terug naar het startblad
laatst bijgewerkt: 09-04-2019 

    Op 27 februari 2004 werd Charlotte Elisabeth Veldman geboren. We zijn er allemaal blij mee!

 

 Zondag 5 october 2014 was voor Opa heel bijzonder, want hij was al zestig jaar dominee! Nu is hij al 93 jaar, maar het was wel bijzonder, dus er was een kerkdienst waarin hij voorging, en Charlotte en Pieter mochten onder de preek bezig zijn met een Anti-Verveelboek, dat Oma had meegebracht. Zo ging de dienst nog vlug voorbij! Er werd ook veel gezongen, en Charlotte kon dat best meelezen en meezingen. Na de dienst was er een boel lekkers, dat had tante Parel meegebracht. Mama had Lotjes haar in een knotje gedaan, en dat vond iedereen hl lief staan. (Zo lijkt ze op haar moeder, die was ook zo'n elfje Twaalfje op die leeftijd!) 

26 september 2014. Vandaag kwam Charlotte met haar moeder en broer bij ons langs om kinderpostzegels te slijten. Die wilden we wel, al zijn ze dit jaar niet erg mooi. Ik spaar ze toch wel... maar vooral de gestempelde. Hoe dan ook, Charlotte dook meteen in een boek, en Pieter dook op de magneetstaafjes af. Later bouwde Charlotte daar ook een fraaie piramide mee :-) 
Mama vertelde een mooie opmerking van Charlotte die iets vergeten was te doen: Mijn harde schijf zat vol, en toen had ik het wel  moeten wissen. Dat is toch echt wel een van de betere excuses om iets niet te doen... 

24 september 2014. Charlotte is al zo groot, dat ze kinderpostzegels mag verkopen. En pleisters en kaarten. Dus... wie maakt haar los? Ze mag ze nog een weekje verkopen! 

7 september 2014. Charlotte ging vandaag met Papa en Mama naar Opa in het ziekenhuis. Gelukkig zag hij er niet zo heel ziek uit, maar hij was wel gauw moe. Hij was erg blij met de kaart die tante Parel had gestuurd, en dat was een kaart die Charlotte een paar jaar geleden had getekend. Grappig, h? Later gingen ze nog lekker eten bij Jurgen. Het was een leuke dag...

28 augustus 2014. Aan alles komt een eind, ook aan de vacantie, maar Charlotte heeft veel plezier gehad, dit jaar. De gemeente Houten had ook dit jaar weer van alles georganiseerd, en daar zijn Charlotte en Pieter natuurlijk weer naar toe geweest. Maar nu... nu is het weer schooltijd. Charlotte wil best weer leren. 

20 juli 2014. Vacantie!!! Gisteren zijn Charlotte, Pieter en Papa en Mama naar Maastricht geweest. In de auto, maar daar stond de airco aan, dus dat was beter dan buiten. Ze zijn naar de Sint Servaaskerk geweest, en daar was het lekker koel. En ook heel mooi. Daarna gingen ze naar het museum bij de kerk, maar voordat ze er in konden moesten eerst een paar mensen een verhaal over het museum houden. (Dat duurde wel lang.) Maar toen... toen trok er een motor op in het nauwe straatje naast het museum, daarvan gingen de ruiten rinkelen, en als de ruiten rinkelen gaat het inbrekersalarm af. Een lawaai!!!!! Erg!!! Maar er waren wel heel mooie dingen in het museum van zilver en goud en email. Charlotte had ook een koptelefoon met allerlei verhalen over de dingen die je kon zien, maar dan moest je wel erg lang luisteren, dat kon niet echt boeien. Mama wilde nog het Vrijthof laten zien, maar dat was voor het grootste deel afgezet, daar was niet veel aan. Maar dat ijsje, dat ging er in, en hoe!
...
Vanmiddag zijn ze in Utrecht naar de Parade geweest, en daar hoorden ze het verhaal van Artemis, de godin van de jacht, en van Zeus, die zijn oogje liet vallen op Callisto, met bekend gevolg. Wikipedia vertelt het zo: Callisto, n van de vriendinnen van Artemis, verloor haar maagdelijkheid aan Zeus die zich had vermomd als Artemis. Ze kreeg een kind en noemde hem Arcas. De woedende Hera veranderde Callisto in een beer. De zoon van Callisto, Arcas, doodde zijn moeder bijna toen hij aan het jagen was maar Zeus hield hem tegen en plaatste hen beiden aan de sterrenhemel als de Grote Beer en Kleine Beer. Hera, de vrouw van Zeus, was er niet blij mee dat Callisto en Arcas aan de hemel werden geplaatst dus vroeg ze Tethys om hulp. Tethys, een watergodin, vervloekte de beide sterrenbeelden om voor altijd om de hemelpool te draaien en nooit onder de horizon te verdwijnen. Dat laatste werd in het kindertoneelstuk niet verteld. Wel dat Artemis aan Zeus zou hebben gevraagd: Ze lijken helemaal niet op beren, meer op een steelpan! Klopt, zei Zeus toen, dat is met opzet. Hera houdt niet van huishouden en koken, dus op een pan zal ze niet letten. Mooie uitsmijter. :-) 

13 juli 2014. Het is bijna vacantie, en ook Charlotte heeft haar rapport al. Het is wel mooi, zei Mama, maar er zijn nog puntjes waar aan gewerkt moet worden... Charlotte vergeet nog wel eens waar ze mee bezig was, of wat ze zou / moest gaan doen. Dat heb je wel eens vaker bij creatieve mensen. Bij Pieter en Charlotte op school is iedereen bezig met een nieuwe hobby, en ze mogen het in de pauzes ook op school doen, dat is heel verstandig van de juffen. Ze punniken, jongens n meisjes, met elastiekjes op een apparaatje dat een 'loom' heet. Dat is Engels voor weefgetouw, en je spreekt het uit als loem. En denk maar niet dat ze alleen maar armbanden en kettingen maken, hoor. Ze kunnen ook beestjes maken, zoals hommels, kijk hier maar eens: http://www.youtube.com/watch?v=cwuEMxFYHcU Charlotte is er een kei in, en ze kan zelf op internet nieuwe voorbeelden vinden. Knap h! 

2 april 2014. Vandaag is Charlotte met een vriendinnetje naar de kermis geweest. Ze hebben z'n plezier gehad! Mama was er ook met Pieter en een vriendinnetje, en ze zwaaiden wel even als ze elkaar tegen kwamen, maar Charlotte voelde zich echt groot. 
Wat wel verdrietig is, is dat ze nu naar een andere BSO moeten. Zjoezjoe is gesloten. Heel verdrietig. Dat wordt wennen. Sterkte, poppetje!

