer ik nu maar eens vr 24 u te slapen. Even vuil buiten zetten en dan... zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz!

10 juni 2023. De laatste dag van de gouden Trinitatis-week. De rode Pinkstereieren heb ik opgeruimd, de gouden eieren hangen nog, maar de goud-met-groene eieren liggen klaar. Morgen begint de groene tijd waarin alles wat feestelijk is ontloken, nu kan gaan groeien en rijpen. Het is een warme dag, en de tuin explodeert opeens. 
Met honderd stuks zevenkruid per m2 ben ik niet zo blij, maar de jasmijn vindt het leven leuk, en de rhododendron van de kleinkinderen is prachtig donkerrood-paars. 
Vandaag lukte het om met de verzwaarde halter 150 keer te zwaaien, dus ik dnk dat ik (na) volgende week naar de 7,5kg ga... Best heel zwaar voor deze 55+- jarige... ;-) Nu moet ik nog iets opzoeken en nakijken, en de dag is bijna om, dus... tot morgen dan maar.

9 juni 2023. Alleen maar heel hard werken. Wel even naar de Twijnstraat voor boodschapjes, voornamelijk om morgen niet te hoeven, als het nog wat warmer wordt, en voor de nodige stapjes. En naar de brievenbus, want er moesten bedankjes gemaakt en geschreven worden... altijd fijn. 

8 juni 2023. Het goede doel was een buurman trice removed, die voor mij vanmorgen ng eens belde met de Strato, en nu een persoon aan de lijn kreeg die wist waar het over ging. In elk geval kon hij het zelf opzoeken, en uitleggen... bovendien heeft hij de veranderingen aangebracht, als het goed is. Over twee dagen zou het mail-leed verleden tijd moeten zijn. Daarna Heb ik mij gestort op de post voor de zieken etc. De laatste kaarten kreeg ik net niet meer voor de laatste lichting in de brievenbus, al heb ik heel hard gewerkt. Dus laat gegeten, en nu ben ik over-oververmoeid, want er moest ook nog een 'pesame' geschreven worden. Een condoleance, voor een Spaanse vriend. Dus ik ga niet meer doen alsof ik iets doe. Het is op. Morgen beter. En met enig geluk lig ik voor morgen echt in bed... ;-) Geniet van het leven. Het is mooi! (Hier, dan... terwijl er rampzalige ongelukken in de rest van de wereld gebeuren. Daar loop ik echt niet omheen. Dat is droevig. En toch...)

7 juni 2023 - het was aangenaam weer, en dat bracht me er toe nog wat aan de pas opgekomen plantjes te doen. Bovendien was de Rhododendron, die ik voor mijn verjaardag van de (Viaanse) kleinkinderen had gekregen, nu prachtig aan het bloeien. Dus ook dat stimuleerde enige werkzaamheid. Vanavond heb ik een apart onderdeel van de Bedevaart op het web gezet. Het werd wel weer donderdag, daarmee. En dan moet ik toch vroeger op dan me lief is. Maar goed, het is voor een goed doel... ;-)   

6 juni 2023. D-Day. Ook hier bleek het een decision-day. ;-) Leuk, Tonio kwam even langs tussen zijn taaie werkuren, en nam wat Lourdes-gerelateerde souvenirs mee. Toen hij weg liep zei ik: 'Heer, ik vind mijn kinderen zo leuk! DankUwel!' Ik ben rijk. :-) Daarna nog wat stofzuigen en andere dingen, o.a. back-up maken etc. Want een aardige kennis hier uit de buurt zou proberen Windows11 te installeren, aangezien mijn Windows 10 intrinsieke problemen heeft. Helaas... na een hele middag zorgvuldig proberen bleek dat dit moederbord minder modern was dan gedacht, en dat we niet verder kwamen. Een telefoontje met Strato kon niet worden voortgezet omdat het intussen 17u was, en nu ja... ik was ook te moe... dat ben ik nog steeds. Heel erg moe. Morgen verder. 

5 juni 2023. Ik begon laat, want ik was heel erg moe. Vandaag alleen maar geconcentreerd computer-dingen zitten doen, want als er morgen een OS bij komt (win11) moet er ruimte gemaakt worden. Dus Easus Partition heeft eindeloos staan werken. Maar nu ben ik zo moe, dat ik niets meer weet. Logboek PC is wel bijgewerkt, en dat is ook afgedrukt. Nu maar hopen dat degene die me morgen komt bijstaan het wel goed snapt.  

Deze zondag Trinitatis is net voorbij. Die vloog om, omdat er veel te doen was. Walen plus ALV, half drie thuis, eten, werken en werken en werken. Morgen beter. Nu nog even vuil buiten, en dan slapen. Je hebt van die dagen... maar het was wel lekker weer. :-) 

3 juni 2023 stak ik tijdig de regenboogvlag uit, want Utrecht vierde vandaag Pride. Horen en zien verging je, maar (bijna) iedereen was vrolijk en gelukkig. De Heer was zo aardig om voor lekker weer te zorgen, dat maakte het allemaal nog leuker. Na een wandeling langs een en ander en via de winkels in de Twijnstraat, ging ik toch maar aan het werk. Om acht uur zette ik een streep onder het verslag van de vrijdag in Lourdes. Nu moest ik maar eens kijken of er nog iets gezonds te eten valt. 
Dat viel tegen, geen groente, wel fruit, en helaas ook iets heel ongezonds. Volgende week hoop ik weer netjes te gaan eten... Want ik kom weer een beetje aan, en dat was niet de bedoeling. Vanavond haar gewassen, en verder niets nuttigs meer gedaan. Morgen is het de gouden zondag Trinitatis. De volheid van het kerkelijk jaar begint daarmee. :-) 

2 juni 2023 was wat frisjes. Vanmiddag heb ik in elk geval die twee dingen gedaan die ik gister op mijn programma had, maar aan een verjaardag morgen dacht ik pas om 7 uur. Vanavond. Zucht. Verder moest ik van mijzelf naast al dat zitten k nog even heen en weer naar de Twijnstraat lopen. Helaas kwam ik met mijn foto's en mijn verslagje lang niet zo ver als ik had gehoopt. Sommige foto's vragen meer tijd en aandacht. Maar goed, dat heb ik er voor over. Nu maar eens naar bed. Morgen moet ik tijdig op om de regenboogvlag uit te hangen. Utrecht Pride hier. 

1 juni 2023 werd ik heel vroeg, vl te vroeg, uit mijn bed gebeld: een pakje voor de buren die wl thuis waren, en ook al op: ik hoorde ze in de keuken. Dus zette ik ook maar koffie, en ging ik vroeger dan normaal aan het werk. Vanavond zou ik om 10 uur beginnen aan iets dat nodig gebeuren moest, maar ik ben bijna drie uur aan het zoeken geweest naar dat ene email-bericht. Nu heb ik het gevonden, maar ik ben niet meer helder, dus dat is heel vervelend. Ik had echt eerder moeten reageren... :-( Morgen dan...  

31 mei 2023. Afgezien van een haastige trip naar de AH vlak voor sluitingstijd, heb ik me alleen bezig gehouden met foto's en een heel klein stukje verslag. Ik had gehoopt in elk geval de binnenkomst van de motoren af te sluiten, maar het is na middernacht, en er zijn nog meerdere foto's te bewerken. Morgen beter, dus. Hoop ik. Het is altijd veel werk. Het komt vast goed

30 mei 2023. Het lukte me min of meer uit de aantekeningen van M te komen, en ik belde haar, om te vragen of ze er naar kon kijken. Ze bleek naar de Domkerk te gaan, waar om 15u allerlei liederen geoefend zouden worden. Ik pakte mijn spullen in, was op tijd, er bleken nog 7 mensen te zijn die wilden zingen, en zo hadden we drie kwartier vol Pinksterliederen, waar ik erg van heb genoten. Niet dat ik dat iedere week zou willen doen, maar het was wel een vreugde. Daarna hebben we samen in het Domcaf de papieren uitgespreid op een grote tafel, en ziedaar, na een uurtje waren we er uit. Eenmaal thuis heb ik de verbeteringen aangebracht, en het geheel rondgestuurd. Zo had ik vanavond laat weer tijd voor het Lourdesverslag. Maar het is al woensdag, nu, en ik stop ermee. Een lange werkdag. Maar plezierig. 

29 mei 2023 Tweede Pinksterdag werd ik prettig gewekt met een flinke portie vitamine F!    Een lang gesprek met dochter Twee die van heel ver weg belde alsof ze bij de buren zat. Leve de techniek!!! Na het ontbijt begon ik aan het omspoelen van de gisteren opgehaalde flessen, en daarna kon ik ze vullen. Hoera, alle Lourdeswater is in glas gevat... Daarna wilde ik naar een tentoonstelling gaan, maar helaas, ik had iets gegeten dat me niet bekwam, dus ik trok iets heel gemakkelijks aan en bleef heel dicht bij de afvoer... :-( Pas later op de avond ging het beter, soms heb je dat, als je zondigt... Ik heb nog wat paaseieren uit de takken geplukt, en wat rode eieren opgehangen, voor zover ik er bij kon. Ik had er ook minder (gevonden) dan ik dacht te hebben... Tja. Ik heb vanavond laat nog een uurtje geprobeerd het handschrift van M. te ontcijferen, en opeens werd het toen weer laat. Snel naar bed, dan maar.               

28 mei 2023 Pinksterfeest - eerste Pinksterdag begon met een dienst in de Waalse kerk, waar ik ambtsdrager was voor een dag, en met plezier, want Maryse Hegeman, een dierbare vriendin en de predikant die heel veel leven in de brouwerij heeft gebracht, in de jaren dat ze dienst deed in Utrecht, ging voor!!! Het deed ons goed. :-) Koffie drinken was half in de tuin, half in de kerk, en het kostte me nog moeite om op tijd weg te gaan, zodat ik tijdig in Amsterdam was voor de dienst van de 'Charismaatjes' - de ERV waar de Heilige Geest met veel plezier bezongen en toegezongen werd. (Volle bak, trouwens!) Na afloop van de dienst betaalde een lieve broeder een glas wijn voor me (alle contant geld was in de collecte opgegaan en pinnen ging daar niet) hetgeen ik opdronk tijdens een goed gesprek met broeder B, waarna ik nog een tijdje sprak met broeder A (van de wijn)... Voor de verandering (want ik had de afgelopen week te weinig gelopen volgens mijn stappenteller) ben ik gaan lopen van de Oranjekerk naar het Centraal station, (IJ-zijde) - waarna ik met de bus naar mijn kleinzoon (in de Oceaan) ging, en vervolgens liep ik naar zijn ouders op de boot. Daar mocht ik mee-eten, en dat was heel gezellig... Om half elf was ik zo'n beetje thuis, met elf lege flessen van Parel en de Oceaan, nu is het twee uur later, en volgens mij de hoogste tijd om eens echt te gaan slapen. Heb morgen nog een geestrijke dag en verheug je! 

27 mei 2023 Zaterdag - vitrage van de ramen voor beneden gewassen, raam schoon gemaakt, veel werk. Er moest nog iets opnieuw afgedrukt, en ik heb mezelf getracteerd op een lang bad, bij het haren wassen. Vandaag helemaal niets gedaan aan foto's en verslag. Morgen Pinksterfeest, het Feest van de Geest. Ik had alle kinderen nog willen bellen, dat deed Ton altijd, in de hoop dat ze het van hem zouden leren... maar het kwam er niet van (bis) Heb een stralende dag morgen. Dichterbij kan God niet komen dan in de Geest die Jezus met ons deelde... Zij is er altijd voor je. 

26 mei 2023 Heel hard gewerkt... de dag vloog om...

25 mei 2023 begon een beetje verkeerd. Werd er heel vroeg aangebeld? Laat maar. Later werd ik met een stevige hoofdpijn wakker, wel net op tijd om mijn halteroefeningen in bed te doen en om mijn eerste kopjes koffie voor de noen op te hebben. Het kwam wel goed. Er moesten wat dingen gedaan worden die geen uitstel duldden, en zo was ik de middag bezig voor anderen. Vanavond pas begon ik weer aan foto's (nog steeds van de heenreis) en zelfs een stukje verslag (ook van de heenreis) - het schiet niet op, maar dat ken ik intussen wel. Morgen beter. Het is half een, tijd om te slapen... (En inderdaad: er was een pakje gebracht bij de buren. Maar gisteravond wisten ze nog niet wanneer het gebracht zou worden. Dus...) 

24 mei 2023 heel kort, want het loopt naar twee uur in de nacht. Gewerkt aan het verslag (kort) ziekenpost gedaan, maar die is door twee engelen ver na lichtingstijd op de bus gedaan, ik heb 8 nieuwe flessen gehaald bij de Rat en gevuld, en toen zou ik nog even iets doen voor een vriendin. Toen werd het laat. Nu naar bed.

23 mei 2023 begon wat later, want ik ben moe. Ik heb water in flesjes gedaan, kleintjes, en de kurken zijn nu ook vrijwel op. De ruimte in de schuur ook. Maar ik heb nog 1 1/4 jerrycan... Ik ben dol op uitdagingen. ;-) Er waren telefoontjes en toen moest ik nog een verjaarskaart maken... Vanavond heb ik nog wat foto's bewerkt, die van van de 10de. En ik ging alweer over mijn tijdslimiet van 24 uur heen. Dus ik wens je een mooie donderdag... (Ik ga de brief op de post doen, en wat vuil wegdoen, want het wordt morgen opgehaald. En dan slaaaaaaaaaaaaaaaaaapen. 

22 mei 2023 Vroeg op, omdat er bloemen gebracht zouden (kunnen) worden. Die kwamen wat later, maar ik heb mezelf bezig kunnen houden in de keuken met het spoelen van nog wat flessen. De bloemen waren een verlaat Moederdagcadeau van Parel, zo lief. Natuurlijk moest ik die eerst verzorgen. Een grote bos groen, vier heel mooie rozen, in een eigen vaasje, en een bosje bloemen in pasteltinten... naast elkaar een hele tafel vol. Later ging ik naar Karel V , hier vlakbij, om te vragen of ze vanuit het restaurant wijnflessen voor mij wilden bewaren. Later kwam ik terug, en het antwoord was negatief. Niet aardig. Een ander, kleiner restaurantje was wel behulpzaam, alleen hadden ze er geen doppen. Dus een dure hobby voor mij. Er staat nu nog anderhalve jerrycan, de rest staat nu in de schuur, waar al bijna geen ruimte meer is. Het wordt nog een uitdaging. Maar ik heb vandaag ook al een fles weggegeven aan iemand. ;-) Vanavond laat heb ik nog wat foto's van de bedevaart bewerkt, en vier regels geschreven. Morgen verder. Ik heb echt heel hard gewerkt en weinig gespeeld...

21 mei 2023 Een heel aangename dag om te doen wat ik deed: knoeien met water. Ik had nog een paar lege flessen, die moesten schoongespoeld, en drogen, en daarna omgespoeld met wat Lourdeswater van eerder, zodat ze echt geen sporen van Chlorella bevatten... Ik vond in de schuur een paar potjes (geen flessen) waar ze toch kennelijk in gezeten hadden, en waar groene streepjes waren gegroeid op de plekken waar er nog licht bij gekomen was... interessant, maar niet om te bewaren, dus! Ik heb nog flessen gehaald bij de Rat, maar de hoeveelheid viel tegen. En er waren er nogal veel bij zonder dop. Dus ging ik naar Slamat om goede kurken te halen (met zo'n platte dop er op, zodat  je ze goed kunt sluiten en openen) maar die waren 50 cent per stuk. Dat tikt aan. In elk geval kon ik twee lege jerrycans naar de schuur brengen, nog 3 te gaan. Vanavond begon ik aan het verslag van de bedevaart, maar dat schiet niet op. We zijn net vertrokken... Morgen beter. 

21 mei 2023. Deze zondag Exaudi (Luister naar mij) mocht ik, 44 jaar na mijn eerste officile Lutherse dienst in Tons kapel destijds (de Rogatekapel), dienst doen in Leerdam. (Of was het tch 45 jaar? Ik twijfel nu) De afgelopen dagen waren wel heel hard werken en stressen, want vr Lourdes was ik er niet aan toe gekomen, maar alles was op tijd klaar. We hadden zelfs bijna 3 boekjes per kerkganger. ;-) In de zon kon ik zelfs nog even wachten op mijn vervoer naar de kerk, want ik word daar erg verwend... Om 8 uur zat ik vanavond al aan tafel. Wel had ik gedacht vandaag asperges te eten (want in de aanbieding, en wel erg lekker) maar ik was eigenlijk te moe voor al dat gedoe. Morgen dan maar. Geen probleem. Ik moet nog even de lezingen opruimen - enzovoort - maar ach, het is 11 uur, dus dat komt morgen wel. Het was een mooie dag. Ik ben dankbaar en gelukkig. God is goed, en de mensen zijn lief voor me.

20 mei 2023. Afdrukken, controleren, en in de lach schieten om een tikfout, die ik natuurlijk pas zag toen alles geniet en gevouwen klaar lag. Gelukkig had ik een vorm van typex bij de hand. Waar een mens al geen slappe lach van kan krijgen. De Heer was er vast mee in de wolken. ;-) Op de fiets ging ik even bloemen halen voor een zieke, en ze brengen, natuurlijk... Daarna moest ik mijn haren wassen, want de rook kon je daar snijden. Pfff. En dus zit ik nu met krulspelden in, want in Lourdes liep ik na de eerste regenbui al rond als een gebleekte gekroesde dame van niet-kleur. (Tjonge, ze maken het wel moeilijk!) Met enig geluk kan ik om middernacht in bed liggen, maar dan moet ik me wel haasten. Heb morgen een mooie zondag! 

19 mei 2023. Vandaag bleef ik gekluisterd aan mijn stoel, want er moest weer en nog steeds heel hard gewerkt worden. Het is bijna middernacht, maar ik heb veel gedaan, en ik kan dus tevreden richting slaapkamer gaan. Ook wel eens prettig. 