10 maart 2014. Vandaag was een trieste dag voor Charlotte, want 'Oma Els' werd gecremeerd. Nu ja, dat was oma niet meer, maar toch... de afgelopen dagen is Charlotte ook nog mee geweest om afscheid te nemen. Eerst vond Lotje het wel eng, een beetje, maar het was toch net alsof Oma sliep, en ze vond al die mooie, bonte bloemen vast wel erg leuk. 
Maar vandaag was het weer anders verdrietig. Er waren heel veel mensen, er was muziek, Papa vertelde over zijn jeugd, een tante vertelde over Oma's jeugd, en nog een oom... en een mevrouw. En die kist stond daar met alle bloemen en de grote foto van Oma, die ze nu niet meer zou zien... Toen had Charlotte ook wel de papieren zakdoekjes nodig, die mama had meegenomen. 
...
Daarna was er spekkoek, want dat wilde Oma, en limonade, koffie, thee enzovoorts. 
En al die mensen die haar knuffelden, en aardige dingen wilden zeggen... Charlotte kreeg het er warm van. Oma had haar nieuwe schoenen ook niet kunnen zien... Het was net een heel droevig feestje. Gek!
Gelukkig konden Pieter en Charlotte en een achterneefje wel af en toe naar buiten om wat te rennen...

27 februari 2014. Hoera, Charlotte wordt vandaag TIEN jaar. Dat is een kroonjaar. Een fijne dag, Lotteliesje! Zaterdag heeft zij haar partijtje... (en dat werd ook Bowlen, net als bij Pieter, het was heel goed bevallen). Van haar grootmoeder, die erg ziek is, kreeg Charlotte een mooi cadeau voor later: een ketting, die nog van de moeder van Oma is geweest. Dat was een cadeau 'voor alle verjaardagen die nog komen' maar waar Oma niet meer bij zal zijn. Dat was wel een beetje verdrietig. 

22 februari 2014. Vandaag is broer Pieter jarig, en Charlotte viert het meteen mee. Heel de familie komt vandaag, en morgenochtend komt Oma uit Bilthoven. FEEST! (En ze wrden toch verwend!)

21 februari 2014. Dit was nog eens een prettige week! Charlotte heeft crocusvacantie! En warempel: de crocussen bloeien ook nog! Het was lekker weer, al waren er wel een paar dagen met regen, maar daar kan Charlotte best tegen: zij heeft genoeg te doen. En morgen is Pieter jarig, en Charlotte viert dan ook haar verjaardag! Cool h? Ze had haar verlanglijstje versierd met een leuke tekening. Verrassing voor Opa en Oma. (Als iemand Francien's kattenagenda kan vinden: die stond er op, maar wij kwamen die nergens tegen...)

18 januari 2014. Het was weer beregezellig en reuzedruk bij Lotjes jarige tante Betty! Gelukkig was het droog, dus alle neven en nichten en aanverwante kinderen konden lekker buiten spelen. 


En voor je het weet is het Oud en Nieuw. Na het vuurwerk was ons Lotteliesje wel moe hoor!

25 december 2013. Na een mooi rapport van school kan Charlotte lekker kerst vieren, en nee, ze zijn niet thuis, ze zijn heel gezellig aan het logeren. En ze wenst iedereen een fijne Kerst!

12 september 2013. Charlotte vindt het leven wel leuk, zegt ze. Ze houdt wel van de school, en de rest ik ook O.K. Gelukkig maar. 

22 augustus 2013. Morgen gaat Charlotte met school op kamp. Wel twee nachten en drie dagen. Ze heeft voor de gelegenheid nog nieuwe laarsjes gekregen ook Wat een bofferd, die Charlote!

21 augustus 2013. Charlotte heeft nog steeds vacantie, en dat vindt zij heerlijk! Van Papa heeft ze een vorige digitale camera gekregen, en zij geniet er dubbel van! Het lukt haar al aardig om mensen niet te onthoofden, en de mogelijkheid om haar broertje onder de loep te leggen, door de foto's te vergroten, vindt ze geweldig. Opa en Oma kwamen vandaag op bezoek, en daarvan heeft Charlotte een heleboel foto's genomen. Het was een heerlijke dag om in de tuin te zitten, en daar stond allerlei lekkers klaar, met kaartjes erbij, die de kinderen hadden geschreven en geknipt, zodat wij wisten wat spekkoek (met framboosjes uit eigen tuin), chocolaatjes en druiven waren. Leuk hoor! Later kwam er een heel grote vrachtwagen die anderhalve kubieke meter tuinaarde kwam brengen. Dat heeft Charlotte uitgebreid op de foto gezet, en zelfs gefilmd...
Omdat Charlotte de beelden goed wilde bekijken, ging ze er maar bij liggen in de heel grote hangmat, die Lotje en Pieter zelf hebben bedacht, en die mama in elkaar heeft gezet. :-) 

En toen was het tijd om boodschappen te gaan doen, Mama, Charlotte en Pieter gingen op de fiets. 
Opa en Oma gingen met de rolstoel naar het station. En met een beetje geluk mocht Charlotte vanavond nog plantjes uitzoeken voor in de tuin!  

26 april 2013. De koningsspelen gingen vanmorgen wl door, maar dan toch echt binnen, want het was in Houten koud en guur en nat... 
Wie had dat nu verwacht? Vast niet prins Willen-Alexander en prinses Maxima.... Maar Charlotte had wel een heel erg leuke dag, hoor!
Ze begonnen met ontbijt, en daarna werd er stevig gesprongen...
  Nee, dit is Charlotte niet zelf, maar ze heeft wel meegedaan!

9 maart 2013. Vanmiddag waren Pieter en Charlotte in Utrecht bij Opa en Oma, die jarig waren geweest. Er waren gebakjes, maar eigenlijk vonden Pieter en Charlotte de likkoekjes lekkerder, dus met Papa samen hebben ze bijna een heel pak leeg gegeten. En snoeptomaatjes... mmmmmmmmmmm.... Daar lust Charlotte ook wel pap van. Maar dan krijg je tomatensoep, dat is weer heel wat anders...
Met de magnetische staafjes en balletjes van Oma hebben Charlotte en Pieter ook gespeeld. Een heel leuk spel, waar ze niet genoeg van konden krijgen. Vooral Charlotte is er heel erg goed in, zij heeft beslist drie-dimensionaal inzicht. En een paar jaar meer ontwikkeling dan het kleine broertje, dat maar niet snapte waarom het haar wel lukte en hem niet... 