18 mei 2023. Hemelvaartsdag. Om 9 uur naar een korte dienst in het koor van de Nicolakerk in Utrecht. Ds. Martin Brederoo deed het mooi en goed. De jongste aanwezige, een hummeltje dat nog leerde lopen, maar wel kon staan en heel lief lachen, gaf ons weer vertrouwen in de toekomst van de kerk. Heerlijk! :-) En nu aan het werk! 
Dat deed ik. Het is bijna half elf, en de concentratie en energie zijn op. Wel heb ik mijzelf straks verwend met een portie kleingesneden asperges, ei, boter en zalmblokjes. Superlekker, en makkelijk naar binnen te werken. Dat is nog steeds wel een punt van belang, al lijkt het dat het plaatje, dat nu niet meer vastzit tussen brug en kies, wankeler is dan de brug. Ik durf het alleen niet echt te onderzoeken, voordat ik een degelijke afspraak met de tandarts heb... '-) 

17 mei 2023. Heerlijk geslapen, vannacht. Nt voor de middag het bed uit en na het ontbijt heb ik voornamelijk opgeruimd en de was buiten gehangen. Boodschappen gedaan, en bij het caf in de buurt gebedeld om lege flessen. Ik kreeg er eentje mee, en mag zaterdagmiddag meer halen. De eerste 5 flessen zijn gevuld. Nu vallen mijn ogen dicht. Morgen Hemelvaartsfeest... :-)

16 mei 2023. Vanmorgen kwam ik terug van de Militairen Bedevaart in Lourdes. Een fantastische maar drukke reis. Daar vertel ik later wel over, hoop ik. Veel liefs en moois. Ik werd thuis gebracht met een grote touringcar, de chauffeur van het laatste deel van de reis bracht mij, met 60 l Lourdeswater, een rollator, koffer, drie tassen en ik weet niet meer wat allemaal, thuis! Zo ontzettend lief... :-) Om 8u10 zat ik aan mijn eerste kopje koffie, maar na al die korte nachten dook ik, nadat ik even in bad was geweest, het bed in voor een paar uurtjes. Want vandaag was het een werkdag! De koffer is deels uitgepakt, maar ik had andere dingen te doen. Dus... en nu ga ik zo slapen... Morgen verder. En weer updaten...

13 mei 2023. Een druk dagje, het werd weer later. Heb morgen een gezegende zondag... \

12 mei 2023. ALlereerst gaaat ons hart uit naar de jarige van vandaag. Gefeliciteerd, en sterkte en wijsheid in je toekomst. Het heden is spannend: Budapest. En koffie met gebak. ;-)
Hier werd het een lange, drukke dag, maar wel een met een goed gevoel. :-) Alleen is het wel weer hl erg laat geworden...
Nu ja, dat gaat soms zo. Welterusten!

11 mei een lange dag is voorbij ik val telkens typende in slaap, morgen beter dan maar....

10 mei 2023 regende het nog harder. Ik werkte hard, twee wassen gedraaid, maar ik denk dat het opmaken van het bed wordt uitgesteld tot morgen of zo, als ik hulp krijg. 
O... er wordt aangebeld. Tot later, of tot morgen, want de PC wil wr updates doen. Balen.

9 mei 2023 regende het, en bleef het regenen. Enig voor de bomen en de grondwaterstand. Maar ik moest naar de tandarts. En terug. n.a.t.!!!! Mijn ridder in de witte jas zag het somber in: garantie tot de voordeur (maar eigenlijk niet). Ik haalde mijn eigen voordeur, en het is al laat, en het zit er nog in... Alleen durf ik het plaatje ernaast niet uit mijn mond te halen, want dat zou rampzalige gevolgen hebben. Dus een stuk minder levensvreugde, wat dat betreft... Nu ja, ik was verder zo druk als een klein baasje, en de computer vond het alwr nodig om updates uit te voeren, (die als gewoonlijk weer werden teruggedraaid) dus het kostte allemaal veel tijd. Misschien zet ik hem inderdaad wel eens een tijdje uit. Kan ik gaan lezen. We zien wel. Of niet. Vanavond probeerde ik een slim digitaal apparaat uit, maar de handleiding kon ik niet meer vinden. Internet had er een: een miezerige foto van een rommelig papiertje, ik ben ruim een uur bezig geweest om dat zo te vergroten dat het bijna leesbaar te printen was. Toen bleek iemand een simpele omweg te hebben gevonden, die kon ik in 1 pagina afdrukken i.p.v. 5... maar intussen is het kwart voor een geweest, dus ik ga het niet meer uitproberen. Zucht. Morgen beter. ;-)

8 mei 2023 was een dag met redelijk weer. Helaas kreeg ik van allerlei situaties vroege mededelingen. Nu was ik toch al van plan om boodschappen te doen en van alles te regelen. De opticin bleek in verbouwing te liggen, dus ik moest de stad in, want de bril zat niet lekker meer. Bij het ontbijt had ik wel een schrik: mijn brug boven-links viel uit mijn mond. (Geen gezicht, gelukkig heb ik nog een aantal mondmaskers!) Morgen kan ik gelukkig naar de tandarts... Verder blf ik bezig met kleine dingen. De PC wil heel veel opnieuw opstarten. Misschien moet die binnenkort maar eens echt weer een tijdje uitstaan. Dus als je geen contact krijgt, weet je dat het niet aan mij, maar aan de PC ligt, waarschijnlijk... Trusten!

7 mei 2023 Zondag Cantate
, zingt!!! Naar de Waalse kerk werd ik vanmorgen gestuurd. Dat had zin, achteraf. :-) Zo gaan die dingen soms. En ik hoorde ook dingen waar ik een puntje aan kon zuigen... :-/  Eenmaal thuis was er het ontbijt, een paar uur computeren, en de tweede helft van de middag was bestemd voor een buurtfeestje, waar ik een uur voor uitgetrokken had. Maar ja, toen ging het onweren, en al ging de helft van de feestgangers naar binnen, onder een scherm zat ik nog tot het weer droog werd heel plezierig met aardige jonge mensen in de tuin, terwijl de gastvrouw innig vergenoegd druk bezig was in de keuken, en ons bleef voorzien van lekkere gerechtjes. Slecht voor mijn lijn, natuurlijk. Morgen sla ik de weegschaal maar even over. Nu ga ik maar eens kijken naar dingen als post en zo, ook dat moet gebeuren. En er zijn jarigen, deze week. Die mag ik niet vergeten. Genoeg leuks te doen, dus, om de zondag feestelijk vol te maken... ;-) ... Van alles gedaan, maar de jarigen vergat ik nu juist... Snel even een lijstje maken voor morgen en dan... zzz!

6 mei 2023was een dag vol gedoe en gedraaf... Sommige dingen vielen tegen, andere niet mee, maar er waren ook lichtpuntjes... Er zijn veel lieve mensen om mij heen. Wel nam ik de tijd om het eerste deel van de kroningsdienst uit Londen te volgen. Mooie woorden, prachtige liturgie, veel warmte ook. Nu ben ik bezig aan wat digitaal onderhoud, dat moet echt gebeuren, maar het kost wel veel tijd. Als ik op een gegeven moment weer even niet bij de site kan, dan zij het maar zo. Van Erik-E heb ik verder niets meer gehoord. ;-) Nu maar weer naar beneden, waar een lappietoppie zijn updates staat binnen te halen. Af en toe moet je dan op een knopje drukken. Heb morgen een gezegende zondag!!! Cantate! Zing erop los! 

5 mei 2023 had ook zo wat onverwachte tournures. Natuurlijk keek ik braaf naar wat feestelijkheden op de TV, maar verder had ik erg veel te doen, en niet alles met succes. De komende dagen worden adembenemend druk vrees ik. Drukwerk dat ik voor een deel had lten doen, was geen succes, dus dat werd meer snijden, vouwen, plakken, terwijl dze printer niet blij was met het duurzamer papier. Ach ja. En het is net zaterdag geworden, terwijl ik zo van plan was om op tijd naar bed te gaan. Dat lukt me tegenwoordig zelden. Komt goed. Volgende maand, misschien. ;-) 

  4 mei 2023 begon een stuk vroeger dan verwacht... Ik werd wakker gebeld - voor mij vrg in de morgen - door mijn extra dochter die in de loop van de middag zou komen om mijn haar te permanenten. Maar er waren 3 klanten uitgevallen, dus of ik het goed vond als ze nu kwam!!! 
Met een noodvaart waste ik mijn haar (en mezelf) en ik was nog bezig mij aan te kleden toen zij al aanbelde!!! Intussen twee telefoontjes waarbij ik niets hoorde... daar word je ook altijd zo vrolijk van. Maar goed, van Petra knapte ik wel weer op, ze is z enthousiast!!! We hadden elkaar al weer lang niet gezien. :-) Toen ze wegrende (want de parkeertijd was bijna om) riep ze: Zo laten zitten, Mama! Straks alleen even met de handen erdoor... Het voelt zacht aan, is goed geknipt, maar ik voelde me wel iemand 'van kleur' zonder kleur, toen ik in de spiegel keek... :-D We zullen morgen verder zien.
 Vanmiddag deed ik eindelijk iets dat ik al jaren had willen doen: de dodenherdenking in de Alkmaarse Hout meemaken, net als vroeger, toen ik daar met Papa heen ging. Nu moest ik wel vroeg op pad, want anders kon ik die vrij-reizen gelegenheid niet waarnemen... Dan moet je voor 16 uur reizen. In dit geval 15.40 u, dus ik was wel vroeg in Alkmaar voor een dienst die om 19 uur zou beginnen. Die tijd kwam ik wel door. :-) Al met al heb ik vandaag tot nu toe 15.303 stappen gezet. Niet slecht!!! Ook heb ik in de trein twee tijdschriften, waar ik anders niet aan toegekomen was, gelezen... helaas miste ik de trein terug nt, dus ik kwam echt laat thuis, en warempel, het is op dit moment ook al weer net vijf mei geworden. Maar goed, ik was blij dat ik dit weer eens op deze manier - en met de gedachten aan al die mensen van mijn jeugd die met de oorlog te maken hadden - heb kunnen beleven. Dus dankbaar ga ik slapen. Heb morgen een mooie en vredige bevrijdingsdag. Hoe en waar dan ook. Bless you all. 

3 mei 2023. Als je lekker aan het werk bent, vliegt de tijd!!! Half een, het liefst ging ik nog wat door, maar morgen moet ik toch tijdig wakker zijn. De sink is shining, 10% van de kaartjes geprint, overzicht is er nog niet helemaal, maar nu richten we ons even op 4 en 5 mei. Natuurlijk loopt alles anders dan gehoopt en gedacht, maar dat gebeurt wel vaker. Morgen verder, Deo volente...

Dinsdag 2 mei 2023 werd het alweer half een... en later. De dag was vol met allerlei nuttige dingen, en soms kosten die heel veel tijd, terwijl je zo lekker bezig bent. Maar met 's Heren hulp ben ik wel een beetje opgeschoten. Nu teksten. Maar dat wordt morgen... In elk geval was het droog hier, al was het ook een stuk kouder dan gisteren. Ik zie de bijna volle maan door de takken van de bomen hiervoor schijnen. Een heldere nacht dus. Tijd om te slapen... ;-) Ik bid voor iedereen die nt kan slapen door zorgen, angst of pijn... Het zijn er zo veel. Wat voel ik me dankbaar en bevoorrecht...

Maandag 1 mei 2023 groef ik in alle gruwelijke vroegte Lelietjes der dalen uit, in de hoop Maryse blij te maken. Ik meende te hebben gezien dat zij het ochtendgebed in de Domkerk zou doen, maar dat was een misvatting. Dus daar zat ik om 7 uur... Wel een bijzondere manier om de morgen te beginnen, maar ik was nog maar halverwege mijn slaapbehoefte. Ik ben wel (min of meer) wakker gebleven, ik heb o.a. een heel volle zak met pluis van de bomen dat aangekoekt zat aan het dak en de afvoer verstopte gevuld en naar beneden gegooid, dus ik heb hard gewerkt. Helaas ook gesnoept. Ik deug niet. Morgen beter. Ik zie dat het exact middernacht is, dus nu moet ik echt naar bed... 

Zondag Jubilate 30 april 2023 was mijn nicht Lida jarig. Van harte gefeliciteerd! Vanmorgen ging ik naar de Lutherse kerk, een goede, interessante dienst. Het was de laatste zondag van de maand, dus je mocht verwachten dat ik naar Amsterdam zou gaan, naar de ERV, maar het kwam er niet van, want een zieke belde me, en ik bleef bijna heel de middag bij haar... dat was hard nodig. Nog geen vijf minuten later bleek er iemand anders erg ziek. :-(    Wat is een mens toch kwetsbaar!
- Vanavond heb ik me onledig gehouden met het trimmen van een paar van Tons diensten, zodat die ook weer op de site terug konden. 
Een ontwerp dat ik voor een kaartje had gemaakt, bleek opeens veel te veel lijken op een vorige, dus daar moet ik morgen mee aan de gang. Nu is het maandag. En het vuil moet nog even buiten gezet. Morgen (straks veel later) gaan we vrolijk verder... Deo volente... 

29 april 2023 begon ook wat later, maar ik zat toch net voor twaalven aan de koffie, en ik had braaf mijn oefeningetjes gedaan. Daarna vroeg ik mijn buurman om me te helpen met het ontcijferen van de handleiding voor de kilometerteller (een woord waar ik maar nt op kon komen!). Hij heeft iets met allerlei soorten fietsen. De handleiding hd ik al gescand en zo vergroot, want de lettertjes waren ongeveer punt 3, en de plaatjes vroegen ook om een sterk vergrootglas. Hij kwam er in elk geval wel uit, al kostte het een half uur voor ik weg kon fietsen naar de verre Jumbo, waar ik enkele dingen pleeg te kopen, die ze in de kleinere winkels niet hebben. Nu hadden ze ook daar de helft niet. Maar het was een mooie rit, want de zon scheen, en de wind was wat afgezwakt. Aangemoedigd ging ik de rest van de middag in de tuin in de weer... er moesten bolletjes geplant en dat soort dingen. 
Ik zie dat toch nog allerlei dingen op de website in het ongerede zijn geraakt. :-( Later... 
Vanavond heb ik lekker weer eens de tijd genomen om in bad het haar te wassen, en daarna te krullen. Vanmorgen was het echt 'melkboeren-hondenhaar' zoals mijn goede moeder mijn steile haartjes placht te noemen. Morgenochtend zal het een krullerig schaapskoppie zijn, en in de loop van de middag zakt het dan weer uit. Tja. Het is niet anders. 
Heb een mooie zondag, wellicht wordt het nog een beetje prettig voorjaarsweer... Bless you!

28 april 2023 bleek ik toch te moe geworden de laatste tijd. Heel vroeg was ik even op (er waren enkele mensen voor wie gebeden moest worden, dat had ik beloofd) en daarna was het al dik in de middag voordat ik weer wakker werd. Vanmiddag en vanavond heb ik meer getut dan gewerkt, dus ik ben nog niet heel helder. Morgen beter, hoop ik maar. De post kon ik nog steeds niet in de brievenbus aan het eind van de straat doen, vannacht had ik het ook al geprobeerd, en nee... Dus liep ik vanmiddag eerst maar eens naar Hoog Catharijne, daar is een bus binnen. Die was wel toegankelijk voor post, en kennelijk pas geleegd, want het klonk hol, toen mijn stapeltjes er in ploften. Maar hier stond dat de bus op donderdag geleegd zou worden. Al is het al vrijdag. Nu ja! 
(En toen ging de PC opnieuw afsluiten en zichzelf bijwerken, ook al had ik dat 's middags al gedaan.) Grrr.

27 april 2023: Koningsdag. Om half zeven bleek ik al wakker... Het liefst draaide ik me om, maar ik moest er toch even uit. Toen heb ik ook meteen maar de vlag uitgehangen, de zon was al op. Dan mag het. En als ik weer in slaap zou vallen en door de wekker heen zou slapen (quod non) dan zou het wel heel genant zijn, als ik de vlag pas aan het eind van de morgen uit zou steken. Tja. Helaas zat het raam vastgeklemd (Of vastgeverfd, dat kon ik niet zien, maar ik moest toch de rubber hamer gebruiken om het raam bovenaan los te slaan... Ik vrees dat sommige buren ook wakker waren. Excuses. :-( 
Maar toen de vlag lustig wapperde, sliep ik ook lustig een paar uurtjes in. Om half elf had ik mijn oefeningen gedaan (braaf!) en zat ik met mijn eerste kopje koffie in de aanslag klaar om het Koningsdagprogramma mee te beleven, zoals we plachten te doen. Wel met koningsdagschuim, waar een dun laagje chocola op zat. Moest kunnen, toch? Niet dus. Tja, dat was later jammerdan... In elk geval heb ik een en ander bekeken en voor een deel met veel plezier... Er bleek iemand vandaag jarig, dus ik frbelde ng een verjaarskaart, en bracht die naar het Pieterskerkhof. Toen ik terugliep door de heel erg drukke binnenstad kwam ik er achter waar al dat lawaai vandaan kwam: op verschillende plekken waren er podia die veel decibellen de lucht in wierpen. Het waren dus niet alln de vele bierboten die hier voorbij dobberden. Maar hoe dan ook: het meeste was niet mijn soort muziek. Ach ja. Ik ben van vr de Beatles. Dat maakt verschil in je muzikale opvoeding. Mijn zusje van erna, en dat merk je. ;-) /// Vervelend dat ik een mailtje had gemist, doordat ik de server zo weinig aan had gehad. / Ook bleek een dierbare een ongelukje te hebben gehad, dus werd er nog weer een ziekenkaart gefrbeld. Maar zelfs om 11 uur stond er op de brievenbus nog dat die tijdelijk buiten gebruik was, en dat de post op woensdag(!!!) zou worden opgehaald. Dat wordt dus post met veel vertraging. Ik kan er ook niets aan doen. Vanavond heb ik nog wat huiswerk gemaakt, dat was vrij fysiek, en dat hielp, want ik viel steeds in slaap. Al dat late werken heeft toch gezorgd dat ik veel te weinig slaap heb gehad. Nu is het half een, het positieve is dat een dienst waaraan ik
nolens volens iets zou bijdragen, opeens niet doorgaat. Tja, als de dingen la Franaise worden georganiseerd... Het is de hoogste tijd dat ik ga slapen. Er komt nu niet veel nuttigs meer uit mijn handen. Jammer dan... Morgen beter. Hoop ik. 