27 februari 2013. Vandaag is Charlotte jarig! Wel gefeliciteerd, schat. En ze is nu echt negen jaar. Vanmorgen moest ze natuurlijk naar school, maar vanmiddag heeft ze een verschrikkelijk leuk verjaarspartijtje. Daar zorgt Mama voor. Lotje kijkt er gespannen naar uit... (Papa maakte er een foto van. Met dank...) 
Het feestje is intussen ook voorbij... een stuk of zes meisjes kunnen flink wat decibellen produceren, gelukkig gingen ze na de broodjes eerst even buitenspelen! Daarna was het versieren geblazen: eerst fotolijstjes, met steentjes en glitters en van alles en nog meer, en daarna cakejes, lekker met marsepein en eetbare frutsels. Tegen de tijd dat de ouders hen kwamen halen hadden een paar ondeugden zich buiten verstopt... verrassing! 
Tot besluit gingen Charlotte, Pieter en hun ouders nog uit eten. Lekker Italiaans. Een prachtige dag, vond Charlotte. 

23 februari 2013. Vandaag vieren Charlotte en haar broer hun verjaardagen. Negen en zes jaar zijn ze geworden. Die malle oma zei dat als een van hen op de handen ging staan, ze even oud waren. Grapje! Oma Els en tante Parel waren er al vroeg, met Mik en zo. Daarmee heeft Charlotte uitgebreid spelletjes kunnen spelen op Papa's tablet-computertje. Wel heel lastig, hoor! Charlotte is eigenlijk pas woensdag jarig, de 27ste, maar dan heeft zij haar verjaardagsfeestje. En er  moet ook nog worden uitgedeeld... Wat een heerlijke week is er vandaag voor Charlotte begonnen!
Even een meiden-onder-elkaar moment met tante Parel....

20 februari 2013. Het is deze week vacantie, maar af en toe gaan Pieter en Charlotte toch naar de opvang, voor de gezelligheid. 
En mama wil op-rui-men!!! Volgens Charlotte en Pieter kan zij dat veel beter wanneer er niemand voor haar voeten loopt, toch?

21-11-2012. Vandaag heeft Charlotte geholpen het poppenhuis van Oma te behangen. Lotjes moeder heeft er ook nog mee gespeeld, maar daarna is het bij andere kinderen terecht gekomen, en nu werd het tijd voor een opknapbeurt. Charlotte had wel vijf verschillende mooie behangetjes meegekregen van haar moeder, en ze vond het best gezellig zo: een middagje klussen met Oma, terwijl Mama met Pieter de stad in was. 
Die vonden het resultaat best mooi, toen ze terug kwamen. Kijk maar:

De zonder en de kamer links zijn al een heel stuk opgeknapt. Maar er moet nog wel veel gebeuren. 
Charlotte vond dat er ook een relaxhoek moest zijn, en heeft alle kussens daar op een hoop gelegd. 

29-9-2012. Charlotte had een meidendag met Mamma, en ze zijn samen helemaal naar Utrecht gefietst. Ze gingen naar de markt, naar een paar winkels en naar de lapjesmarkt. Mama heeft prachtige stofjes gekocht voor een rokje en voor een kerstjurk, en hl zachte flanel voor een nachthemd. Toen zijn ze ook even bij Opa en Oma iets lekkers gaan brengen, dat vonden ze allebei heel erg leuk... 
En de twinkelende ogen van Charlotte lieten zien dat ze er zelf ook plezier in had...

15-8-2012 Vandaag en gisteren zijn Charlotte en Pieter aan het Fladderen geweest in Houten.  Maar ze deden wel heel andere dingen. Lotje was meer litterair bezig, met verhalen... Er kwam een mijnheer Lettervreter aan te pas, die ze moeten stoppen door een heel boek vol te schrijven op 11 locaties... Dat moet goed gebeuren, want stel je voor dat al Opa's boeken worden aangevreten en dat hij niets meer te lezen heeft. En als de voorleesboeken thuis wit zouden worden... dan slaap je niet meer in, zeg nou zelf. Morgen is het de laatste keer. Leuk, maar heel vermoeiend.  

Het was een heerlijke vacantie in Belgi begin juli... maar die was allang weer over...

18 mei 2012. Opa en Oma kwamen vandaag langs met cadeautjes voor Mama en ook met cadeautjes voor Charlotte en Pieter, omdat ze op reis waren geweest. Charlotte kreeg een kettinkje met een klavertje vier. Prachtig vond ze het. En ze mochten Mama helpen met het maken van chocoladesoesjes. Pieter en zij mochten de soesjes in de chocola dompelen. En daarna likten ze de pannenlikker af. En hun vingers. Lekker!!!! 

Met Pieter heeft ze toen maar een rustig spelletje gedaan: tafeltennis met een luchtballon over een rij krukjes...  

12 mei 2012. Vandaag is Mama jarig. Charlotte feliciteert haar van harte, want zo zeg je dat. Ze is heel blij dat het feest is, en ze verheugt zich er erg op... :-)

6 mei 2012. Vandaag ging Charlotte met Papa en Mama mee naar Utrecht, waar ze de streekmarkt bezochten in de Twijnstraat. Dat was heel erg druk, en ook heel erg leuk, vond Charlotte. Toen gingen ze nog even naar Opa en Oma toe. Daar bleven ze veel te kort voor Lotjes gevoel, dus heeft ze een briefje geschreven, helemaal zelf, dat ze graag nog eens terug zou willen komen. Nu, dat hopen Opa en Oma ook, hoor! Die vonden het ook heel gezellig. 

3 mei 2012. Charlotte is al acht, en dus mag ze op de fiets naar en van school, mits ze wordt gehaald en gebracht door een ouder, dat spreekt vanzelf. Woensdag ging ze met Mama en het kleine broertje naar het dorp op de fiets, en opeens zei Pieter dat hij bij hr achterop wilde! Charlotte vond het wel een beetje eng, maar het mocht van Mama.
En het was wel erg zwaar, maar ze was reuze trots dat ze het toch maar voor elkaar had gebracht. O zo! 

30 april 2012. Charlotte heeft iets hl moeilijks gedaan met Koninginnedag: ze is tegen een echte klimwand opgeklommen. Spannend, maar eigenlijk vond ze het wel makkelijk hoor. Piesofkeek zegt Mama dan. Maar wat ze daarmee bedoelt? In elk geval vond Charlotte het wel erg leuk om te doen, en ze was ook goed vastgebonden, dus als ze viel, kon er niet zoveel gebeuren. Ze wordt vast net zo sportief als haar ooms! 

10 maart 2012. Alweer een verjaardag, maar nu van Charlottes nicht Amber. Die wordt maandag tien jaar, maar dat is niet zo'n leuke dag om verjaardagen te vieren. 
Charlotte had een spannend boek voor haar meegebracht. Over paarden. Ze had Amber wel een echt paard gegund, maar zoveel geld hadden ze niet, zei ze ernstig... 

En ze was gekleed in haar favoriete paars, kijk maar...

Opa legde uit dat het ding aan zijn ketting een Jeruzalemkruis is. Met de stad Jeruzalem er op in emaille. 

27 februari 2012. Vandaag werd Charlotte echt acht jaar. Ze heeft op schoon en op de NMO getracteerd op cakejes met chocoladehagel er boven op en met drie suikerballetjes. Die had Mama gisteravond nog gemaakt, toen Charlotte al in bed lag. Goed h? Charlottes moeder kan alles! 
En Lotje mocht op de fiets naar school. En alleen op de fiets naar huis, al reed Papa er wel achteraan met de auto. Maar trots dat ze is! Het was een super fijne verjaardag! 

26 februari 2012. Gisteren was het een heel drukke dag, want alle neven en nichten waren er, ooms en tantes, een oma en opa, de andere oma was jammer genoeg ziek, en nog meer mensen. Want Charlotte en Pieter vierden samen hun verjaardag, en ze kregen een heleboel cadeautjes en cadeaux. Een van de mooiste dingen was wel een dartbord met kleefballetjes... enig vonden Charlotte en Pieter dat. Ze probeerden het meteen. Ook was er taart, en veel plezier. Een mieterse dag vond Charlotte het. 
Hier is ze cadeautjes aan het uitpakken....

En hier laat ze haar zwemdiploma zien. Diploma B. Knap h? Maar het was wel moeilijk hoor!!! 
En vanmiddag had ze haar partijtje. Ze waren met hun achten, de meesten meisjes. Ze deden allerlei spelletjes, en ook konden ze lekker buiten spelen. Het was echt heel erg leuk...

22 februari 2012. Wat vliegt de tijd! Charlotte is al weer bijna jarig: over een week precies. Misschien heeft ze dan wel een partijtje voor vriendjes en vriendinnen, dat weet ik nog niet, maar zaterdag gaat ze haar verjaardag vieren, samen met Pieter, die vandaag vijf wordt. Haar moeder laat weten: Charlotte vindt lego dingetjes erg leuk maar kijkt ook graag naar Phineas & Ferb, houdt van creatieve uitingen (geef haar een mooi bolletje wol en ze maakt er iets van) en verder houdt ze van echte meisjes dingen zoals lipgloss, een lekker geurtje en dat soort dingen. Haar favoriete kleur is tegenwoordig paars. Geen roze meer. Ze houdt van zwemmen, en heeft onlangs haar A en B diploma behaald. Ze heeft nu les voor C. Goed, dat weten we dan ook weer. Toch mooi dat we het achteraf nog horen. 

5 december 2011. Sinterklaas!!!! Natuurlijk was het feest op school, maar toen Charlotte thuis kwam bleek Sint daar net geweest te zijn, en hij had toch een boel cadeautjes achtergelaten! Super! En Sinterklaas weet precies wat Charlotte leuk vindt, zoals lego en boeken... te veel om op te noemen. O, kom er eens kijken wat er onder haar kussentje ligt...

4 december 2011. Vanmiddag gingen Charlotte en Pieter met hun ouders eens kijken of Sint soms iets bij Opa en Oma Voerman hadden neergezet... dat zou immers zomaar kunnen... Pieter had 's morgens een hulpSint gesproken die zoiets zei... 
Gelukkig waren Opa en Oma thuis, en die waren heel erg blij met de mooie tekeningen van Charlotte (en van Pieter) - een zon en een vrolijke bloem - en met de handen van Charlotte en Pieter. Een linker van haar en een rechter van hem. Charlotte had de hare zelf geverfd, met een mooie blauwe rand op het gipsen hart... Mooi hoor! 
Er stonden inderdaad cadeautjes in een doos in de keuken. Charlotte en Pieter kunnen allebei de namen al lezen, maar voor Charlotte waren er ook een paar cadeaux met een gedicht. En dat kon ze prima lezen, al schuift ze in haar enthousiasme wel eens over een woordje heen. 
Het mooiste cadeau vond Charlotte wel een knuffelkussen met een dolfijn er op. Als je het omkeert zie je daar de C van Charlotte, kijk maar:

Charlotte gelooft weer helemaal vast en zeker in de goede Sint. Dank Je, Sinterklaasje!

27-11-2011. Die kalender werkt goed hoor! Gisteravond mocht Charlotte haar schoen zetten, en vanmorgen zat er tot haar grote plezier een surprise-ei in en een doosje lego. En lego, daar is Charlotte heel goed in, en ze vindt het enig. Ze kan ook heel goed een handleiding volgen, voor het in elkaar zetten van modellen, zelfs als die tientallen bladzijden lang is. Ze moet de lego wel uit de handen van Pieter houden, want die gooit er alleen maar mee... Hij bouwt met duplo.

Intussen is de school al lang weer begonnen, en daar doet Lotje het best leuk. Deze zomer twijfelde zij: ik denk niet dat Sinterklaas de cadeautjes geeft, maar ik denk dat jullie dat doen... Daar werd niet op geantwoord door de liefhebbende ouders, en nu is Charlotte weer helemaal 'in Sint'. Vandaag is er intocht in Houten, en daar zal ze vast vooraan staan met broer Pieter. 
Dinsdag had Lotje bedacht dat ze haar schoen maar eens zetten zou, zonder dit te overleggen met - laat staan toestemming te vragen aan - haar ouders. Jammer genoeg waren er even geen appels en wortels in huis, dus ze had een suikerklontje in de schoen gedaan. De volgende morgen: wat een teleurstelling: het suikerklontje lag nog steeds in een verder lege schoen! Zwarte Piet was niet langs geweest. Maar gelukkig was daar het Sinterklaasjournaal! Daar kun je een kalender downloaden waarop Piet kan aankruisen wanneer hij langs komt. Charlotte vond het een reuze idee, toen Mama voorstelde die te gebruiken. En ja hoor: de volgende dag lag de kalender in haar schoen met alle zaterdagen tot Sint ingekleurd. Dan mag ze haar schoen zetten. Sint gaat wel met zijn tijd mee, h?