26 april 2023 kwam ik kennelijk niet toe aan het bijwerken van de berichtgeving. Werk-werk-werk. 

25 april mocht ik vroeg opstaan, want het 'huiswerk' werd gehaald. Voorlopig ben ik klaar met vergulden en lakken en lijmen... Maar ik heb het met liefde gedaan. Het was wel lekker rustig en ruim toen die grote kist weg was. :-) Verder ben ik stug doorgegaan met het trimmen van files. 'Vanwege 's vijands onderdrukking', zou mijn vader citeren. Hij had dat losse Gereformeerde omgaan met de Heilige Teksten, dat Koningskinderen mee krijgen. Een prettige erfenis. :-) Het is al een uurtje woensdag, het oud-papier staat buiten, mijn ogen vallen toe... Lieve-Heer,hou-deze-nacht-over-allemaal-de-wacht!

24 april heb ik weer heel hard gewerkt, en ik dacht dat ik een heel eind was, maar... helaas!
Het was toch vrij koud. Die nieuwe, dure anti-tocht van de schilder werkt niet zo best. En verschillende ramen etc. gaan nu niet meer open. Hoera. Daar moeten we weer eens over gaan mekkeren. Nu even niet.
Morgen opgewekt verder, maar dan moet ik wel de wekker zetten, vrees ik. ;-) 

Zondag Misericordias Domini (die gaat over de ontferming van de Heer, die we in deze Paastijd extra ervaren mogen)  23 april 2023. Omdat ik naar de Pieterskerk gestuurd werd, viel ik meteen in als plaatsvervangend ambtsdrager. (Met Henk, alles was prima). Maar de Heer heeft zo Zijn (of Haar) grapjes. :-) Verder stond heel deze dag in het kader van de liederen van de laatste veel jaren, die ik heb laten en mogen zingen. Daar was veel moois bij. Maar nu is de dag om en ik ben op... Morgen beter, morgen verder. 

Ook 22 april 2023 begon ik met een paar uur files van de website trimmen. Eigenlijk heel de dag, zo'n beetje. Vanavond nam ik een retourtje richting Oceaan, waar ik even iets moest afgeven voor een heel lieve dame. Het voordeel van een paar uur OV was dat ik eindelijk iets opschoot in het boek, dat ik aan het lezen was. Dus dat was echt lekker!!! 

21 april 2023 begon ik met een paar uur files van de website trimmen. Dat is en blijft veel werk. Wel zie ik wat een prachtige liederen er in de laatste 43 jaar gezongen zijn, en wat fijn dat ik er deel van mocht uitmaken! Verder heb ik zo'n 270 enveloppen van een adres voorzien, en afgedrukt dus. Dat staat alvast klaar voor later. Een prettig gevoel. Intussen (het duurde inderdaad uren) kon ik een halve doos met interessante dingen bekijken en voor een klein dingen weg doen. Sms vond ik er een plek voor, maar het merendeel ging terug onder het motto: daar moet ik nog iets mee doen. Helaas ben ik niet meer zo goed in multi-tasken. Als ik aan meer dingen tegelijk moet denken, gaat het wel eens mis. Maar dat afdrukken ging net goed. En vanavond heb ik nog wat files bewerkt tot ik er echt genoeg van had. Gelukkig kreeg ik nog wat vitamine F uit Spanje. :-) En verder: 
Morgen beter...

20 april 2023 - Een druk dagje. Bijna 280 adressen vergeleken en aangepast. Van afdrukken kwam het nog niet, maar dit kost meer tijd en energie. Vanmorgen heb ik een uur lang files getrimd. Maar aan wat er cht gebeuren moest, het Evangelie, daar kwam ik weer niet aan toe. Morgen beter. 

Op 19 april 2023 schijnt de zon. Ik heb net ruim een uur besteed aan een file die ik wilde bewaren. Maar goed, het levert nog weer nieuwe vragen op... Ik word er niet blij van. Nu maar weer eens nuttig werk gaan doen. Dat omvatte o.a. het inpakken van plastic afval van het laatste jaar in kleinere zakjes, die ik maandag van Tonio kreeg. Die kan hij n.l. wl bij de plaatselijke stort wegbrengen. Volwassen zakken niet. En ik had intussen schandelijk veel liggen. Het is heel lastig plastic te ontlopen, behalve bij gezonde dingen. Fruit en groente kn je soms nog wel onverpakt krijgen. Lekkere dingen zitten heel goed verpakt. En al had ik al veel lekkers geschrapt - op weg naar een gezonder gewicht - vlees en vis kan ik niet zonder kopen, binnen een straal van wat ik belopen kan. Maar hoera! Tonio was vandaag in de stad, voor zijn werk, en hij was zo vriendelijk om een paar kilometer om te lopen voor een praatje met zijn moeder, en om de kofferbak van de Tesla te vullen met verpakte lucht. ;-) Ik was er blij mee. Verder heb ik wat bloemen gezaaid, zo hier en daar, en vooral veel tijd besteed aan de site. 

18 april 2023 was een rampendag. Ik zag me genoodzaakt om een flink deel van de website te schrappen, en dat kostte veel tijd en veel moeite, (en geld ook nog)... het leverde ook veel stress, dat ging ten koste van het werk voor het Evangelie in Spanje. Mijn excuses. En als je vragen hebt, mag je ze stellen. :-) Maar af en toe moet de server uit, en dan komt ook de mail niet door. Gebruik e.v.t. Gmail maar. 

Op 17 april 2023 was het 20 jaar geleden dat Mik werd geboren. Dat hebben we vanmiddag gevierd op de Vlieland. Tonio haalde me, en hij bracht me thuis, heel plezierig allemaal. 
het was heel plezierig om zoveel familieleden incl. 3 kleinkinderen te zien. Het fototoestel had ik vergeten in mijn tas te steken, en het mobieltje was niet erg behulpzaam, want in de lichtoverstraalde ruimte zag ik niet wat ik deed.
Dit is het enige redelijke beeld... Later, binnen... :-) 

16 april 2023 zondag Quasi modo geniti (als pasgeboren kinderen snakken naar de melk, zo snakken wij naar het Woord van de Heer) - Ja, de Gebochelde van de Notre Dame was op zo'n zondag geboren en / ter doop gebracht. Zo kwam hij aan die naam. Vanmorgen een interessante dienst in de Lutherse kerk, prof. Bloemendaal. Ik hoor hem graag, maar het lukt niet altijd, wanneer hij hier is. Vanmiddag had ik eigenlijk Windows 11 willen installeren, ik heb de gegevens, maar ik durf het in mijn eentje eigenlijk niet aan, en ik moest - bleek - nog een verjaarskaart fabriceren. Ik ben er uren en uren mee bezig geweest, soms blijkt een vriendelijk idee veel ingewikkelder en tijdrovender dan je had gedacht. De middag is al ruim om, dus ik breng de kaart maar even weg voordat ik aan het eten begin. Anders is het zo weer donker. Nu is het donker, en kwart over negen, ik val telkens in slaap, ook aan de PC, dus ik denk dat een en ander me teveel is geworden en dat ik dit keer eens echt vroeg naar bed ga. 
Morgen is Mik jarig, hij wordt 20. Van harte gefeliciteerd!!! 
 

15 april 2023 de zon schijnt... ;-) Maar ik kon toch niet de moed opbrengen om in de tuin bezig te gaan. Wel heb ik boodschappen gedaan en een deel van de achterstallige financin in de PC gezet. Haar gewassen en krulspelden gezet. Dan ziet het er morgen weer heel even netjes uit. Hoop ik. 

14 april 2023 was droog en zonnig, iets minder guur dan gisteren. Verder was het een rommelige dag, met enkele onaangename kantjes. Morgen beter, hoop ik dan maar. :-) 

13 april 2023 was gewijd aan allerlei post. Verjaardagen en ziekenpost. Ook de foto's van gisteren heb ik geprobeerd te bewerken, maar al met al ben ik aan het eind van de dag nog niet toegekomen aan de andere dingen die ik met haast had moeten doen. Morgen beter, dan... In elk geval heb ik hieronder wat impressies van gisteren kunnen tonen. ;-)

2 april 2023 zou ik met Barry en Marjolein mijn verjaardag vieren. De keuze was gevallen op een evenement in Amsterdam, in de Noorderkerk, met de spannende titel Vincent meets Rembrandt. Maar eerst dronken we iets in een van de resterende bruine caf's in Amsterdam: De kat in de wijngaert, hartje Jordaan. Een heel gezellig en brandschoon lokaal, waar de gietijzeren kachel volop brandde. Lekker, want al waren de buien, die voorzien waren voor vandaag, nog weggebleven, de wind was straf en koud. De Noorderkerk was op hoogstens 10 minuten afstand lopen, en ons tijdslot ging om 4 uur in. We moesten maar gaan zitten. Je kon ook gaan liggen, veel jonge mensen deden dat ook. 

Het zag er niet zo comfortabel uit, de banken bleken dat ook niet te zijn, want als je omhoog keek, stootte je je achterhoofd, dus zetten wij ons neer op de gestoffeerde stoelen onder de preekstoel. Die bleken na een minuut of tien ook erg hard te zijn... 
Deze molen zou van Rembrandt zijn, en deze van Vincent.
Een overmaat aan geluid en beelden stortte zich intussen over ons uit. 
In het Engels, dat grotendeels onverstaanbaar was, mogelijk om de tonale distractie uit andere hoeken. We stopten maar met proberen er iets van te snappen. Rembrandt werd wel aangehaald, maar nauwelijks getoond. Het deed ons denken aan de kaleidoscoop die we vroeger thuis hadden.
Ik zou niemand aanraden hier ook maar een cent aan uit te geven! 

Maar ach, daarna gingen we naar Duende, een tapasbar, waar de tapas zeer volwassen dimensies hadden en de juffrouw van de bediening allerliefst was. We brachten daar een paar heel plezierige uurtjes door ;-) Na afloop brachten M&B mij naar de Oceaan, omdat ik met Parel iets te bespreken had. Ze overwogen mee naar binnen te gaan, maar als ze geen parkeerplek vonden, reden ze naar huis. Dat laatste werd het. Maar goed, ik kon mijn boodschapjes bij mijn mooie dochter doen... en dat was goed, ook al stond ze eigenlijk in de keuken... Met bus en trein en fiets kwam ik uiteindelijk weer thuis. Het was een mooie dag, die we niet snel zullen vergeten. :-) 

11 april 2023 stond in het teken van de hardware die naar Afrika gaat, en van degene die een en ander kwam halen. Daarna liep ik naar de stad, waar ik mij niet kon beheersen, en ijs kocht. Heel de beker heb ik leeg gegeten, dus dat wordt morgen weer met een boog om de weegschaal heen lopen. Nu, nee, zo laf ben ik ook weer niet. Vanmorgen bleek ik bijna een kilo zwaarder dan de dag ervoor. Ik word dus niet blij van mijzelf, maar goed. Volgende week ga ik weer braaf lijnen. Ik voel het verschil echt al. Vanavond heb ik een aantal mails beantwoord, er is veel te doen aan de reacties op de paasmail. Sommige mensen zijn hemelen, anderen ... nu ja. Dat dus. Iemand belde nog op. Heel lief, maar wie? Het leven is rijk aan verrassingen. :-) 

10 april 2023 Paasfeest - tweede dag. Heel de miezerige dag ben ik bezig geweest met wissen en uitzoeken en ... Morgen komt een vriendin wat hardware halen hier voor haar dochter, die actief is voor mensen in de zorg in Afrika. Maar die hardware moet / wil ik wel afleveren zonder persoonlijke gegevens. Foto's, documenten, dat gaat nog wel. Maar veel programma's moesten netjes worden gedenstalleerd, etc. etc. Eentje staat er nu clusters te verplaatsen. Dat gaat bit voor bit. Maar uit ervaring weet ik dat het zin heeft. Eigenlijk zou ik alles willen bewaren. Gek genoeg heb ik het gevoel dat er nog ergens een laptopje van Ton moet staan... ergens... Tja. Maar ook deze dag zit er bijna op, en er is nog iets aan het laden... ik ga zo maar eens een donkere was aanzetten. Dat is voordelig, 's avonds laat. Gelukkig slapen de buren aan de andere kant. Je probeert toch wel rekening met elkaar te houden. En omdat ik Sint Antonius te hulp riep, liet hij me zien waar dat laptopje al die tijd gestaan had, zonder dat het op mijn netvlies verscheen. :-)

9 april 2023 Paasfeest. Wees gezegend en gelukkig. 
Vanmorgen mocht ik voor het Paasontbijt aanschuiven bij de Lutheranen hier. Ik hield het een beetje beperkt, anders slaan de ingewanden meteen op hol. Maar het was gezellig en goed verzorgd. Daarna fietste ik door naar de Waalse kerk, waar iedereen erg zijn en haar best deed. :-) De collectezakken deden dienst. :-) Feestelijke tafels met koffie, thee en lekkers. Ik kon me nog nuttig met geldtellen en afdrogen, en napraten... Dus het was half drie eer ik thuis was. Tja, toen ging ik de fout in met lekkere dingen waar ik anders af gebleven was... Zucht. Dus morgen ben ik minstens een pond zwaarder dan vanmorgen. Geeft niet: uithuilen en opnieuw beginnen. Ik viel ook prompt bij de TV in slaap, en toen ik wakker werd, was de middag zo goed als voorbij. Ik heb nog een laagje spul op de 'vlam' gedaan, en drie uur lager nog een paar smalle randjes bladgoud aangebracht. Dan kan er deze week een laklaag over en klaar. Maar ik had vandaag wel drie heel prettige telefoongesprekken, en nu ga ik mij klaar maken voor morgen. Het was een mooie Paasdag. De Heer is opgestaan, en we hebben er uit volle borst van gezongen.  

8 april 2023 Stille zaterdag. Maar niet overal, want mijn schoonzoon in Spanje is jarig, en hij heeft leuk bezoek gekregen. Wel gefeliciteerd, F! Een fijne dag. Vanmorgen was het klusjesdag voor mij. En de rest van de dag ook, want ik heb een lange lijst met dingen die vandaag nog moeten gebeuren. In elk geval ben ik al naar de Verfkampioen gefietst, het was zonnig en koud. Daarna moest ik weer bij de buren aankloppen, omdat ik dat zelfde flesje bladgoudlijm, dat hij vorige week voor me open maakte, en de dag daarna een stel langslopende giecheltjes, weer niet open kreeg. Alzheimer light? Het is gewoon een truc... we hadden nu drie handen en een opener nodig. Maar het is gelukt. Het spul is erg vluchtig, maar omdat ik niet tevreden was met het resultaat van de vorige lagen, heb ik voorzichtig geschuurd en uiteindelijk opgelost. Dat loste een probleempje op, (een probleempje dat waarschijnlijk niemand die hard loopt zou zien, maar toch...) en nu ben ik opnieuw begonnen - straks gaan we verder. :-) Het houdt me van de straat. ;-) Er was een altijd-mooie Stille Zaterdag-dienst in de Crypte van de Pieterskerk. Daarna fietste ik naar de AH om terpentine, maar dat had ik net zo goed niet kunnen doen. Een zieke kreeg nog even wat lekkers, (ik kon haar een momentje laten schateren, dus dat was goed) en verder van alles en nog wat. De krulspelden gingen er pas laat in, dus we zien wel wat dat morgen wordt... 

7 april 2023 Goede Vrijdag. Vanmorgen las ik verder in Johannes, tot en met de Kruisiging. Vanmiddag keek ik traditiegetrouw de Matthespassie. Mooi, met Ton Koopman. Daarna wat klusjes, o.a. elastiek zetten in de nette zwarte rok, die gisteren opeens begon af te zakken. Nu voelt het wat krap. Oei. Vanavond was er een dienst in de Pieterskerk. Ook weer tamelijk intiem, maar wel mooi. Die van morgen zal zeker bijzonder zijn: in de Crypte. Er werd nogal lang nagepraat. Met allerlei kleinigheden bleef ik de rest van de avond bezig. Morgen moet het wat gestructureerder. 

6 april 2023 Witte donderdag. Koud en nat. Om drie uur was ik aanwezig in de Lutherse viering, mooi. Daarvoor was ik vanmorgen al naar de stad gegaan, omdat ik de stofzuiger weer niet kon legen. Het meisje van de D... winkel op HC had er ook moeite mee. Maar haar lukte het. Wel iets waar ik achter heen moet. Vanavond was er een nog intiemere viering bij de Walen. Het gaf allemaal toch verdieping en accenten op de weg naar Pasen. Op de weg naar de Opstanding kun je niet om het Kruis heen.  Vanavond keek ik naar The Passion, weer even heel anders, maar ik werd vanuit Frankrijk gebeld, en na afloop van het gesprek kwam ik in een uitzending over heel ander lijden terecht. Overigens zag ik dat er in de afgelopen 2 maanden nog 20.000 naschokken zijn geweest in Turkije en Syri. Wat een onrust en angst moet dat zijn.... Wat zijn wij hier bevoorrecht. Terwijl sommige mensen bloemen zaaien en planten, wordt het Oekraense land bezaaid met 1000 bommen en granaten per dag. Of meer... Huiveringwekkend.

5 april 2023 begon zonnig, al was het koud. Ik heb nog een laagje goud verwerkt, niet alles liep zoals ik graag wilde. Verder heb ik een en ander voorbereid, zodat ik later op de dag profijt kon hebben van het bezoekje van zoonlief. Hij wilde ook wel eens weten hoe de stoel nu 'zat', en hij constateerde heel tevreden dat hij en zijn zus duidelijk verschil hadden gemaakt. :-) Ook nam hij twee kapotte printers mee, om die naar de gemeentelijke afvalberg te brengen, morgen. Fijn! Ik zie mijn kinderen altijd wel graag :-) De was had ik buiten gehangen, lekker. Maar droog werd die natuurlijk niet. Vanavond heb ik nog een tijd staan strijken. Niet mijn hobby, maar de stapels passen makkelijker in de kast, dat leek nu wel een goed idee. En zo werd het half een, niet echt de bedoeling. Morgen gaan we de Lijdenstijd dieper in. 

4 april 2023 was een droevige dag, door het vreselijke ongeluk met treinen en een kraan bij Voorschoten. En toch draaide de rest van de wereld door. De mijne ook. Er werd kwart voor elf een pakket afgeleverd vanuit Den Haag, via militaire kanalen. Het zette me aan het werk, de rest van de dag. Ik ben er nog wel een paar dagen mee bezig, maar dit is wel het soort klusjes dat ik leuk vind. Al met al heb ik al dik 11.000 pas gezet, dat is gunstig voor me. Maar ook dat kost veel werk. Eigenlijk zou ik bezig moeten zijn met de ingekomen stukken, ik loop nog steeds achter... Jammer dat het buiten zo koud is. Sommige dingen heb ik te vroeg geplant, met andere wacht ik nog (te lang? Ik heb geen idee)! We zullen wel zien. Ik lees Johannes, deze week, en normaal probeer ik een hoofdstuk per dag te doen, maar nu streef ik ernaar het hele boek in een week door te werken. Je ziet dan toch weer meer en andere verbanden. Interessant. Zo'n Evangelie krijgt toch weer een andere verdieping! (Maar Johannes is wel een geval apart, en heel moeilijk. Toch helpt het wel om door te lezen. Als je drie hoofdstukken leest achter elkaar, zie je grotere lijnen! De dag is om, ik heb nog een stukje verguld. Eerste laag, daar moet er nog wel eentje overheen. Later. 

3 april 2023 stond in het teken van apparaten. Het kostte de hele dag, en eentje werkt nu. Van die andere heb ik het gevoel dat het morgen zou moeten lukken op deze manier. En eigenlijk was dit een uitvloeisel van mijn vaste voornemen om vandaag eens flink op te ruimen, omdat ik noodgedwongen toch vroeg op was. Soms (heel vaak) lopen dingen hier anders dan gepland of gewenst. Dat ligt niet alln aan andere mensen... Tja. Morgen beter!

2 april 2023 Een bijzondere zondag. Waarom ik alwr naar de Walen moest, snapte ik niet, maar zowel daar als bij de Lutheranen was een ander dan de pastor loci, dus twee redenen om ergens wl heen te gaan... Pas na de dienst kwam ik er achter waarom ik hier moest zijn en niet daar. Bovendien kon ik de gerestaureerde collectezak na afloop gebruiken. :-) De Heer heeft zo Zijn grapjes. Of de Hare. ;-) Het was wel ijzig koud, vanmorgen, maar hier binnen, achter het glas in de zon was het lekker vanmiddag. Ik ben heel plezierig aan het knutselen en experimenteren geweest. Er moesten nog een paar verjaardagskaarten op de post, en een zieke bleek erger ziek dan ik dacht, en ook nog ergens anders opgenomen, dus die kaart van deze week had ze vast (nog) niet gehad. Verder een grapje voor iemand anders, en zo ga ik aanstonds even naar de brievenbus. De zon schijnt nog, dus ik heb een heerlijke dag (gehad)... Wat ben ik toch een geluksvogel!!!
Na de brievenbus bezocht ik een perkje, niet ver hier achter. Ik kwam thuis met een paar bloeiende twijgjes, die staan nu mooi te wezen in de keuken, in die kleine flesjes. Daar staat ook nog n bloempje in van het boeketje dat ik de 11de j.l. kreeg. Al die tijd vertikte het te bloeien, maar ik ben ook eigenwijs. Nu komt er wat leven in. ;-D Nu nog wat kleine dingen doen, vuilnis buiten etc. Morgen wordt het vrees ik weer een vroege dag. Nu ja, er zijn van die tijden dat je bereid moet zijn een beetje te lijden. Gezegende Goede Week!  

1 april 2023 Deze dag liep weer heel anders dan verhoopt. Er kwam een pakje, maar niet het pak waar ik op hoopte, en waarvoor ik was opgstaan. :-( Het bleef regenen, heerlijk voor de bomen, natuurlijk, en als ik lees van grote droogte in Frankrijk en van bosbranden in Spanje, kan ik alleen maar dankbaar zijn. Het droogt wel weer, en ik heb meer jassen dan die ene, die nu nat was. :-) Ik deed zo een en ander, maar er is nog maar weinig afgestreept van mijn lijstje... Nu maar op naar de zondag, Palmpaasfeest... Begin van de Heilige Week of Goede Week. We gaan op Pasen af, maar we ontkomen niet aan het Kruis. Het is wl voor ons gedragen. 

31 maart 2023 Deze maand vloog voorbij! Ik had gepland om naar Nijkerk te gaan, maar daar kwam helaas iets tussen, en dat vond ik jammer. De doop van een boek is altijd interessant, en de schrijver is me dierbaar. Maar helaas. Het bleef een dag met hink-stap-sprong, al heb ik vanavond uiteindelijk kans gezien de antieke collectezak, die helemaal kapot was, na een week hard werken, van een nieuwe binnen- n buitenkant te voorzien. Dat had veel voeten in de aarde, deze week! Maar ik vermoed dat deze wel weer een mensenleven meekan, nu. Overigens worden ze nu al minder gebruikt, omdat er ook een digitale-collectezuil staat, waar menigeen voor paal staat. Die schijnt ook handig te zijn voor concerten en daar aanpalende consumpties... In elk geval kan ik (indien ik eerst nog wat rommel en troep opruim) wel een item van mijn Te-Doenlijst schrappen. Verder heb ik veel uitgegeven vandaag, maar het was nodig. Voor een leernaald moest ik naar de stad, dat deed ik vanmorgen al. Want ik was van plan om naar Nijkerk te gaan, hetgeen niet door kon gaan. Tja. En zo rommelen we door. Ik moet tch eens een rustdag inplannen. Zondag of zo. ;-) 

30 maart 2023 was niet erg lenteachtig, door de wind, al waren de temperaturen redelijk. 15 graden hier. Ik stond 'vroeg' op, was al voor de middag bezig met de ziekenpost, en toch lukte het me niet om alles voor de tweede lichting in de bussen te doen. Maar ik heb wel hard gewerkt. Later bracht ik nog een aantal kaartjes te voet weg. Dus beweging had ik toch nog. ;-) Het is wel wennen aan de nieuwe Office, en ook dat kostte een boel tijd. Nu vallen mijn ogen dicht, dus: morgen verder, en misschien morgen beter. 

29 maart 2023 bracht me in alle vroegte een pak, dat ik gisteren wel had gekocht, maar nog niet verwacht. De e-mail dat het bij postnl was, en die van postnl dat ik het kon verwachten n dat het gebracht was, kwamen ongeveer tegelijk, en nadat ik de bestelling in ontvangst had genomen. Het leverde een rommelige dag op. Ook allerlei andere dingen gingen niet of moeizaam. Je hebt van die dagen... Na veel vergeefse pogingen heb ik een office 21 gedownload, maar het programma bepaalt zelf waar en hoe, daar ben ik niet blij mee... En die leernaald kan ik maar niet vinden... Grrr... het is al morgen, dus morgen moet het maar beter gaan, dan. ;-) 

28 maart 2023 mogen we een zwager feliciteren, maar via de telefoon lukte het niet. Dus bij deze, J! Verder was het een lange en drukke dag, met allerlei ditjes en datjes. Sommige dingen vielen mee, andere tegen. Ik bleek verschillende versies van office gekocht te hebben, maar van een goede installatie was het niet gekomen. Misschien omdat een van de images al eerder niet te downloaden was? Ik heb mijn best gedaan, maar ... Morgen verder dan maar. 

27 maart 2023 moest ik vroeg op! Fugro kon om acht uur komen. Dus toen had ik mijn oefeningen met de halters al gedaan, en zat ik met mijn eerste kop koffie beneden klaar. Een half uurtje later belden ze aan: dezelfde man als twee jaar geleden. Grappig. Voordat ik de deuren weer dicht kon doen was er flink wat tijd verlopen, het komt aan op tienden van millimeters, dus het moet secuur. Er was wel tijd voor een (staande) kop koffie en een praatje, intussen. :-) Intussen hebben we zon, natte sneeuw en een flink pak hagel gehad, en het ziet er naar uit dat er nog meer kan komen vanmiddag. Ik zie dat mijn computer niet is aangepast aan de zomertijd. Anders doet die dat automatisch. Ik schrok toch wel even... Dat gaan we dan maar even aanpassen. (Ik mis Joop!)
Daarna ging ik naar Amsterdam Buitenveldert, met trein en bus. In de verte zag ik de gebouwen aan de Boelelaan, waar we biologie studeerden aan de VU. Na het eerste studiejaar, dat nog vooral aan de Keizersgracht en omgeving zich afspeelde... Ik heb een paar jaar gefietst van het 's Gravesandeplein naar De Boelelaan... Een enkele keer hoorde je dan nog een veldleeuwerik kwinkelerend opstijgen naar grote hoogten. Een bijzondere herinnering. De bus kwam ook min of meer langs de plek waar Oma Hesse in het laatst van haar leven verbleef. Herinneringen! In de Goede Herder kerk werden herinneringen opgehaald, tijdens de afscheidsviering en erna, aan een van die lieve mensen die ik kende uit de roze hap... Ik denk dat er een 40 mensen waren, naast de allernaaste familie, en er was waarschijnlijk op veel meer gerekend, want de aardige mensen van de catering bleven ons voeden als hongerige raven... Heel goede kwaliteit, en zo neem je meer en vaker dan je van plan was... het resultaat was dat ik de rest van de dag bleef door-eten. Morgen maar opnieuw beginnen met de goede werken. Vanavond was ik echt gevloerd en heb ik genoten van Kitsch en Kunst. En nu heb ik het gevoel dat het (nog) veel later is dan de klok aangeeft. Tot morgen... ;-) Dan wordt het uithuilen en opnieuw beginnen. Zonder Wim de Bie... en zonder sommige andere mensen. Alvast mijn felicitatie voor mijn zwager. Ik was te laat thuis om nog een kaartje te sturen, ver na zes uur, en aangezien ik gisteren pas hoorde van deze begrafenis, kwam het er niet meer van. Helaas. 

Zondag Judica, 26 maart 2023 was een echt zondagse zondag, met veel aardige en lieve mensen. Eerst de dienst in de Waalse kerk, daarna snel door naar Amsterdam, waar ik wat tijd over had voor de dienst van de ERV begon... Een heel mooie Avondmaalsdienst met mijn twee favoriete dames: Nynke Dijkstra als voorgangster, en Elise Mannah als zangeres en gangmaakster, samen met Henk Doest aan de vleugel, ook een geweldige artiest. Ook op wel naar Parel deelden we nog even de Metro. :-) Maar Elise ging naar een andere dienst. In de Oceaan zag ik Parel, die me verwende met lekkere calamares, Mik en Ren, maar ook waren Tons toegevoegde kinderen, waarvan hij toeziend voogd was, er. B+B, P+C kwamen er eten, en zo dronken we nog een half uurtje heel gezellig samen iets. Het was goed om ze weer eens te zien! En Bertie had nog een enveloppe met mooie postzegels mee voor mij. Het was een feestelijke dag. Maar nu moet ik de wekker zetten, want morgen heeeeel vroeg kan de Fugro aanbellen, die een en ander wil opmeten... Brrrrr... 

25 maart 2023: Maartse buien die beduiden dat de lente aan komt kruien... Zo was het wel vandaag. Klusjes dag, een kortere avond, want ik heb om half elf de klok al naar half twaalf gezet. (Geleerd van Ton). En zo is het voor mij al half een, en nog niet op weg naar bed. Foei toch! 

24 maart 2023 was een van die dagen die weer anders liepen dan verwacht. Dat heb je soms. Eerst klusjes, dan naar de stad om een paar dingen die ik echt nodig had... Het een lukt, het ander niet. Toen bleek ik zowel een felicitatie als een condoleance te moeten schrijven... Daar was ik de rest van de middag mee bezig. En o, ja... toen moest ik toch ng een keer heen en weer naar de stad. Het schoot niet op, maar vergeleken met andere mensen hier in de stad ben ik natuurlijk een geluksvogel. Gezond en gezegend. En tja, dan nog al die engelen... 
Vandaag kwamen er drie engelen tegelijk in de weer om te zorgen dat ik met mijn zeer zwaar beladen rollator (voor gewone boodschappen neem ik die niet mee, hoor) de stilstaande roltrap af kon. Engel A had zelf een zware last, droeg me op om te wachten en rende achter Engel B aan de trap af, Engel B paste beneden op de spullen van Engel A, intussen kwam Engel C de roltrap op (die deed het wl) met het aanbod me te helpen, maar toen kwam Engel A ook al weer via de trap aangerend. Allemaal frisse jonge mannen.
Een half uur daarvoor waren en ook al twee mensen (engelen?) aardig tegen mij geweest... Er wordt goed voor mij gezorgd, daarBoven!
Nu moet ik Sint Antonius nog zover krijgen dat hij mij die code laat vinden... beneden zag ik die niet, dus dat moet ergens in de chaos op mijn studeerkamer boven zijn... Laat ik maar beginnen dan... 
En ja, omdat er iemand met deze Sint heeft gesmoesd, vond ik het. Nu moet ik als de wiedeweerga de code doorgeven waar iemand op zit te wachten. Dat had ik bijna vergeten... :-) Gedaan.... 

23 maart 2023 sliep ik door tot in de middag. Er viel ook een en ander in te halen! De middag begon ik met gaten graven, maar opeens: een stortbui! Uiteindelijk heb ik de planten gepoot, nadat ik een overmaat aan wormen verplaatst had. Wel interessant dat deze zware grond zo vol wormen zat... Toen het droog was en een schijn van zon had, ging ik op zoek naar een paar dingen die ik voor iemand anders en voor mezelf op het spoor was gekomen. Gemakshalve met de rollator, dat bleek inderdaad nuttig. Dus ja, dan loop je zowel hier als daar even binnen, omdat je toch in de buurt bent... In elk geval heb ik genoeg gelopen. Vanavond was ik bezig met de belastingen, die moet ik doorsturen, met een code, en die kan ik weer niet vinden. Morgen beter. Ik kan mijn ogen toch al niet meer open houden... 

22 maart 2023 Vandaag begon al vroeg, ik moest toch nog een en al halen voor de werkzaamheden van vandaag. Het regende vanmorgen, en er waren windvlagen, op een gegeven moment moest ik wel even afstappen. Om 1 uur kwam Laetitia, en een paar uur later haar grote broer. Toen hadden we de stoel al geprepareerd voor de veren. Vulling zat al in de zitting, paardenharenstof was vastgenaaid en geniet, een beschermende lap had de plaats van de verteerde jute ingenomen. Toen moesten 14 loei-zware grote veren in bedwang worden gebracht door touwtjes, vier per stuk, die zorgden dat de veren niet opsprongen. Die moesten met de bodem, de zijkant en met elkaar verbonden worden, we gebruikte verschillende kleuren, voor het overzicht, en pas tegen kwart voor zes waren we zover dat de singels er op konden. Eerst geniet, daarna ook gespijkerd, en toen Tonio om half zeven wegrende om vrouw en kind op te halen en thuis te brengen, zetten Laetitia en ik de puntjes op de I's... Nu moesten de veren nog losgeknipt worden (anders zat het toch echt niet lekker) en drie kwartier later zat de stoel prima. 
Na gedane arbeid... ;-D
Toen ging ook mijn jongste richting huis, ik richting keuken... pas later heb ik gezogen en gedweild, en alle gereedschap dat zolang op de trap lag, naar boven gebracht. Dit was een fantastisch cadeau van de kinderen. Niet alleen het resultaat, maar ook de gezelligheid van het samen klussen.
Dankjewel!!! Het was echt fijn! 