31 augustus 2011. Gister en vandaag is Charlotte op kamp geweest! Helemaal in Noordwijk - met school. 
Het was wel leuk, maar haar maillot is twee keer nat geweest, omdat de roze laarsjes niet meegroeiden met de golven... flauw. Wie trekt een kind een maillot aan in de zomer? Ongetwijfeld Lotje zelf. ;-) 
Na de warme maaltijd vanmiddag gingen ze met de bus naar huis, en onderweg werden er filmpjes gedraaid. Niet iedereen kan die combinatie aan, en helaas, ons zonnetje kwam straalmisselijk thuis om een uur of drie. Mama was zo lief om Pieter mee te nemen om boodschappen te doen, en toen zijn Charlotte en haar papa lekker gaan slapen. Daar knapte ze echt van op, en de zwemles, aan het eind van de middag deed de rest. Toen had ze gelukkig ook echt weer trek. Later wilde ze nog een stukje gaan hardlopen met papa, maar ze kwamen niet ver... Niet verder dan het derde veldje achter het huis, waar broer Pieter net mag komen. Laat hij daar nu net van zijn fiets vallen, toen Charlotte en papa langs renden... Papa nam de brullende Pieter mee naar huis, en Charlotte legde haar moeder zuchtend uit dat Pieter een beetje zielig en een beetje stout was...
Maar nu slaapt ze, en in haar dromen hoort ze de zee. Vast!

Papa heeft op 30 juli een mooie foto van zijn dromelijntje gemaakt... 
Behalve dromerig kan Charlotte ook heel gedecideerd zijn hoor! En ze heeft volop genoten van de vacantie, bjna in Duitsland, stel je voor! Het was er ook erg mooi... Maar nu is de school weer begonnen. 

28 mei 2011. Een slimme dame, die Charlotte! Ze had viltstiften gevonden waarmee je op kleren kunt tekenen. Dat leek haar wel wat, maar voordat ze er aan begon, vroeg ze tch maar eerst aan mama of het mocht. Nee, dus. Mama wilde dat haar witte T-shirt wit bleef, en dat er niet op kleren werd getekend. Wat deed ons Lotje dus? Ze knipte uit wit papier T-shirts, en tekende daar op. Mama vond het een heel creatieve oplossing. En haar grootmoeder? Die denkt dat ze wel geschikt kan zijn voor de diplomatieke dienst...

27 mei 2011. Vandaag ging er een heel tevreden en gelukkig meisje in Houten veel te laat naar bed. Want Charlotte had de avondvierdaagse helemaal uitgelopen. Samen met Mama. Papa was ook twee keer mee geweest, hoor.
En toen ze bij de eindstreep kwamen, toen stonden Papa en Pieter daar te roepen: Goed zo, Charlotte! Knap gedaan. En dat was ook zo. Vier avonden achterelkaar 5 kilometer lopen, dat is samen wel twintig kilometer. Dan kun je van huis af wel eerst lopen naar Opa en Oma in Utrecht, en dan naar Oma in Bilthoven. Dan kom je net aan twintig kilometer... pfff... Charlotte moet er even niet aan denken!  Maar ze is reuze trots op haar lintje! 

12 maart 2011. Vandaag was het alweer feest. Amber, een van Charlottes grote nichten, werd 9 jaar. Het was erg fijn dat het zulk mooi weer was, want Charlotte kon toen met Amber en Pieter op de trampoline, die in de tuin staat, en ze kon voor het huis op de wip. 
Eerst samen met Pieter, toen even solo (dit mocht niet van Omama) en later met Papa, en die liet haar toch een luchtsprong maken, joh! Maar Lotje had hem wel gezegd: doe maar. 
Ze bleven lekker eten, en het werd laat, maar het was weer een superdag.

6 maart 2011. Vandaag had Charlotte haar verjaarsfeestje, en dat was reuze gezellig, met spelletjes, en omdat het mooi weer was konden ze ook buiten spelen. Mama had weer een boel lekkere dingen, en iedereen ging heel blij en tevreden naar huis. Charlotte ging blij en tevreden naar bed, maar dat was een paar uur later. ;-)

5 maart 2011. Opa Voerman is 90 jaar geworden, Oma was ook al jarig, en er was nog meer. Voor Charlotte genoeg. Het was een dol feest op De Vlieland, en Charlotte en de anderen hebben samen voor Opa gezongen, en Charlotte heeft later ook nog apart een liedje gezongen door de microfoon, er was lekkers, en ze aten samen, er waren spelletjes, en zo konden lekker tekeer gaan in de boot. Ja, af en toe stoot je wel eens je hoofd, als je niet uitkijkt, maar dan is er altijd wel een oom of een tante, of Mama of Papa, die je troost, en dan is het gauw genoeg weer over. 
Charlotte kon zelf ook anderen helpen, hier masseert ze de schouders van oom F. en die vond dat reuze fijn.. 

27 februari 2011. Hoera! Vandaag werd Charlotte zeven jaar. Volgende week viert ze haar partijtje, maar vandaag kwam de familie, en er werd meteen de verjaardag van Pieter gevierd. Dat hb je, als je een broertje bijna op je verjaardag krijgt. Er is nog even geen leukere foto, maar dat komt vast wel, wat Papa heeft ze wel gemaakt. Hier laat ze de mooie oorbellen zien, met vlindertjes, die ze van haar Biltse grootmoeder kreeg. 
Charlotte had veel plezier in haar verjaardag, want ze is dl op cadeautjes. En daar kreeg ze een heleboel van! 

12 januari 2011. Weet je, vandaag gebeurt er iets heel belangrijks! Charlotte krijgt haar eerste zwemles, en papa gaat mee zwemmen. Mama moet op Pieter passen, die kunnen we er nu even niet bij hebben... Charlotte wil best graag leren zwemmen, hoor. Ze is ook al z groot... Over zes-en-een-halve week wordt ze zeven jaar. Kun je nagaan... 
En ze vond het heel erg leuk... Ze kan al een beetje drijven, en ze kan al bijna-bijna zwemmen. Let maar op. Volgende week gaat ze lekker weer. 

31 december 2010. Hoewel ze nog wel wat slaperig waren, mochten Charlotte en Pieter naar het vuurwerk kijken, boven uit het grote dakraam. Maar het was mistig, en erg veel was er niet te zien. Tch vond Charlotje het wel spannend, en ze mochten ook nog even iets drinken en snoepen. Een goed uiteinde, en een mooi begin dus!

30  december 2010  Veel  sneeuw en ijspret, deze maand. Woensdag gingen ze schaatsen met papa omdat mama moest werken, en vandaag weer met tante Parel en met Mik naar Maarn, naar Mik's oma. Charlotte hft me toch een plezier gehad met sneeuwballen gooien!
En ja hoor, Pieter was er ook weer bij. Ze wensen iedereen een gelukkig Nieuwjaar.

5 december 2010. Vanmorgen waren Charlotte en Pieter met hun ouders nt naar de IKEA, (waar je op zondag ook niet moet wezen, volgens Opa en Oma in Utrecht) toen Sinterklaas langs kwam. Die hebben ze dus weer gemist. Maar hij was wel zo vriendelijk om tch cadeautjes achter te laten. En later kwam Piet nog een tas brengen met dingen die hij vergeten was. Met de Pietenpost, stond er op. Lotje en Pieter zijn weer flink verwend door de Sint. Ze zongen graag van: Dank je, Sinterklaasje! 

3 october 2010. Vandaag hebben Charlotte en Pieter heel erg leuke dingen gedaan. Eerst gingen ze hazelnoten zoeken in een hazelnotenbosje. En toen gingen ze met de trein, helemaal naar Utrecht! Dat was leuk! Het was kinderboekenweek, en daarom gingen ze naar een grote en bekende boekhandel waar een echte schrijver een verhaal voorlas. Dat duurde wel 40 minuten, maar Charlotte heeft goed opgelet. Pieter had er meer moeite mee. Toen liepen ze nog wat rond door de mooiste stukjes van Utrecht, en daarna gingen ze even op bezoek bij Opa en Oma Voerman. 
Die vonden dat reuze gezellig. Charlotte vond een boekje met sudoku's voor kinderen, en omdat ze al kan lezen, vond ze dat wel iets. Maar Papa moest haar nog wel even uitleggen hoe het werkte. 
Even later kon ze het zelf. Het theeserviesje met kinderboek vond mama leuker dan Lotje, maar je kunt ook niet aan twee nieuwe dingen tegelijk aandacht geven. Zeg nou zelf!

1 october 2010. Charlotte is een slim meisje. En ze let goed op: Mama pleegt opvoedkundige opmerkingen te maken bij een TV-serie als Dora, en vergelijkbare probleemoplossende opmerkingen maakt Lotje nu ook. Overigens is Dora al weer 'uit'. Broer Pieter kijkt er nog wel naar. 
Charlotte heeft eindelijk uitgevonden hoe ze het 'hinderlijk volgen' van Pieter kan voorkomen. 
Stel: ze wil gaan punniken op haar eigen kamer, dan gaat ze eerst met stoepkrijt buiten spelen. Wanneer Pieter dan denkt: dat wil ik ook! moedigt ze hem aan, en na een tijdje knijpt ze er tussen uit, en gaat ze lekker rustig doen wat ze toch al van plan was. Vrouwenlist es menigvoud, zijn ze jong oft zijn ze oud...(Karel ende Elegast)

11 september 2010 Charlotte was aan het bellenblazen op het feestje van Tante Marjolein. Wat wordt ze al groot, h? 

25 augustus 2010. Charlotte was vandaag samen met Pieter aan het 'gras maaien'.
Terwijl ze probeerde handstandoverslag te doen, plukte ze met volle handen de paardebloemenblaadjes uit het weitje dat bij hen achter voor tuin speelt. Pieter deed natuurlijk graag mee, en zo waren ze zelfbenoemde 'grasmaaiers'. Buiten spelen vonden ze veel leuker dan binnen bij Opa en Oma kijken, vooral Charlotte. Ach, morgen regent het immers! Maar ze vlocht wel weer heel charmant madeliefjes in heur haar. Dat stond heel lief. 

16 augustus. De vacantie is weer voorbij en Charlotte is vandaag naar school gegaan. Ze zit nu in groep 3, en de juffrouw is 'wel aardig'. Gelukkig maar. 

18 juli 2010. Weet je waar Charlotte heen geweest is met vacantie? Helemaal naar Duitsland. Oma was ook mee met de auto, en zo hadden Charlotte en Pieter allebei een eigen auto, zodat ze geen ruzie hoefden te maken. Natuurlijk deden ze dat wel als ze niet in de auto zaten, maar dat hoort er bij als je een klein broertje hebt dat altijd met jouw dingen wil spelen, en dat domme dingen doet, die je vreselijk ergeren... Het valt niet mee om een grote zus te zijn, hoor!

19 juni 2010. Weer een verjaardag. En Mama had vanmorgen nog een nieuwe rok voor Charlotte gemaakt, waarmee ze heel mooi rond kan zwieren, kijk maar!
Dat was na het voetballen. Iedereen was fan, zelfs Charlotte's mijnheer Beer:

Blazen op de vuvudinges ging Pieter beter af dan Charlotte, maar uiteindelijk heeft ze het toch wel een beetje onder de knie gekregen. Totdat de toeter werd afgepakt. Toen speelde Lotje maar lekker met haar bal. 

15 mei 2010. Gister was Mama jarig, en vandaag hebben we het nog eens opnieuw gevierd.
Daar heeft Charlotte niets op tegen. Haar lust wel een stukje taart!
Samen met Amber heeft ze er lang over nagedacht welke taart nu het lekkerste was. Intussen heeft ze ze wel allemaal geproefd, denk ik... 


17 april 2010. Alweer een verjaardag! Mik wordt zeven vandaag. En Charlotte grijnst hem lieftallig toe. Het cadeautje wordt in dank afgenomen. Anders had Lotje het best zelf willen houden... Charlotte vond het wel een beetje druk, net als de jarige, maar zij had steun aan mijnheer Beer. 
Overigens is Lotje lekker aan het wisselen. Maar op deze foto zie je daar niets van. Als ze haar mond open doet, moet je echt denken aan die film van een aantal jaren geleden, met zo'n zwart rondje en een gele figuur daarin.. 

13 maart 2010. Charlotte mocht vandaag lekker bij de jarige Amber blijven logeren. 's Morgens hebben ze heel gezellig samen lui gedaan. Echt meisjes onder elkaar. ;-) 

28 februari 2010. Vanmiddag hielden Pieter en Charlotte open huis voor iedereen die hen wilde feliciteren, en ze kregen zoveel cadeaux, dat ze na een tijdje echt cadeautjes-moe waren. In elk geval Charlotte. Maar ze was wel heel erg in haar sas met haar Boa, en met de prinsessenkroon waarin een hartje zat dat ook nog licht gaf. Kun je je dat voorstellen? En met alle andere goede gaven was ze ook heel erg blij, vooral toen ze er 's avonds in alle rust naar kon kijken. Ze blijft zich nog even even jarig voelen...

27 februari 2010. Hoera! Charlotte is vandaag 6 jaar geworden! Welgefeliciteerd!!!! Ze is heftig aan het wisselen, dus ze lacht iedereen charmant toe:

22-2-2010. Charlotte is helemaal 'in' harten. Ze tekent ze overal op. Nu mag dat officieel alleen op papier, maar het kinderbedje dat de ouders wilden verkopen bleek voorzien van een roze hart, dat ging er wel af, de voordeur was lastiger schoon te krijgen, en gister zag mamaatje dat de vensterbank ook betekend was. Ze was er niet blij mee, maar dat kwam ook omdat het er lekte. Vandaag is broer Pieter jarig, en Charlotte had zelf met Papa een auto voor hem uitgezocht. Zaterdag is Charlotte zelf jarig, dan wordt ze dubbel zo oud als Pieter: 6 jaar! Jawel, een hele leeftijd. En ze is zoooooooooo benieuwd wat ze zondag allemaal zal krijgen, want ze is 'dl op cadeautjes'. Waarvan acte.