21 maart 2023 Sinds gisteravond een uur of elf moet het lente zijn. Ik was noodgedwongen vroeg op en heb 13 uur zwaar gewerkt. Pas nu, om 23 uur, ging de PC aan. Al met al heb ik minstens zoveel gelopen als gisteren, en nog gefietst ook. En nog heb ik van alles niet. Maar het komt vast goed (als ik de wekker maar zet...) Er waren wel aardige ontmoetingen met mensen, en helemaal onverwacht: Maryse kwam vlak na mij binnen bij de winkel waar ik altijd mijn schuimrubber en plastics kocht, de man sluit, ik kon nog een doosje spijkers en wat kromme naalden kopen, en dat was het. Hij stuurde me naar de Praxis op de Biltstraat, die bestaat! Ook heel aardige mensen. Maar wel bizar dat Maryse en ik elkaar daar nu ontmoetten. :-) Morgen wordt het weer een drukke dag. Ik heb vandaag de rest van de singels uit de stoel gesloopt, en de veren, die zijn behoorlijk scheef intussen. De stoel is nog maar een jaar of 90, en dit is denk ik de derde keer in 50 jaar dat ik die ondersteboven heb. Morgen komt Laetitia me helpen met het voorwerk, en dan komt Tonio helpen met het andere zware werk... Eigenlijk moet ik nog een vierkante meter jute hebben, want de binnenvoering die ik nu heb gekocht, is kleiner dan ze had gezegd. Dus dat wordt kiele-kiele, en dat kunnen we niet hebben. Morgen. Ik zet de wekker. :-) 

20 maart 2023 zou het vanmiddag eigenlijk droog en bijna zonnig zijn, maar het regende, en van tuinieren kwam niets. Maar omdat er overmorgen een verjaardagscadeauklus gepland staat, probeerde ik er achter te komen waar ik singel(band) kon kopen. Ik had vannacht bedacht dat ls ik de nog aanwezige voorraad, die van minstens 25 jaar geleden is, (en die ik een aantal jaar geleden ergens tegen kwam, maar wr???) er een kans was, dat een en ander minder fris en fruitig zou zijn dan wel gewenst... Uiteindelijk bleek ik in de Zakkendragerssteeg te moeten wezen, bij Rita's fournituren, en ja, ze hadden het. Voor het geval nam ik de rollator maar mee, anders kan het zo'n gesjouw worden. En daarna heb ik heel de stad door gesjouwd. Ruim 7000 pas, da's best veel na gisteren toen het nog heel veel meer was. Dus na het eten was ik wel moe. Het leek me handig om spijkers en nietjes te verwijderen, en de zeer vele gaten te vullen met gupta of zo. Opdat er stevigheid kon worden toegevoegd. Na 3 uur heel hard en zwaar werken is het half een, en is de helft van de singels los gehaald, en heb ik de gupta nog niet gevonden. Maar nu ben ik wel te moe om te bestaan, zelfs om op mijn benen te staan... Dus de optimistische inschatting van zoonlief dat we het in twee uurtjes wel redden samen, zal moeten worden aangepast. De jute waar de andere bovenkant van de veren op vastgezet is, moet ook worden verdoekt. Het wordt een uitdaging... En nu: oogjes dicht en computertje toe. 

19 maart 2023 Zondag Laetare is een van de twee 'roze' zondagen in het kerkelijk jaar. Na negen jaar kwam de roze toga weer eens van pas. :-) Er waren voor 'ons' doen aardig wat mensen vandaag, dus dat zong prettig. Alleen kwam ik er achter, bij het terughoren van de dienst op YouTube, dat het zachtjes meezingen van mijn kant niet om aan te horen was. Heel gnant dus.  
Iemand vertelde me na de dienst dat hij steeds Tons aanwezigheid had waargenomen. Ach, hij is hier, in Utrechts Lutherse kerk, vaak voorgegaan, en voor de dienst had ik een kaarsje voor hem opgestoken. Dus... ja... Na de dienst werd er kort koffie gedronken, want er ging geoefend worden voor de Paasdienst. Het klonk best goed. :-) De Waalse gemeente begon vanmorgen een half uur later dan de Lutherse, en aangezien er bij mij enige onduidelijkheid was ontstaan over wel/niet vergaderen, fietste ik er nog maar even heen. Ik viel met mijn neus in de soesjes, vanwege een diamanten bruiloft... Na mijn ontbijt ben ik vanmiddag maar eens naar Soesbergen gegaan, niet vanwege de soesjes, maar ik bracht er een plantje voor Tons graf. Er waren nog twee roosjes (nauwelijks) in leven, n primula, en warempel: de narcissen die Laetitia en ik er twee jaar geleden (?) hadden ingegraven. Ik heb aardig wat tijd doorgebracht in de buitenlucht en tussen de bloemen en planten vandaag. Morgen moet ik maar weer eens iets nuttigs doen in de tuin etc. En  nu ga ik de lezingen opbergen, en kijken of ik er achter kan komen waar we de singels hadden opgeborgen, waarmee de onderkant van de stoelen verstevigd moeten worden... Het was tot nu een fijne zondag. Ik werd er blij van. Laetare is een imperativum, dus... ;-) 
De lezingen zijn opgeborgen, maar de singels kan ik nog niet vinden. Wel kwam ik allerlei andere dingen tegen, die ik toch even ergens moet vastleggen, anders blijf ik er naar zoeken, als ik ze nog eens nodig heb... ;-) En dan het vuil buiten zetten, en 'op tijd' naar bed... Ja, ja! ;-D

18 maart 2023 Elke keer als ik de gordijnen open doe op mijn studeerkamer, word ik blij van de narcissen, die nog steeds proberen Tons naam te spellen. Het is zo'n aardige herinnering aan hem! 
Gelukkig had ik gisteren al gestreken, dus dat is klaar. Ik heb veel gezongen vandaag, dat combineerde goed met afdrukken. De boekjes voor het Evangelie in Spanje waren of onvindbaar, of op, dus er moest bij geprint worden. Ik deed het voor het gemak maar op de gewone printer. En nu is de dag om. Morgen is het een roze zondag, Laetare. Verheug u. Dus verheugen we ons met iedereen die dat een mooie kleur vindt, en met iedereen die Jeruzalem iets goeds toewenst. ;-)

17 maart 2023 Hoera! Ik lig bijna op schema, al is het al kwart over een en moeten alle boekjes nog afgedrukt worden... Morgen ga ik het net redden, denk ik. Vanmiddag moest ik een uurtje vijlen, want de keukendeur wilde niet meer open of dicht. Alleen met grof geweld. Of dat nu ligt aan vocht en hogere temperaturen, of gewoon aan het verzakken, ik weet het niet. 'Gelukkig' werd ik heel vroeg wakker van een aantal app-jes achter elkaar. In elk geval heeft dat geholpen. Dank! En nu naar bed... ;-) 

16 maart 2023 Hoera! De ziekenpost is nog net op tijd in de brievenbus beland! Ik ws al laat en moest alle postzegels nog doen, toen ik een telefoontje kreeg. En dat gng maar door... Multi-tasken ging net even niet. Nu is het kwart over zeven, ik heb wat kleine dingen gedaan, en nu ga ik naar de keuken. Straks weer serieus aan het werk. Maar dan zit ik denk ik ook rustiger. :-) De laatste paar uur moest er eerst nog wat gedoe gedaan worden, en daarna kroop ik opnieuw over de teksten, en vilde ik nog wat aan en in. Het schiet deze keer niet hard op. 
Morgen beter!

15 maart 2023 begon relatief vroeg. Vanmorgen nog heb ik gestemd, en voor de middag begon kon ik nog een kop echte koffie drinken, zonder angst vannacht niet te kunnen slapen. Ik kwam allerlei aardige mensen tegen, en toen ik aan het werk begon, lag er een mailtje waar ik 'even' iets mee moest doen. Dat kostte me de rest van de middag - en meer. Zo gaat het soms. Maar omdat ik nog een viooltje moest planten, was ik ook nog lekker een kwartiertje in de zon bezig op het platje, dat vol bladeren lag. Die zak ga ik nu buiten zetten, dan hebben de vuilnislieden (v/m/x) morgen iets te doen. 

14 maart 2023 vloog voorbij, vooral vanavond laat! Als ik lekker aan het werk ben, heb ik geen idee van de tijd. Ruim 1 uur, maar ik moet nog even papier buiten zetten. Dat dus nu maar eerst. Morgen moet er ook nog gestemd worden, daar stem ik mee in, maar ik ben wel ontstemd omdat ik mij nog niet heb voorbereid. Schande!

13 maart 2023 Was en is lang en moeizaam. Ik moest naar de tandarts, maar het stormde, dus ik moest maar gaan lopen naar het Wilhelminapark en terug. Alles bij elkaar werd het ruim achtduizend pas... vermoeiend, maar de schat vulde meteen twee gaatjes, zodat ik niet terug hoefde te komen. Ik moest veel doen, woordjes opzoeken en zo, en nu is het kwart over een, en ben ik nog aan het afdrukken. Morgen moet ik data aanleveren, dus ik moet wel. 

12 maart 2023 zondag Oculi (mijn ogen zijn gericht op de Heer) en daar draaide de dienst om in de Lutherse kerk in Utrecht. Een paar uur later haalde Laetitia mij op, zodat ik met haar mee kon rijden naar Amsterdam, waar we Ambers verjaardag gingen vieren. Een tikkeltje rustig, want sommige mensen waren toch niet gekomen, maar we begrepen dat hier en daar de wegen ook niet al te goed waren. In elk geval was het heel gezellig, en Amber kon hier en daar vrolijk allerlei vertellen over haar Mechelse avontuur, en de toekomstplannen... Haar moeder maakte ook nog mooie foto's. Hier is er alvast een... Gezellig, toch? Ze kreeg ook allerlei cadeaux, die ze graag mee naar huis nam. Alleen dat kettinkje hield ze om. ;-D Het past bij haar. Vanavond heb ik nog wat woordjes opgezocht, maar daar moet ik in de komende tijd hard mee doorgaan. Er staat juist nu een lange lezing, die ik nog niet had vertaald, op het programma... Dus ja... 

11 maart 2023 is al erg ruim voorbij, de dag was lang... we waren uitgenodigd voor een feestelijke verjaarsmaaltijd, een co-ouder was vandaag jarig, en we zouden om half acht eten, hier niet ver vandaan. Dat werd uiteindelijk een uurtje later, en wel ver hier vandaan, maar gezellig was het zeker. Alleen tja, we misten er twee, die met een pensioenprobleem zaten. Gelukkig werd ik opgehaald en thuisgebracht. Maar n blik op de spiegel, en ik moest echt naar de badkamer. Dit haar zag er niet meer uit. Vanorgen ging het nog, maar... En zo werd het middernacht en later en later en nu is het al ver na twee uur. Het wordt weer eens de wekker zetten, anders ben ik pas ver in de middag wakker, en dat kunnen we nu even niet hebben. Veel liefde gehad vandaag, en ook nog lieve cadeaux! Een onverwacht genoegen... Zelfs een dodhondrendon - Ook daar kan ik nog lang plezier van hebben. Komende week zal ik een goede plek gaan uitzoeken!!! Dankjewel!!! 
Over verjaardagen gesproken: morgen, straks dan, wordt onze Amber 21 jaar! Weer een hoogtepunt. Van harte 

10 maart 2023 is het na regennat nu, om half vier, buiten nat van de natte sneeuw. Het moedigt niet aan om naar buiten te gaan! Brrr....
Er moest toch nog even naar de brievenbus gelopen worden, maar verder kwam ik niet. Wel was er schrik, vanmiddag: opeens bleek dat de volgende kerkdienst een week eerder is dan ik dacht. Hoe dit zo gekomen is, weet ik niet, maar ik ben dus heel hard aan het werk gegaan, en de ingekomen stukken moest ik helaas toch aan hun lot overlaten. De komende dagen zijn al heel druk, nu nog wat drukker. Het is alweer half een, dus de hoogste tijd om richting slaapkamer te gaan. Pffff... 

9 maart 2023 is het de 115de geboortedag van mijn moeder. Rood-wit-blauw n oranje was haar dierbaar. Mijn ouders brachten me respect voor de vlag bij. Vanmorgen kreeg ik al vroeg een telefoontje vanuit Spanje. Ach... <3 Een nichtje was verkeerd voorgelicht, en feliciteerde mij. E> Mijn nieuwste schoonkleindochter is ook al jarig. Gefeliciteerd, Feetje! ;-D Vanmiddag heb ik me geamuseerd met het maken van verjaardagskaarten, 3D en veel geklieder. Gezellig. Ik kreeg die twee die uiterlijk zaterdag bezorgd moeten zijn nog net op de post. Het regende en het bleef regenen. Dat was minder gezellig. Nu ga ik maar eens wat opruimen, (dat zal mijn moeder met genoegen zien) en ik ga gn tompouce eten, daar was zij wel dol op, ik niet. Bovendien ben ik sinds we zondag mijn verjaardag en die van Ton vierden al ruim een kilo aangekomen. Dat is mijn eigen schuld. :-( Maar ik heb vanmorgen wel een heel lekker kopje koffie (x2) gedronken, om zoet aan haar te denken. ;-D 

8 maart 2023 is internationale vrouwendag. Ik heb veel bijzondere vrouwen in mijn leven gekend. Ik begin met mijn moeder. Ik heb veel aan haar te danken! En morgen is het haar 115de geboortedag. Tjonge! Na maar eindelijk eens aan het werk!!! Flink gewerkt aan de ingekomen stukken. Er moet nog een mailtje weg, dat had ik vergeten. Tot morgen maar weer! :-) 

7 maart 2023 was een verrassende dag. De postbode belde aan met een pakje en veel kaarten, nog voor de verjaardag. Dat was ergens in het begin van de middag. Sommige kaarten hadden ook nog postzegels als bijlage. Hoera!  Die kregen een mooie plaats. Al die kaarten waren duidelijk bedoeld om uiterlijk afgelopen zaterdag aan te komen... Ai! Niet leuk, dus. 
Ik was bezig met foto's en e-mails, en van alles. Ruim twee dagen gewerkt aan de ingekomen stukken, en na het eten snel richting station. Onze wereldreiziger zou om 10 voor 10 aankomen, poort 2. Maar zijn vliegtuig was al een half uur daarvoor geland. Toen stond ik er al. Maar het duurde toch nog dik een half uur eer ik hem kon opvangen. Net voor de ouders en de Geliefde. De arme jongen was ongeveer opgegeten door de langpootmuggen van de jungle. :-( (Nu ja, in Rosario dan.) 
Toen ik tegen half twaalf thuis was, zaten er nog 4 kaarten en een brief in de brievenbus te zitten. Daar waren ze nog niet toen ik wegging. Een raadsel! En zo komt het dat het kwart over een is, en ik nog aan de PC zit. Maar niet lang meer...

6 maart 2023 Een werkzaam dagje. Vanmorgen bleek ik mij gisteren bijna een kilo te hebben toe-geigend. Foei! Maar nu is alle lekkers echt op. Maar het lukte niet om, zoals bedoeld, mij weer braaf aan het dieet te gaan houden. Zucht. Maar de kamer en de keuken zijn weer redelijk netjes, a shining sink zelfs. Maar dat gaat vanzelf over in a sinking shine. Ik weet het. Voor het fatsoen ben ik naar de stad gelopen, dus die 7K is OK. Op mijn lijstje voor vandaag staat nog: een uur werken aan de ingekomen stukken, maar aangezien het bijna half twaalf is, gaat dat volgens mij niet meer lukken. Morgen beter. :-) 

5 maart 2023 zondag Reminiscere begin wat vroeger dan gepland, want een van mijn apparaten meende me in alle vroegte te moeten laten weten dat 'Wij' vandaag jarig waren. Grrr... Maar zo had ik wel de tijd om te denken aan Ton en om te danken voor de goede jaren samen, om al mijn oefeningen van de vroege morgen met de halter te doen etc. etc. De kerkdienst in de Pieterskerk begon vandaag om 11 uur, eigenlijk was ik van plan om naar de Lutheranen te gaan, maar daarBoven dachten Ze er anders over. Zo was ik met moeite om kwart voor 1 thuis, ook omdat de predikant vr de zegen uitgebreid vertelde over zijn korte verblijf in Caro en Alexandri, waar hij logeerde in de pastorien. Daar werd op gereageerd, en een levendige discussie was het resultaat. :-) Aangezien ik lekkere koek mee genomen had, kon ik niet meteen wegrennen... Thuis moest nog een en ander klaar gezet worden, en even 2 uur belde Parel aan, met een grote bos bloemen, en een grote vaas om ze in te zetten. Daar waren we nog mee bezig, toen Laetitia aanbelde, die een heel charmant vioolvormig souvenir uit Wenen meebracht, plus een 'universele boekenbon', ;-D en later kwam Tonio, met twee boeken van mijn favoriete schrijfster. O, en Parel had ook nog een heel snoeperig vogelhuisje voor in de kerstboom. Dat lag er nog van december. :-D Het was allemaal heel gezellig en lekker, Laetitia kon mijn probleem met de naaimachine ontwarren, dus ik had een fijne dag. Daarna kwamen de telefoontjes, en de laatste was net voor middernacht afgelopen. De narcissen gingen mooi open vandaag, morgen zal ik naar een foto kijken. Nu wil ik s-l-a-p-e-n.... De dag door Uwe Gunst ontvangen, is weer voorbij en de nacht genaakt... (Vroeger zongen we altijd: en de nacht is naakt.) 

4 maart 2023 Dat klusje deed ik toch nog even, vannacht, en zo werd het slapengaan ng wat uitgesteld. Ik werd dan ook, tot mijn verbijstering, vanmiddag om kwart over een pas wakker. Dat schoot dus niet op, met alle dingen die nog moesten gebeuren. Maar goed, er is stof afgenomen, en er is gesleept met de stofzuiger. En ik deed nog twee keer boodschappen, want ik vergat nog een en ander. De narcissen zijn aardig opgebloeid, maar eigenlijk moet er nog eentje van elders getransplanteerd worden, alleen daar kwam het niet meer van, vandaag. We zullen in elk geval aan Ton denken, morgen, op zijn verjaardag!  

3 maart 2023 Dat klusje van gisteren heb ik nog niet doorgestreept. Daar ga ik aanstonds nog even naar kijken. Het ligt voor mijn neus, maar het was nog niet tot mij doorgedrongen. Opstaan was een opgave vandaag, dat werd een latertje. Maar ik heb wel braaf met de halter gewerkt. Een jaar geleden was die 5 kg loeizwaar, nu til ik die van links naar rechts 135 keer over me heen. Met beide handen, om de beurt dus. Dat heb ik hl langzaam opgebouwd in dat jaar. Of misschien deed ik er wel langer over. 