16-1-2010. Charlotte heeft haar eerste ziekbed van het jaar al weer achter de rug. Net als het hele gezin had ze een griepje, maar ze is maar een dagje koortsig geweest, toen moest ze wel thuisblijven, maar nu hoest ze alleen nog maar. Het gesnotter is (bijna) over, gelukkig maar, want daar is niets aan... 

\5  december 2009. Wat een verrassing! Toen Mama de kinderen van school haalde, en Papa de grootmoeders binnenliet, bleek Sinterklaas stiekem binnengekomen te zijn, en een heleboel cadeaux neergezet te hebben. Charlotte kon heel goed de namen lezen, merkten we, en daarom deelde zij de pakjes uit. Een echte Baby Born was voor haar het topstuk van de dag... 

9-10-2009. Tja, als je ze niet zoveel ziet, en zelf achter je dagen aanrent zonder ze in te halen, wil het wel eens gebeuren, dat er meer te vertellen valt dan je weet. Of vertellen kunt. Gister was Charlotte bij ons in Utrecht, en we zagen hoeveel haar gezichtje weer was veranderd. Veel minder kleuter, meer schoolkind. Stilletjes was ze wel. Ze kan wel goed alleen spelen, al betrekt ze heel graag haar moeder daar bij. Ook zij weegt ongeveer 20 kg, en de lengte zal nu 119 cm zijn. Opa had een satijnen armband voor haar, maar ze vond dat die toch beter in haar haren paste. Dus dat gebeurde. Enne... afgelopen zaterdag heeft ze gaatjes in de oren laten schieten. Er zaten kleine blauwe steentjes in, en dat stond heel lief. 
Nu maar hopen dat ze er niet te veel last van heeft in het begin. 
Hier is ze alleen maar aan het nadenken, hoor...

En hier leest ze samen met Mama een boek van vroeger.

12-7-2009. Oei! Ik heb echt even vergeten deze bladzij bij te werken. Gister vermeldde Mama trots dat Charlotte heel goed is in het spelen van 'Memory' op de computer. Ook de muisbeheersing is een van haar sterke punten. 
Gelukkig kan ze ook heel goed 'gewoon' spelen. Een paar weken geleden (24 juni) was ik een middagje bij haar, en ik zag tot mijn vreugde dat ze zich goed kan vermaken. Wel vindt ze het enig om samen dingen te doen. En voorgelezen worden. Ze koos tot mijn plezier het boek: De Drie Paardjes, dat wij haar vroeger zelf gegeven hebben, en dat in en om Alkmaar speelt. Mijnheer Piet Worm heeft het getekend en geschreven. Als kind vond ik het ook al geweldig. :-) 
Charlotte kan, als haar dat uitkomt, heel beleefd iets vragen. En ze heeft plezier in het spelen met klei. Hier maakte ze een hartje voor mama, dat werd op een zwart katje geplakt. En iets dat het meest leek o een haastig in elkaar gedraaid uitwerpsel verrukte haar: dat is een chte Pokmon. Nee, niet voor haar, want Pokemons zijn voor jongens, zei ze. Die zou ze dus meenemen voor de jongens van haar klas. Het begint al vroeg, dat gender-gedoe. Maar ja, ze is ook heftig n de prinsessenfase'... Met een voorliefde voor roze. Haar kamer mooi maken betekende dat ze me vertelde waar dingen opgeruimd moesten worden, en dat ze zelf een roze deken op de grond legde. En Grootje trapte er grijnzend in...

5-5-2009 Charlotte heeft weer eens een krentenbaardinfectie. Maar nu op haar arm. Mamaatje zag het direct, dus ze kon snel maatregelen nemen. Vervelend! En ze heeft ook twee wiebeltanden. Nu kan ze haar grootvader naar de kroon steken. Nog even en haar melkwitte pareltjes maken plaats voor blijvers...

30-4-2009. Charlotte is vanmorgen met Papa en Mama en Pieter naar Driebergen gegaan. Daar was het weer zo gezellig en leuk! Natuurlijk hebben ze gesnoept en mooie dingetjes gekocht, en als er foto's komen, dan laten we die ook zien. Vandaag heeft bij Opa de foto van Charlotte van 2007 in het lijstje gestaan. Met de vlag op haar wang... ;-) 

17-4-2009. Vandaag was Mik jarig. Charlotte had zelf een cadeautje voor hem. Het was leuk spelen daar, en Charlotte mocht ook nog blijven slapen, van tante Parel. Dat was nog het allermooiste. 
Hier is de jongedame heur haar aan het borstelen. Want een beetje ijdel is ze wel...

13-4-2009. Op tweede Paasdag waren Charlotte en de rest van de familie naar Den Bosch getogen, waar Amber een echte trampoline bleek te bezitten. De bofferd. Charlotte vond het een prachtig geval. Iets minder was dat de buurjongen op haar viel, en dat die niet te stuiten was... Stuitend! 

14 maart 2009: nog geen week later is heel de familie weer bij elkaar, want Amber wordt zeven jaar. Dat is al heel erg groot hoor! Ze heeft een kamer waar je lekker kunt ravotten, en ze heeft een boel mooie spulletjes, vindt Charlotte. En heel veel mooie sprookjesjurken. Pieter was hun paspop, en die hebben ze telkens weer in iets anders verkleed. Lachen! Papa heeft er mooie foto's van gemaakt. En natuurlijk had Charlotte haar Mega Mindy-pak aan. 

8 maart vierden Opa en Omamama hun verjaardagen. Ze waren wel hl oud hoor. Samen veel meer dan honderd! Charlotte had een mooi hartje voor ze gemaakt van strijkkralen. Daar waren ze natuurlijk erg blij mee. Verder was er genoeg te spelen, snoepen, knuffelen, dus Lotje verveelde zich niet. Ze vindt het ook altijd leuk als Mik er is. Natuurlijk had ze haar Mega Mindy-pak aan, dus ze voelde zich erg stoer. In tegenstelling tot haar broertje (maar die is ook nog z klein!) kan Charlotte al goed kleuren binnen de lijntjes. Kijk maar.