Vanmorgen stond die irritante bewegwijzering er nog in Tons narcissen, maar het verkeersbord was opeens weg. 
Een week geleden stond het er zomaar, omdat er verderop gewerkt wordt. Ik was er niet blij mee, en bedacht al allerlei plannetjes om het weg te laten tillen en een meter of tien verder weer neer te zetten. Vanmorgen was dus het blauwe bord met de pijlen weg. De buurvrouw, die altijd alles ziet, had gezien dat er heen en weer gereden werd en dingen weggehaald werden. Elders. Aan het eind van de middag bracht ik nog een kaartje naar de post, en warempel, daar was een werkman bezig een auto met aanhanger te keren, waar dit soort dingen op lag. Ik sprak hem aan, en ja! Het was een lieverd, samen hebben we het roodwitte gedrocht nu bij mij voor het huis neer gezet. Het hd vandaag weggehaald moeten zijn, vertelde hij. Hij hield ook van bloemen, en voor hij het wist, liet hij me de prachtigste bloemen uit zijn eigen tuin zien, die hij op zijn telefoontje had verzameld. Leuke ontmoetingen. En als sommige narcissen wat op willen schieten, staat er zondag, op zijn verjaardag, TON op de wal. En anders daarna. 
Een flinke portie vitamine F per telefoon maakte dat ik toch een uurtje later naar bed ga dan ik had verwacht. Morgen moeten al die dingen gedaan worden, waar ik vandaag niet meer aan toe kwam. En anders kijken ze maar niet naar stof en zo. En dat klusje, ja, dat wordt verschoven... 

2 maart 2023 De kou is nog niet uit de lucht. Ik word er niet blij van, en in het weekend wordt het nog vervelender, zeggen ze. Vandaag was het post-dag. Pas toen alle kaarten waren gepost, zag ik dat er nieuwe postzegels waren. Ik ging, een beetje laat dus, naar de winkel, en daar bleken ze ook mooie postzegels uit januari te hebben. Gek, want ik had er dacht ik wel eerder om gevraagd. Nu ja, over twee weken dan! Ik was er druk mee ;-) Vanavond heb ik verder vertaald aan de toile du Matin, voor de ingekomen stukken. (Een eindeloos werk) Het laatste stuk ging over vermoeidheid, hoe wij, mensen van deze eeuw, overal moe van zijn, en ik werd er zelf z moe van!!! Eerst leek het nog wel interessant, maar uiteindelijk... mwah... Misschien slaap ik straks wel lekker, van al dat vermoeiende werken. Hoe dan ook: morgen beter. Dan moeten er allerlei dingen worden gedaan vr het weekend. :-) In elk geval kan ik morgen nog wel n klusje doorstrepen. 

1 maart 2023 De 112e verjaardag van mijn vader. Vanmiddag, na tevergeefs gewacht te hebben op een pakje, dat later bij de buurvrouw is gebracht, gelukkig, ben ik naar Alkmaar gegaan. Ik liep naar de begraafplaats, en maakte onderweg een praatje met een aardige dame, die in haar tuin bezig was. Een hl aardige dame, want ze leende me zelfs een schepje, zodat ik het plantje dat ik mee had, netjes kon ingraven. Dat schepje heb ik natuurlijk netjes teruggebracht. :-) Daarna bracht ik op dezelfde Westerweg (nr 32) een bezoekje aan die fantastische winkel met hobbyspullen etc. Twee tovenaressen zorgen daar voor een indrukwekkende voorraad fantastische dingen die je elders niet vindt, zelfs niet bij de Pipoos in Amsterdam. Mijn portemonnaie kwam er niet geheel onbeschadigd vandaan... Maar ja, ik ben binnenkort jarig, dus ik heb alvast wat ingeslagen, voor mensen die daar niet komen. ;-) 
Omdat ik met mijn vrij-reizenkaart tussen 16 en 19 u niet kon reizen, ging ik verder de stad in. Eerst langs het ouderlijk huis, dat tot mijn verbazing groter was dan de andere huizen op het rijtje. Als kind is me dat niet opgevallen. Het grootste verschil was de zolder, waar je overigens niet kon lopen, alleen op de balken. Nu hebben alle huizen op- en aanbouwtjes. Daarna liep ik over de Vest, helemaal tot de Molen van Piet, en door de stad terug naar de Grote Kerk. Toen had ik al ruim 12.500 stappen op de teller. :-) Maar ik had nog een heel uur te gaan. De Bibliotheek bood me een welkom onderdak, ik las er voor het eerst in jaren de Trouw, want die lag daar, naast de gemakkelijke stoel. Toen ik tegen 7 uur richting station liep, zag ik boven het torentje van het Murmellius Venus en Jupiter schouder aan schouder helder stralen. De zon ging toen al donkerrood ter kimme. Mooi. Daar heb ik geen foto's van gemaakt. Het is nu half twaalf, en ik heb geen zin meer om naar de plaatjes van de dag te kijken. En andere werkzaamheden stel ik, vrees ik, ook uit tot morgen.  
15845 stappen totaal vandaag. Poeh! Dat was dus best veel. Dat gaan we morgen niet halen. En dat hoeft ook niet. 

28 februari 2023 Nog steeds gaf die venijnige wind mij het gevoel dat het erg koud was... Ik ging braaf boodschappen doen, want vanmorgen bleek ik flink aangekomen, dus dan moet je bewegen. Ik moest vanavond een verjaarskaart in een bus doen (de jarige (b)leek niet thuis, maar ja, hij is de 29ste ook pas jarig. Net als mijn nicht Elly. Altijd een uitdaging. Ik zag tussen de vele boomtakken door met enige moeite Venus en Jupiter. Dus dat kunnen we ook afstrepen. ;-) Ik werd er niet warm maar wel koud van. Verder heb ik vandaag veel tijd besteed aan een van de ingekomen stukken, dat zaterdag ingekomen was. In het Frans, maar daar ben ik geen sier beter in geworden deze maanden. Het is nog niet klaar, maar mijn ogen vallen dicht, dus morgen verder. Het schiet niet op, zo... 

27 februari 2023 was alweer bere-koud! Ik moest vanmiddag nog even iets wegbrengen, op de fiets. Ik was blij met de onderhandschoenen van Ton, die hij ooit van Tonio had gekregen voor zijn verjaardag. Met de dikke handschoenen erover, ging het net. Volgens de thermometer was het ruim boven nul, maar het voelde voor mij als even zovele graden er onder. Allereerst was het natuurlijk de verjaardag van mijn jongste kleindochter. Gefeliciteerd, Charlotte!!! Het lukte me niet haar in levenden lijve te feliciteren, maar dat lag vast aan mij. :-( Verder was het een dag van kaartjes, opruimen, en nog een paar bladzijden  ingekomen stukken vertalen. En weer heb ik telefoontjes en mails vergeten, al had ik er al verschillende. De telefoon bij de computer begint het op te geven. Na nog geen half uur praten stopt die. Ik dacht dat ik er ng een had van hetzelfde merk, maar die kan ik niet vinden. Jammer, dan had ik ze kunnen verwisselen. Deze batterij wordt kennelijk oud. 

26 februari 2023.. De eerste zondag van de Lijdenstijd begon ik met een dienst in de Pieterskerk. Mt koor. De opdracht was: 50 boekjes mnstens. Er waren 12 koorleden en 14 kerkgangers van 1 - 86 jaar. Dus er was nog wat papier over, na afloop. Maar het koor had zijn best gedaan, en er werd getracteerd bij de koffie, dus men was tevreden. :-) Vanmiddag ging ik nog door naar de ERV in Amsterdam, waar een dierbare vriend voorging, vervolgens ging ik even snel kijken hoe mijn oudste het maakte, ik was tch in HaMakom, (Mokum) en eenmaal thuis ging ik in alle rust teveel en lekker eten. Dat zien we morgen wel weer op de weegschaal terug. Ook kreeg ik een flinke portie vitamine F, toen mijn zoon me vertelde dat hij en zijn gezin (en heel de groep waarmee ze carnaval hadden gevierd) Corona had. Hij en ik kunnen oeverloos zwammen, en daar hielden we pas mee op, toen hij benauwd begon te hoesten. Zojuist heb ik nog een paar kleine puntjes aangevuld bij de dienst van vanmorgen, en nu ga ik rust houden. Een hele nacht. Hoop ik. Bless you! 
En beterschap voor alle zieken, waar en hoe dan ook.

25 februari 2023 Bleek nog hard werken te zijn. Ik had wat foutjes in de muziek niet gezien, en dat hoorde ik pas tegen etenstijd. Toen moesten er open nootjes dicht gemaakt worden (geen probleem) en een hele regel muziek veranderd, opnieuw afgedrukt, en in elke liturgie die ik hier had geplakt te worden. Zo werd het toch weer een heel stuk later. Wel leuk was dat ik vanmiddag digitaal bij het huwelijk van een achter-achter-neef kon zijn. Hij is de kleinzoon van een volle nicht van mijn moeder, die eigenlijk zou kramen bij mijn geboorte. Door een sterfgeval in de familie ging dat toen niet door. Zo kunnen de dingen lopen. Nu moet ik nog wat dingetjes bij elkaar leggen en andere pakken, en dan voor n keer maar eens proberen voor 1 uur in bed te liggen. We zullen zien. 

24 februari 2023 Ook vandaag nog kaarten, voor verjaardagen en voor een onverwacht huwelijk, morgen. Zo blijf je bezig. :-) Maar wel plezierig bezig. Vanavond ging ik naar het Domplein, waar ik drie kwartier, met (te weinig) andere mensen luisterde naar een Carillon-concert voor Oekrane, en daarna een luiding, waarin de Michal de hoofdtoon deed klinken. Na deze week zullen we het carillon niet meer horen, voorlopig, dus ondanks de kille wind heb ik genoten. Staande tegen de Domkerk voelde ik de trillingen van het geluid via de grond omhoog komen. Bijzonder was dat! 

23 februari 2023 De liturgietjes voor de gemeente zijn geprint en gevouwen, ze moeten nog netjes gesneden. Dat kan morgen wel. De dienst staat ook (onzichtbaar) op de site. Nu kan ik me op mijzelf gaan richten. Morgen maar. Een bezoekje van de buurman herinnerde me aan de kaartjes voor de vele jarigen, eind deze maand. Er moeten er morgen ook nog een paar. En intussen ging de oorlog van Rusland tegen Oekrane en tegen de rest van de wereld de 365ste dag in. :-( Die is bijna om. 
God behoede ons allen... 

22 februari 2023 werd Pieter 16 jaar. Dat werd rustig gezellig en rustig gevierd. Mik is intussen bij de grote watervallen aangekomen. En ik was de hele dag aan PC en toetsenbord gekluisterd. We gingen over van de groene naar de paarse tijd. Nog niet alle hardware is aangepast. Komt wel. Ik heb kleurtjes en accenten aangebracht in de te lezen teksten. 'Alle ogen zijn gericht op Kwatta', ;-/ aan het Evangelie kom ik pas volgende week weer toe, helaas. 

21 februari 2023begon wat later, kennelijk moest er bij-geslapen worden. Inslapen lukte de eersste uren niet... dus ja. Vanmiddag heb ik een kaartje gestuurd en wat teksten afgedrukt. Maryse kwam hier om mijn uitsprak te corrigeren. Dat was intensief, maar het helpt wel om de dienst van zondag met iets meer vertrouwen tegemoet te gaan. Er wordt nog wel een regeltje geschrapt. Maar nu eerst maar eens avondeten. ;-) Daarna heb ik flink doorgewerkt. Morgen verder. :-) Nu moet ik nog even het oud papier buiten zetten, ik ben na het eten speciaal naar de Twijsnstraat gelopen om een doos te halen bij AH... 

20 februari 2023 was een lange, drukke dag. De wekker ging om zes uur, en nu is het half elf geweest. Maryse had vanmorgen het Morgengebed in de Domkerk. Altijd mooi. Daarna dronken we koffie, en toen liepen we samen naar haar huis, waar we de preek voor volgende week bekeken, en de vertaling(en). Dan merk ik dat ik Ton wel mis!!! :-) Eenmaal thuis moest ik nog 15 liturgietjes afdrukken voor het koortje, want dat was me gevraagd, al had ik nog wel graag enkele gegevens erin willen verwerken. Maar ja, als die niet komen... Ik kon ze na het eten vanavond op tijd afgeven, en daarna ging ik nog was versterkende middelen naar mijn arme zieke oudste brengen. De volgende bus bracht me terug naar het station, en zo was ik om half tien weer thuis. Met heel ruim 11.800 stappen op de teller, dus dat is niet slecht. Ik ga nu tch maar proberen wat slaap in te halen, want vannacht kwam ik daar flink aan tekort. Tja, alleen voor Maryse en de Heer zet ik de wekker (zo) vroeg...

Zondag Quinquagesima 19 februari 2023. Vroeg op om op tijd in de kerk te komen. Ook al begon de dienst om 11 uur. Dat betekende wel dat ik ook pas om 1 uur thuis kwam, en nog moest ontbijten. Het doel: om 14 uur in Houten te zijn, voor de verjaardag van Charlotte en Pieter, haalde ik dan ook niet. Vooral omdat ik moest gaan lopen. En in Houten ook. Ik haal de 10.000 pas nog wel, vandaag. Tegen het eind van de middag kwam de man met de houten hamer opeens langs, en ik moest echt naar huis, echt jammer. In elk geval heb ik, inclusief de jarigen, 3 van de kleinkinderen gezien. En dat was fijn, al had ik er graag meer gezien, (en niet alleen ik). :-) De Zuiderlingen moesten natuurlijk Carnavallen. 
Cathy trouwens ook... haar Job komt uit het Limburgse. 
En voor de baron en barones van Wassenaar was het echt te ver. ;-D Maar het was plezierig, zo. Toen ik eenmaal thuis was, kreeg je me de eerste uren ook niet meer van mijn stoel. Zo gaat het soms. 
Ach, het is zondag, het is een rustdag. Dus dat zal vanavond wel mijn excuus zijn om niet veel meer te doen. ;-)
In feite heb ik de bladzijnden van Mik en Charlotte en Pieter nog bijgewerkt. Dat kost ook tijd. ;-)
Morgen beter. Want dan moet er heel hard gewerkt worden. 

18 februari 2023 liep ik best veel, dat was goed, want er was toch weer een ons of twee bijgekomen vannacht. Te weinig gedronken, net als vandaag. Dat gebeurt wel eens als ik te hard werk. Vanmiddag was ik weer druk bezig met de hardware en het verplaatsen ervan. Van printer D vond ik nog een stukje plastic. Uiteindelijk heb ik die voorzichtig open gemaakt. Nu heb ik wel een idee hoe die twee stukken zich tot elkaar verhouden, maar of ik ze nog op hun plaats kan krijgen? Voorlopig ligt de printer ondersteboven op tafel. En dat is ook niet handig. Vanavond haren gewassen en ingedraaid. Morgen wil ik er tenminste een btje netjes bij lopen. Vanitas vanitatum... :-( 

17 februari 2023 was een dag die in het teken van de printers stond. Eerst liep ik, na het ontbijt, naar de PC Koning. Daar konden ze me niet helpen. Toen heb ik nog maar eens printer A gevuld. Maar nu bevond deze dat de zwarte cartridge, die ik net gevuld had, leeg was. En dus deed printer A niets meer, totdat ik er een nieuwe in gestopt had. (Dat gebeurde vanavond, toen ik een nieuwe vond.) Maar daar had ik vanmiddag niets aan. Printer B, de nieuwste, had moeite met de paginavolgorde, en dat is niet handig als je boekjes moet maken. Printer C dan, die gisteren aangaf dat de papiergang verstopt was. Nog eens gekeken: nee, niets gezien. 1 bladzij gaat, maar de volgende stopt halverwege. Dan moet je alles uitzetten, papier loshalen, en dan de printer weer aanzetten etc. De handleiding dan maar eens gepakt. Conclusie: ga er mee naar de handelaar. Maar ja, voordat ik de copie van de bon had gevonden... kortom: het was al het eind van de middag eer ik die printer op mijn rollator (daar heb ik echt vl plezier van, moet ik zeggen) had gesnoerd. Ik kon in HC aan de stadskant een lift gebruiken, zo hoefde ik niet met mijn wiebelende bepakking via de roltrap. Fijn. Na een half uur wachten bij de Service-balie (het voelde als langer) keek de vriendelijke medewerkster in de printer, vond niets verkeerds; ze was al bezig de printer weer in de tas te stoppen, toen ze zei: 'Laat ik tch nog eens kijken...' En ja, helemaal in een hoekje, achter de inktafdeling, waar ik het niet kon zien als ik de machine vanaf de voorkant bekeek, zat een gekreukelde enveloppe. Zij keek er vanaf de zijkant in. Vandaar! En nu doet ie het wel. Maar niet automatisch dubbelzijdig. 
Vanavond moest ik ook nog even een paar boekjes naar de kerk brengen voor de cantor. Op verzoek van de pastor loci. O.K. En zo had ik aardig wat beweging vandaag. 
Maar ik had (net als gisteren) vanmiddag ook nog gekeken naar printer D. Die stond al ruim een half jaar stil, en was intussen opgevolgd door printer C. Hij stond op een onhandige plek, dus die was daar blijven staan. Na veel schuiven, (gisteren) kon ik er iets beter bij, dus ik heb nog eens van zijn plaats gehaald. Er viel op een gegeven moment een stukje plastic uit. Waarschijnlijk van het voortbewegingsapparaat... dat verklaart in elk geval waarom het papier gescheurd wordt. Tja. :-( 
De oude Nas heeft ook een ander plekje gekregen, zodat er een stabiel plaatsje vrijkwam voor printer C. Er moet morgen alleen nog een langere kabel aan deze Nas, maar die heb ik vandaag gevonden... Die lag te niksen op de grond. Printer A heeft net een boekje redelijk netjes afgedrukt, maar die maakte de bladspiegel wel kleiner, zodat de afgedrukte letters minstens een puntje kleiner zijn dan met printer B of C. Nu, omdat ik toch niet verder kan met de dienst voordat ik nog wat informatie krijg, was het een welbestede dag. Jammer dat ik mijn laserprinter niet meer netjes kan laten printen. Die gaat het snelst. En is het duurst in gebruik. Maar nu print die smerige vlekken. Tja. :-( Theoretisch zou ik die schoon moeten kunnen maken, maar dat durf ik echt niet aan zonder de hulp van een van mijn heel handige dochters. 

16 februari 2023 Was een ziekenpostdag. 53 stuk werden er verstuurd, 2 in een brievenbus gestopt, en eentje moet nog. Een keer. Het was weer een dagje ellende met printers. Vanavond dacht ik nog 'even' een liturgie af te drukken, maar dat kostte ruim een uur. Ik ben dit gezeur wel zat. En dat was dan de nieuwste printer die moeilijk bleef doen met papier. Hoe dat zo? Echt!!! Ik ga maar slapen. Morgen beter. Hoop ik. 

15 februari 2023. Weer een werkdag. Onder andere heb ik twee jassen waterdicht of waterafstotend gemaakt. Gisteren had ik dat in de wasmachine gedaan, waarna ze buiten hebben uitgedropen. Droog waren ze niet. Vanmiddag scheen de zon weer, en ik heb ze buiten gehangen. Met de spuitbus heb ik ze nog eens behandeld. Het spul zoog erin alsof het sponsen waren, dus ik ben heel erg benieuwd wat het resultaat zal zijn. Vroeger stond er op: waterdicht. Nu: water- en vuil afstotend. We zullen zien. Verder heb ik een stuk tafel opgeruimd en financin in de PC gezet. Dus ik heb wel wat gedaan, maar niet het werk, dat nodig moest gebeuren. Misschien nu nog een half uurtje?

13 februari heb ik zo hard gewerkt, dat ik er niet aan toekwam om dit bij te houden. Nu is het dus 14 februari 2023. Valentijnsdag. Omdat ik niet wist wie, waar en hoe laat, heb ik mijn kleinzoon Mik niet uitgezwaaid, nu hij voor zijn Grote Reis vertrok. Jammer, maar ik was vroeg genoeg op, als iemand de data had gestuurd, was ik er wellicht bij geweest. In plaats daarvan heb ik hard gewerkt aan de volgende dienst, heb ik een bezoekje gebracht aan de pastor loci, waar ik daarna iets minder 'loca' van was, en de rest van de dag heb ik van alles gedaan. O.a. Een fluttig hekwerkje kopen, dat bedoeld was om de narcissen met de naam van TON af te perken, in de hoop dat mensen er straks minder overheen denderen. Dat gebeurde vorig jaar nogal. Vier onderdelen zaten stevig samengesnoerd, en dat leek dus heel stevig. In de practijk viel het erg tegen. We zullen zien. 
In elk geval was het 12 graden Celsius, en zo was het aangenaam vertoeven op de Wal tegenover het huis. Verder moest ik verschillende versies van een bestand vergelijken in 2 talen, dat vroeg nogal wat concentratie, dus nu ben ik heel erg moe. Morgen beter. 

Zondag sexagesima 12 februari 2023 doet alsof het de zestigste dag voor Pasen is. :-) Zo is de zondagse naam in het Latijn. 60e. De predikant waar ik me op verheugd had, bleek Corona te hebben opgelopen. :-( Drie leden van de kerkeraad verzorgden de dienst, de organist speelde piano, en naast mij waren er nog 2 kerkgangers. Dus wel intiem. Het koffiedrinken was heel genoeglijk en we hoorden bijzondere verhalen. Dus werd het toch nog laat. Die drie-en-een-half uur slapen vannacht was niet echt genoeg, dus ik deed het rustig aan vandaag. Morgen beter. :-)

11 februari 2023 was een heel lange, heel drukke werkdag. Met lichtpuntjes. Maar nu is het ruim 3 uur, en er staat nog een restantje te printen. Het wordt waarschijnlijk een korte nacht. ;-D

10 februari 2023. Mik gaat volgende week op reis. Vanavond zou hij vanaf 9 uur een feestje houden met zijn reisgenoten en voor klasgenoten en vrienden. O, ja, eten met de oma's, dat was ook een goed idee... Natuurlijk moest ik voor ik weg kon nog een boel kleine dingetjes doen. Maar, zoals afgesproken, was ik om zes uur in de Oceaan. 
Daar was een tafel gereserveerd voor Mik, de Oma's en de familie.
Maar toen kwamen 2 reisgenoten met hun ouders, ja, die kwamen ook mee-eten. Gezellig. Het biljart werd omgetoverd tot een tafel voor heel veel mensen, en daar ging het verder. Er werd gespeecht en gekout en gekauwd en gedronken... Rond negen uur kwamen er twee kleindochters van me binnen, met de partner van de jongste, en ze werden gevolgd door een aantal jongelui, die aanschoven in de gereserveerde hoek, waar een eigen tap stond. Mik had van zijn ouders een vat bier gekregen. Dat zal nu wel zo'n beetje op zijn. Na kwart over elf was ik thuis, nu is het ruim een uur later, en het is de hoogste tijd voor mij om de dag te beindigen. Morgen verder, Deo volente. (En intussen ligt de wereld verderop in puin!) :-( 

9 februari 2023 was ook nog koud. Er stond een gure wind. Ik moest toch naar buiten, jammer genoeg. En daarna ben ik dan moe, irritant. Dus kwam er vandaag minder uit mijn handen dan gewenst. Nog een half uurtje opruimen, dan maar... 

8 februari 2023 begon met een snel maar heel plezierig bezoekje van mijn zoon, die hielp het bed op te maken; erg plezierig, want dit is een van die klussen die mij veel energie, moeite en tijd kosten. Samen gaat het veel sneller, en samen dingen doen, vind ik ook wel heel gezellig. :-) Toen ik aan mijn werk begon, bleek dat een deel van wat ik gisteravond had gedaan, niet terug te vinden was. Het was dus echt mis gegaan, zonde van het werk en van de tijd. Ik moest het over doen, en ik heb heel de dag en de avond verder niet anders gedaan dan nootjes getikt. Heel vervelend. Maar goed, soms moet je dingen doen. Eerst moest er een condoleance geschreven worden. Kost ook veel tijd. Dat betekent dat er deze week ook een werkdag afvalt, en dan voor iets leukers de dag ervoor idem. Dat schiet allemaal niet op. Harder dan zo kan ik niet werken. Dat wordt dus even niet veel buiten lopen. Slecht voor de lijn. Nog even wat getalletjes invullen, ook al is het al na middernacht. Tja. 

7 februari 2023 was fris. De nacht was onrustig,  de morgen ook, en de middag ging weer op aan wachten op DHL Intussen heb ik flink wat opgeruimd en uitgezocht op Tons grote bureau-ministre. Er kon zo een en ander weg, en er ging (helaas) ook veel naar boven, naar mijn studeerkamer, waar de stapels tot in de hemel dreigen te groeien. Vanavond lang en moeizaam muziek voor de volgende dienst in de computer gezet. Op het laatst ging het mis, omdat ik te moe was, denk ik. Morgen beter dus! :-) Maar intussen hebben al die mensen in Syri en Turkije het koud. Kyri, eleison!

6 februari 2023 was een klusjesdag. Een paar dingen zijn gelukt, maar daartoe moest ik veel overhoop halen, zodat de netto-opbrengst van de dag niet om over naar huis te schrijven is. Bovendien zou er vandaag een pakje worden gebracht (dat ik inderdaad niet ergens fysiek kon kopen) en dus bleef ik aan het eind van de middag en in de avond beneden. De bel deed het, dat had ik gecontroleerd, maar DHL deed het (alweer) niet. Balen dus. Ook beneden heb ik veel dingen een andere plek gegeven, en een klein stapeltje papier zit in de papierbak. Er is weinig doorgestreept op mijn lijstje voor vandaag. Helaas. Ik heb in elk geval mijn best gedaan... 

zondag septuagesima 5 februari 2023, het begin van de groene tijd. (Kerkelijk dan. Al bloeien er eindelijk wat sneeuwklokjes, en groeien de narcissen stug door, dat wel, maar het was winderig en daardoor onplezierig weer.) Dus ging ik vanmiddag na de kerk en het ontbijt maar eens stoeien met printers en inkt. Ik had echt een paar keer een stevige schrobsessie met VIM nodig. Of CIF, in dit geval. Ik was er de hele middag mee bezig, want voordat ik de gaatjes in de cartridges had open geboord, je wilt niet weten hoeveel stappen dat in de aarde had! Ik heb nu een 2mm boortje dat een hoek van 90 graden maakt met de onderkant. Dat was niet de bedoeling, maar het is nu wel handiger hanteerbaar... Deze wolk had beslist een zilveren rand. ;-D Wel heb ik een aantal stapels moeten verwijderen van een andere printer, die nu wel gevuld is maar nog niet helemaal goed print... (geel vertikt het. Dat is weer een uitdaging voor morgen!) Nu loopt het tegen zeven uur, dus het lijkt me tijd om naar de keuken te gaan. :-) 
Vanavond heb ik een slordige stapel omgeturnd in 2 nette dozen (niet uitgezocht, en een toename van de papierbak. Morgen beginnen we vrolijk aan de werkweek!

4 februari 2023 was ik druk bezig, en nog. Ik liep ruim 8900 stappen, dan kan ik morgen rustig aan doen. ;-) Nu moet ik nog even een stukje schrijven voor morgen. Dan is het de eerste groene zondag, en er wordt in de Pieterskerk gecollecteerd voor Het Evangelie in Spanje. Moge er zegen op rusten!!! 

3 februari 2023. Vandaag was het wel vrijdag. :-) Ik kreeg zeer welkom bezoek, Henk heeft me erg geholpen met de komende kerkdienst. Die is nog een paar weken weg, maar ik zat er flink mee te stressen. Dat is nu over. God dank! Ook kwam ik er achter dat ik nog minstens 20 sleutels heb, waarvan ik niet weet / moet nagaan waar die bij horen. Lachen!!! 
Een tochtje naar de stad leverde een ontmoeting op die 'zo heeft moeten zijn'. Hopen en bidden dat het goed komt. De avond vloog om, met het beantwoorden van mails e.d. De rest van mijn lijst is nog hetzelfde. Maar morgen is het zondag. Dan gaan we de Paaskring in, zoals dat heet. Aftellen naar Pasen, en voor anderen naar carnaval. 

2 februari 2023. Op de een of andere manier leefde ik vandaag in de veronderstelling dat het vrijdag was. Ik kwam daar pas vanavond achter. Nu ja, ik heb hard gewerkt, daar maakte het geen verschil in. en nog is mijn te-doen-lijst langer dan gisteren. Mijn lichaam wil gewoon meer slapen dan past bij mijn agenda. Dat heb je misschien als je 50+ bent. ;-) Morgen beter. 

1 februari 2023. 70 jaar na de Watersnoodramp. Ik herinner me hoe het ook in Alkmaar spookte, die avond. Er vlogen dakpannen door de lucht, en we mochten niet naar buiten van Papa. Maar de overburen kwamen wel naar ons toe, de familie Knol had familie in Zeeland. Zij hadden geen radio, wij wel. Hun spanning en angst raakte ook ons. :-( 
Dan kijk je dus met meer aandacht naar de herdenking op de televisie. Ook nu waaide het daar behoorlijk, dus ik had wel medelijden met de mensen die daar heel lang stil stonden. Als reactie heb ik mijn vrolijke winterdorpje maar afgebroken. Het grootste deel staat nu op de trap naar boven. Als morgen de zon schijnt gaat het allemaal naar zolder. Voorzichtigheid is geboden als je boven de 50 bent... Verder was het een lange werkdag, zonder dat ik veel kon afstrepen. Maar sommige dagen hebben hun raadsels. ;-)

31 januari 2023. Onze geerbiedigde (vroegere) vorstin is jarig, ze werd vandaag 85, en werkt nog steeds regelmatig. Mijn respect heeft ze! Zelf kwam ik vandaag niet buiten, het was een klusjesdag. Helaas liet ik een grote doos met klosjes garen uit mijn handen vallen. Alles tussen en achter de lappen, de doos hing nog verder uit elkaar... Al met al ben ik wel een uur of anderhalf extra bezig geworden. Morgen ga ik maar verder met mijn nieuwe te-doen-lijst. Papier hoef ik niet buiten te zetten, want de ophalers staken deze week. Dus dat komt volgenden week wel weer... 

30 januari 2023 vloog net als deze maand voorbij. Nu ja, nog n dag. Die is al begonnen. Vandaag kreeg ik bezoek, het was geanimeerd, en op een gegeven moment waren we allebei moe. Mijn bezoeker was vanmorgen al heel vroeg op, dus ik hoop en bid dat hij veilig thuis kwam. Ik ging de benen nog wat oefenen, richting stad en terug. Voor vandaag had ik een lange lijst met dingen die ik moest (proberen te) doen. Er kwamen er nog een paar bij, die haast hadden, dus aan de eerste punten kwam ik pas laat toe, vanavond. Laat staan aan de rest. Dus dat proberen we morgen maar weer. :-) 

29 januari 2023 De laatste zondag na Epifanie, de laatste witte zondag. Feestelijk ging ik dus n vanmorgen n vanmiddag naar de kerk. 
De dag was zo flink gevuld met de Heer.
  En later met televisie kijken, want ik was toch wel moe. Vanavond ben ik een paar uur bezig geweest met noten invullen. Dat moet heel zorgvuldig, als je meerdere stemmen tegelijk wilt laten uitkomen. Anders wordt het een rommeltje. Goed, de boel is nu ontrommeld, en de dag is wat mij betreft wel voltooid. Morgen komt er weer een. Tenzij in de tussentijd de Heer komt. Ook dat is een mooie optie.  

28 januari 2023 Een trouwdag die niet gevierd gaat worden, vrees ik. Jammer. Het was een dag met dingetjes en ditjes en datjes, en heen en weer. Dat dus. Maar ik kan niet zeggen dat er veel uit mijn handen is gekomen. Soms heb je dat. Ook jammer, maar ja. Komende week wordt vast beter... 

27 januari 2023 Vanmorgen maakte de weegschaal me weer een beetje blij. ;-) Na de brunch ging ik aan het werk, een stukje 'ingekomen' kon ik afstrepen, er zijn er nog veel te gaan. Er moest iets op de post, en ik liep nog even door, voor de 'beweging'. Toen ik mij aan de PC had gezet ging de telefoon, en na bijna een uur werd er aan de andere kant aangebeld. Hoera, zij kreeg bezoek en ik was letterlijk gered door de bel. :-) Nu zal ik maar weer eens proberen aan het werk te gaan... 

26 januari 2023 Mijn feestelijke maaltijd van gisteren leverde me vanmorgen een extra pond op. Oei! Dat was niet de bedoeling. Vandaag bleef ik braver. Hoewel ik heen en weer liep naar de stad, heb ik vooral zitten vertalen, en hoe frustrerend dat ook mag zijn, je verliest er geen spek mee. Morgen beter. Ik had wel een gezellig gesprek met mijn jongste, en dat is altijd vitamine F. :-) 

25 januari 2023... we dachten aan twintig jaar terug, toen Ton en ik het huwelijk van onze Parel en Ren mee maakten op de Vlieland (die een tijdelijke trouwlocatie was geworden), en later, hier in Utrecht, er de zegen over  mochten vragen in de Pieterskerk. Dat blijft een bijzondere herinnering! En als gevolg daarvan mochten we een paar jaar later nog een huwelijk inzegenen, helemaal in Aalten. :-) ... De moeizame relatie met de bank werd vanmiddag, later, een beetje gladgestreken, maar daarvoor moest ik wel helemaal naar het Stadsplateau, en dat was toch een heel eind lopen. Toen ik daarna nog wat boodschappen deed, want ach, ik had het rollatorretje mee, zodat ik onderweg wat afval kon dumpen, en ik wat zware dingen kon kopen als een bloemkool en nog zo het een en ander, bezweek ik, vanwege de feestelijkheden, ook voor een miniflesje prik. Dat gebruikte ik bij de avondmaaltijd, maar het lichaam was de alcohol niet meer gewend... Zo kwam het dat ik vanavond helemaal niets nuttigs meer deed... 
Morgen beter. Dat is ook hard nodig. Ik kom er net achter dat de delen van het web waar Mik en de Vlieland, en het huwelijk op staan, wel zichtbaar zijn op mijn PC, maar niet op internet. Weer een raadsel. Wel heel vervelend.  

24 januari 2023 was zo'n dag waarin je wel bezig bent, maar niet (zichtbaar) opschiet. Ik was en bleef moe, vandaag. Het was ook grauw weer. Morgen beter. 

23 januari 2023 was echt een werkdag. Klusjes, alweer een back-up, zodat die elders bewaard kan worden. (Wat een troep staat er op je PC, als je even niet kijkt! Vooral van programma's die je niet meer gebruikt, omdat je ze na een upgrade niet meer gebruiken kunt, bijvoorbeeld...) Een kapotte klok heb ik voorzien van een nieuw electrisch uurwerk. Daar kijk ik met meer genoegen naar. Die lag al een paar jaar hierop te wachten. Alleen hebben de vogeltjes geen geluid meer. Jammer. Misschien zet ik zoiets wel op mijn verlanglijstje voor mijn verjaardag. ;-) Voor vandaag had ik een heel lange te-doen-lijst, maar ik heb nog maar een paar dingen af kunnen strepen. Dat heb je wel eens... Morgen verder. :-) 

De derde zondag na Epifanie 22 januari 2023. Er werd neerslag aangekondigd, zodat ik maar ging lopen naar de kerk, met het rollatorretje. Achteraf had ik waarschijnlijk wel kunnen fietsen, maar... Ik heb rustig wat gedingest en gedaan vandaag, zondag gehouden. Morgen moet ik wel weer aan de slag. Nu even het vuil buiten zetten en slapen. Of in elk geval proberen dat te doen...  

21 januari 2023 Koud buiten. Braaf boodschappen gedaan, en vanavond ben ik ook nog naar de Dom gelopen, waar kleine lichtjes brandden. Vrijwilligers deelden die uit, er werd ook piano gespeeld, het deed me erg aan Ton denken. Dat was fijn. Dit keer heb ik eens heel ruim 10.000 passen gelopen. Maar ja, dan heb je weinig tijd meer over voor andere dingen. De PC staat een back-up te maken, dat is ook al weer tijden niet gebeurd. Vorige week heb ik nogal wat bloemen binnen gehaald, dat is fijn, want vandaag waren er geen nieuw, maar er is nog genoeg moois in huis. Ik word er wel blij van. Nu is het al zondag, dus het is de hoogste tijd om mijn gekrulde hoofd neer te leggen, in de hoop dat het er morgen een beetje redelijk uit ziet. Heb een gezegende zondag allemaal! 

20 januari 2023. Een rommelige dag. Vannacht bedacht ik me, dat ik gisteren eigenlijk de ziekenpost had moeten verzorgen, maar door alle CV-perikelen was me dat helemaal ontgaan. Eigenlijk had ik vanmiddag om 15 uur ergens een afspraak, dus ik stond, na een heel korte nacht, vroeg op om te printen en te knippen en al die andere dingen te doen die er zo bij horen. Aangezien er vandaag in Utrecht i.v.m.  sneeuw etc. code Oranje heerste, hebben we de afspraak maar afgezegd voor vandaag. Anders was ik nog in tijdnood gekomen, denk ik. Toen ik de poststukken wegbracht, heel voorzichtig, lagen er hier en daar wel verraderlijke plakken ijs op de stoep. Ik was blij dat ik niet verder dan de brievenbus hoefde te gaan! Toen ik beneden even zat bij te komen, hoorde ik boven een bons. !!!? Het bleek dat stapels op stapels op stapels op eigen kracht waren gaan glijden. Dus ik had weer iets te doen. Niet dat ik er nu klaar mee ben, maar... Het moest toch een keer gebeuren. ;-/  Verder is er nu wat meer duidelijkheid over de volgende dienst, dat scheelt weer onrust. Voorlopig heb ik genoeg te doen. 

19 januari 2023. Vanmorgen werd ik vroeg wakker gebeld door de firma die de verwarmingsketel onderhoudt. Ze hadden mijn mailtje gelezen, en zouden vandaag iemand sturen. Die kwam anderhalf uur later al, en er leek niets aan de hand, nadat hij de ketel had aangestoken. Hij liet me de reset-knop zien, (de linker knop, pro memorie) waarmee ik in een onverhoopte herhaling van de situatie kan proberen de boel weer aan te zwengelen. Fijn! Er moest nog wat gelopen worden, en ook een deel van het speelgoed, dat ik gisteren en eergisteren van zolder had gehaald (en schoongemaakt) moest weggebracht naar de ARM. Het was helder en koud, officieel 5 graden Celsius, maar het voelde voor mij tien graden kouder. :-(    In elk geval deed ik iets nuttigs. Nu ga ik nog maar eens wat data inkloppen, dat kan nooit kwaad. 
Eindelijk via een aparte driver, die ik van internet haalde, ziet W7 dat deze muis een wieltje heeft. Hoera. Maar de muis blijft gezien worden als een PS2 mius. Nu ja. Als het maar beter werkt dan tot nu toe.

18 januari 2023 was een opwindende dag! Allereerst Betty's verjaardag! Die vierde ze gezellig met haar grote zus en haar zwager. 
Ze gingen uit eten, en dat bleek heel gezellig. 

Ik moest ruimte maken voor de monteur die de CV zou schoonmaken, dus haalde ik veel overhoop. Toen ze wegging brandde alles lekker, maar tegen slapenstijd was er van alles koud. Dus weer naar boven, en ja. Er knipperde een rood licht in de CV. Dus ga ik maar slapen met extra dekens... Veel.

17 januari 2023. Een bezig dagje. Lekker geslapen, en toen bleek de firma die de goten en dakkapellen schoonmaakt al bezig te zijn. Kennelijk was er vanmorgen om 9 uur een mailtje gestuurd, maar toen was mijn computer nog niet wakker, en ik evenmin. Het was helder weer, en ik bleef dus een paar uur buiten rondhangen, om te zien wat er gebeurde. Ook al zouden ze er naar kijken, ze durfden het niet aan om de dakpannen recht te leggen, maar dr zou mijn lekkage niet vandaan komen. De buurvrouw en ik hadden beiden lekkage, en dat lag toch echt aan de dakkapelletjes, die waren doorgebogen, zodat het laagste punt 15 cm lager lag dan de ingang van de afvoer. Een ernstige situatie, vonden de heren die het weten konden. Ik hoop dat ik mijn dakdekker kan overtuigen. Natuurlijk keek ik ook naar de opkomende narcissen, die net niet helemaal Tons naam gaan spellen. En warempel, ik zag ook was sneeuwklokjes boven de grond komen. Veel later ging ik nog naar de stad, zodat ik nog wat pasjes heb gezet. Vanavond was ik druk met verplaatsen van artikelen. Ik kan het geen opruimen noemen, helaas. 
Morgen is Dochter Twee jarig, gelukkig hoeft ze het niet alleen te vieren. :-) Een heel fijne verjaardag, lieve schatten!

16 januari 2023. De gebedsweek voor alle Christenen onder elkaar hd ik willen beginnen met het ochtendgebed in de Dom, maar dat mocht toch niet zo wezen. De nacht was onrustig en de morgen net niet ver genoeg. Bij uitzondering bleek vanmorgen dat ik was aangekomen. Jammer, het ging langzaam maar gestadig goed. Gisteren hd ik me ook niet 100% gehouden aan het dieet. Dan heb je dat. Morgen beter, mag ik hopen. Ondanks de wind en de regen waren er mooie momenten: Ik word zo blij van de lichtjes hier en daar, led lichtjes blijven vaak heel lang nog heel flauw branden op batterijen die bijna zijn uitgeput. En de bloemen in keuken en kamer zijn echt prachtig. Dan ben je toch een gezegend mens! Er is zoveel om voor te danken! :-) Vanmiddag en vanavond heb ik mogen weken aan de volgende dienst. Hierna moet er vertaald worden, en dat is natuurlijk een enorme klus. Maar het raamwerk is er, dat scheelt en geeft rust. Morgen verder. 

De tweede zondag van Epifanie 15 januari 2023. Nat en harde wind. Maar de dienst in de Lutherse kerk was zeer de moeite waard, die zou je wel met iedereen willen delen. Dus bij deze gelegenheid... ;-) Daarna ontbijten, en een beetje klussen. Noodgedwongen, want ik wilde een schakelaartje aan een snoertje zetten, en toen begaf de grote stekkerdoos, die al heel lang meeging, het. Soms heb je dat. Het een brengt dan het ander mee. Zo kwam het dat ik ook nog even iets moest strijken. Maar alles heel rustig. Het was een zondagse zondag. :-) Morgen begint de werkweek weer...  

14 januari 2023 was erg nat. 9781 stappen, dat wel. En lekker zitten lezen in de trein en de bus, heen en terug. Er waren vanavond ook bloemen, dus met wat er nog stond van vorige week mag ik me gelukkig prijzen. Morgen een mooie zondag!!! 

13 januari 2023 was een vrijdag. Volgens mijn jongste kan dat ook een geluksdag wezen. ;-D In elk geval was het een lange dag waarin ik veel klusjes heb gedaan. Verschil zie je nauwelijks, maar toch... Tijd om te gaan slapen, lijkt me.
  
12 januari 2023 Vandaag kwam er niet veel uit mijn handen. Bovendien lekt er iets in mijn studeerkamer, gisteren hoorde ik die irritante tik-tik-tik ook al tijdens een flinke regenbui, maar, al zocht ik boven en op zolder alles af, ik vond toen en nu niets. Heel irritant. En het kost tijd. Morgen beter.

11 januari 2023. Een opwindend dagje! Tonio zou komen om de kerstboom weer naar boven te dragen, dus die moest ik voor die tijd in de dood gevleid /gepropt hebben. Gisteravond had ik de top er al in gelegd. Maar er waren nog wat snoeren met lichtjes. Ledlichtjes, en die blijven heel lang doorsudderen, ook als de batterij bijna leeg is. Dat gunde ik ze toch wel... (en mezelf ook, ik geniet echt van die lichtjes!!!) Dus voor de spiegel hangen ook nog twee snoertjes ;-) Het kerstdorpje voor het raam is, nu het kribje opgeborgen is, een winterdorpje... Het staat er nog. Maar veel kerstversiering is alweer naar zolder gebracht. Want ja, toen Tonio kwam, was in deze regio net het licht uitgegaan. Dus hoorde ik de bel niet, maar gelukkig heeft hij de sleutel (en nu ook bij zich)! Heel braaf had ik zijn verjaardagstractatie (waar ik dol op ben) afgeslagen, al ging me dat wel aan het hart, want anders hadden we er samen van genoten. Nu waren we beiden braaf. ;-D Enthousiast liet hij me foto's en specs. zien van zijn verjaarscadeau, en het lukte ook nog om het bed weer op te maken, voordat hij in gestrekte draf terug naar zijn werkplek moest. Dat was voor mij ook een cadeau. :-) 
Omdat de electriciteit nog niet terug was gekomen, heb ik de middag doorgebracht met opruimen van het kerstspul, een uurtje lezen, en uiteindelijk ging ik naar de stad, waar wl licht en electriciteit was. Ik neem aan dat HC een eigen generator heeft. Zo staat mijn stappenteller nu al op 6143, dus dat is OK. Vind ik. Toen ik weer thuis kwam, was het licht (net) weer aan. Fijn. Vandaar dat de wasmachine draait, en morgen zien we wel weer. 

10 januari 2023. Ik kwam traag op gang, maar ik heb wel wat gedaan, en ook gelopen. Braaf! 
Morgen verder. 

9 januari 2023. Mijn schoonmoeder was lang geleden jarig op deze dag. Ze was van 1879!!! De zon schijnt, het is droog, en ik ben wat aan het opruimen. Ik heb al een stapeltje gedecimeerd. Nog honderd te gaan, of zo... ;-) Aan het eind van de dag kan ik weinig afstrepen, maar heb ik wel veel uren gewerkt. Dat telt ook. :-D

8 januari 2023 eerste zondag na Epifanie. Nog steeds de witte tijd. De dag begon met een heel aangename en interessante dienst in de Pieterskerk. Jammer dat er niet meer mensen waren. Jammer voor hen, bedoel ik. 'Les absents ont toujours tort' zou Ton hebben kunnen zeggen... Vanmiddag zou mijn op een na oudste kleindochter komen. Het werd iets later, door een huiselijk rampje, maar ze vond het wel een gezellig idee om samen nog even (wat heet even?) te gaan kijken naar de Napolitaanse kerststal, die dit keer opgesteld stond ik de RKKathedraal. 
Er was heel veel te zien en te vertellen. Men had zelfs de Utrechtse Winkel van Sinkel in het geheel verwerkt, en Bakkersbruggies, en een stukje Domtoren... 
Leuk was dat, we kwamen ook nog een bekende tegen, een oude vriendin.
Vanavond moest ik nog, zondag of niet, iets doen aan een liturgie voor over weken en weken. 

6 januari 2023. Driekoningen. De laatste dag van de kersttijd, en Tonio's verjaardag. Voor hem een gewone werkdag, compleet met meetings en zo. Alleen hoefde hij niet te tracteren, omdat hij thuis werkte. En ik belde hem keurig op terwijl hij zijn dagelijkse ommetje liep. Het is altijd gezellig praten met hem. Later ging ik met een heel boodschappenlijstje naar de stad, waar ik nog niet een kwart van mijn lijstje gedaan kon krijgen, maar het was goed voor het bewegingsapparaat. Wel liep ik met de rollator, omdat ik hoopte wat zwaardere dingen te kunnen 'scoren'. Tja. Vanmiddag poogde ik nog wat (Kerst)lampjes brandend te krijgen, maar ook dat lukte maar ten dele. Ach ja. 
Vanavond heb ik nog een klein stapeltje reserve Berichtenbladen afgedrukt, dan kan ik aanstonds het grote snij-apparaat weer voor een tijdje opbergen, zodat ik morgen aan het opruimen van de tafel kan beginnen. 
Een mooi begin van het jaar. :-D

5 januari 2023. Deze dag begon minder goed, erg duizelig, dus ja, heel voorzichtig en laat opgestaan. Maar met de rollator durfde ik wel de straat op, en ik heb, omdat het een paar euro scheelt, helaas maar een pr euro, vandaag de ziekenpost verstuurd met decemberzegels. Anders had ik een weekje gewacht. Het is vast wel ergens goed voor. ;-) 
Verder is er niet veel uit mijn handen gekomen. Morgen beter. Dan is trouwens onze zoon jarig. Die doet niet aan verjaardagen, (tenminste niet aan zijn eigen verjaardag), maar hij is wel blij met het leven. 
Goddank. Ik ook met het zijne. Dus ik vier het wel. Op mijn bescheiden wijze. 

4 januari 2023. Het Berichtenblad van de Stichting het Evangelie in Spanje staat nu ook op de website. 
Weer een stap in de goede richting. En de eerste exemplaren zijn bezorgd. Hoera! De kerstboom staat nu ook. Alleen de lichtjes ontbreken, maar daar achter, in de tuin, branden ze als het donker wordt. 
Het leven is goed. 

3 januari 2023. Een heel korte nacht, en dan nog vroeg opstaan ook, i.v.m. een pakje dat bezorgd zou worden. 
Je moet soms iets over hebben voor je gezondheid!
De post kwam vroeg, dus ik kon ook een flink deel van de dag werken. Voor vijf uur had ik, in gedeelten, zover ik weet de Berichtenbladen in de brievenbussen gestopt, en een paar bracht ik fietsend weg. Dat scheelt altijd weer. Het was droog, maar frisser dan gisteren. Nu moet er gewerkt worden aan de web-versie. Helaas was mijn optimisme van gisteren t.a.v. de roze zweem wat voorbarig. Als ik het onderdeel zou moeten vervangen dat dn in aanmerking komt als schuldige, ben ik 317 € kwijt, en dat is zonde. 
Terwijl ik weg was, kwam er - onaangekondigd - ng een pakje. Uit Brexitlandia. Het bleek een mini fruit cake, die ik met Kerstfeest open en soldaat had moeten maken, zo luidde het opschrift. Maar toen was die er nog niet!!! Dus dat wordt met tien dagen vertraging. Het was wel heel lief. Al is het wel belachelijk dat je voor de inklaring van een pakje met een aangegeven waarde van 5 pond een bedrag van € 5,22 moet betalen. Ach, niet zeuren...  
Ik heb tot bijna middernacht doorgewerkt. Morgen verder. Dan verwacht ik geen pakjes, dus dan kan ik - hoop ik - slapen...

2 januari 2023. Om half vijf stopte ik de eerste 52 boekjes in de brievenbus, waarop overigens stond dat de eerstvolgende lichting op dinsdag zou zijn. O? Nu ja, nog genoeg te doen, enveloppen en boekjes afdrukken. Het probleem van de roze zweem is opgelost. Niet omdat ik de printer uit elkaar gehaald had, maar omdat een nieuwe rode toner het beter deed. Oei!! Voorlopig moet ik nog een stel roze randen afsnijden. En nu wil de printer alwr een schone toneroverloopfles. Ja hoor! Dus nu ga ik naar boven met een dubbele en grotere plasticzak om te proberen een en ander netjes op te vangen... Het houdt me wel van de straat... 
Aan het eind van de werkdag (want het lukt me niet om nog langer te staan) heb ik nog 50 boekjes klaarliggen om van postzegels te worden voorzien, en 60 om te worden gesneden etc. Maar het lukt nu niet meer. Morgen beter. :-D 

1 januari 2023 Allereerst mijn zwager gefeliciteerd, en heel zijn gezin! Buiten doet de wereld zijn best om de milieudoelstellingen naar de knoppen te helpen. Ondanks alle tochtlatjes van de schilder ruik ik het buskruit binnen... 15 graden Celsius. Goed voor de verwarming, maar slecht voor het klimaat. We bidden om vrede in dit jaar. 
Vanmorgen ging ik naar de Lutherse kerk. Aangenaam, en het gaf stof tot denken. Alleen had ik daar geen tijd voor. Na het ontbijt ben ik meteen naar boven gegaan... Nu tingelt mijn kerstklok dat het 23 uur is, en ik kan mijn ogen niet meer open houden. Maar er liggen 50 blaadjes klaar. Ik had op minimaal het dubbele gehoopt. Morgen beter. :) Voor het nieuws van 2022 kan men klikken op nieuws_2022

Voor het nieuws van 2021 kan men klikken op nieuws_2021

Voor het nieuws van 2020 kan men klikken op nieuws_2020

Voor het nieuws van 2019 kan men klikken op nieuws_2019

Voor het nieuws van 2018 kan men klikken op nieuws_2018

Voor het nieuws van 2018 kan men klikken op nieuws_2018

Voor het nieuws van 2017 kan men klikken op nieuws_2017

Voor het nieuws van 2016 kan men klikken op nieuws_2016

Voor het nieuws van 2015 kan men klikken op nieuws_2015 

Voor het nieuws van 2014 kan men klikken op nieuws 2014

Voor het nieuws van 2013 kan men klikken op nieuws 2013

Voor het nieuws van 2012 kan men klikken op: nieuws 2012

Voor het nieuws van 2011 moge men klikken op: nieuws 2011

Voor het nieuws van 2010 moge men klikken op: nieuws 2010

Voor het nieuws van 2009 bevelen we aan te klikken op: nieuws 2009

Voor het nieuws van 2008 verwijzen we naar nieuws 2008

Voor 2007 mag men klikken op nieuws 2007

Voor 2006 op nieuws 2006

Voor 2005 op nieuws 2005

En de rest is oud nieuws...