28 februari 2009. Wat een verjaardag! Er waren zoveel mensen, dat Charlotte het haast niet meer bij kon houden. Iedereen maakte hetzelfde grapje 'Waar is Charlotte? Ik zie alleen maar Mega Mindy!' en dat vond Lotje op den duur wel flauw worden. Maar daar wogen al die prachtige cadeaux wel tegen op. Het was een heerlijke dag! :-)

27 februari 2009 Hoera! Vandaag is Charlotte jarig. Ze is vijf jaar geworden. Wel gefeliciteerd! En morgen wordt het gevierd. Allemaal komen dus! Charlotte zit al klaar voor de taart! 
Charlotte heeft een heel mooi cadeau gekregen: een echt Mega Mindy masker. Kijk maar:

4 februari 2009. Papa heeft Charlotte en Pieter betrapt toen ze mandarijntje speelden. Pieter leek meer een rode paprika, vond hij... 

31-12-2009. Charlotte heeft Oud- en Nieuw niet thuis gevierd, maar bij vrienden van Papa en Mama. Ze mocht lekker kijken uit het raam naar het vuurwerk. Wel een boel geknal hoor! Pieter sliep. Die werd pas veel later wakker. Maar Charlotte was er bij, helemaal. 

pieter en charlotte pakken uitcharlotte met pietepak5-12-2008. Vandaag kwam Sinterklaas op de dagopvang, en daarna mochten ze een video zien van Sinterklaas in Sesamstraat. Toen wist Charlotte meteen dat Sesamstraat in Madrid lag, maar dat bleek een vergissing. Nadat Mama en Omamama haar en Pieter hadden opgehaald, werd het feest, want haar neef Mik was er, en tante Parel ook. Die kreeg een bereknuffel van Charlotte en Pieter, en daar keek Mik wel een beetje jaloers naar. Maar aangezien er een hele stapel cadeautjes lag, was hij dat al snel vergeten. Alle drie hadden ze hun Zwartepiete-pakjes aan, en het was een groot feest. Charlotte en Mik gaven de cadeautjes aan de kinderen en de grote mensen. Charlotte kon de namen al goed lezen. Vooral die van Pieter en haarzelf, en 'Mik' is natuurlijk makkelijk. 
lotje luistertcharlotte bedankt sintZe heeft toch een boel leuke dingen gehad! Maar het allermooiste was een mobiele telefoon, waarmee ze wel een paar keer Sinterklaas in Madrid heeft bedankt voor de cadeautjes, namens allemaal Papa en Mama, de Oma's en Opa, tante Parel en Pieter, Mik en haarzelf. 

22-11-2008. Sinterklaas kwam in Houten aan met de boot. Dat was wel heel erg spannend. Charlotte is altijd een slechte eetster, maar een  handvol pepernoten ging er best in, hoor Sint!

9-11-2008. H h. Eindelijk is het Charlotte dan gelukt bij Opa en Oma te komen spelen. Natuurlijk moesten Papa en Mama mee om haar te brengen, en Pieter kwam ook mee... Charlotte heeft met de magneetjes gespeeld, waarvan er dankzij Pieter nu verschillende onder tafel en de piano zijn verdwenen. Oh oh! Natuurlijk moest Lotje ook met andere dingen spelen, en zo heeft ze een mooie tekening gemaakt, en een paar maskers. Haar handen zaten net zo vol viltstift als het papier, maar die konden gewassen worden. 

19-10-2008. Vrijdag heeft Charlotte de hele dag bij Willemijn gespeeld, ze wilde bijna niet meer naar huis. En volgende week komt Oma E. logeren, dat wordt gezellig! Dan zijn ze lekker met z'n tweetjes... Vandaag is Charlotte letters en cijfers aan het ordenen. Die had ze van haar oom gekregen. Verwarrend zoals de m en de w op elkaar lijken! Maar ze komt er wel uit. Een telefoongesprek met de echte telefoon vond ze maar wel gek, zojuist...

2-10-2008. Al een tijdje vroeg Charlotte wanneer ze nu weer eens bij Opa mocht spelen, want die heeft zulk leuk speelgoed. Dus toen mama vanmiddag even langs reed, omdat ze een tas had vergeten, eerder op de dag, stevende Charlotte vastberaden naar binnen. Helaas kwam ze niet verder dan de mat, daar werd ze opgevangen, maar een potje knuffelen met Opa en Omamama vond ze ook helemaal niet verkeerd. Ze komt vast gauw terug. 

7-9-2008. Charlotte is nog steeds niet van haar ontsieringen af. Maar ze gaat gewoon naar school, en ze is gister met Mama naar het dorp geweest om nieuwe maillots te kopen, want ze valt nog altijd veel gaten in de knien... Sokken en kniekousen kreeg ze ook. Zij heeft maatje schoenen 26, en het duurt niet lang meer, of broer Pieter is net zo groot als zij, en kan haar schoenen niet meer aan. Terwijl hij haar oude schoenen wel veel mooier vindt dan zijn 'jongens' schoenen. 
Naar het zwembad gaat ze ook graag. En nu heeft Mama achterin de tuin een mooi plekje gemaakt voor de zandbak. Met een eigen straatje er naar toe. Knap hoor! Charlotte hoopt dat het nu maar eens stopt met regenen, zodat ze iedere dag in de zandbak mag spelen...

22-8-2008. Nu is Charlotte ook ziek: net als Pieter en de helft van de crche heeft ze een vervelende jeukende krentenbaard. Allemaal muggebulten, lijken het wel. Bah!

25-7-2008. Het was een hele warme dag vandaag, en dan is het wel lekker als je even in  je badje mag, vooral als je dan mag spelen met je nieuwe badspeelgoed: een minionderzeer, die echt kan varen. Hij is echt mini, past in Lotjes hand, maar gaat als een speer naar rechts, en botst dus telkens op de rand van het bad. Maar mama zegt dat het geen goed idee is het mee te nemen naar het zwembad. Misschien mag ze er wel eens mee in het grote bad in Utrecht, bij Opa en Omamama. Alleen hoeft Charlottes haar dan niet gewassen hoor, dat is vandaag ook al gebeurd. 
Charlotte weegt nu ruim 16 kilogram. Dat drie pakken melk en een beetje meer dan Pieter. 
Charlotte vindt het op dit moment enig om mensen nat te spuiten, de buurmeisjes ook, maar hun moeder heeft uitgelegd dat ze elkaar wel mogen natspuiten, maar alleen als ze zwemspullen aan hebben, en anderen niet.

23-7-2008. Vandaag is Charlotte met haar Oma uit Bilthoven naar het zwembad geweest. Dat was leuk voor Lotje! Maar ben je met haar mee, dan kun je niet zelf zwemmen of genieten, want je moet ogen van voren en van achter hebben.Charlotte houdt wel van zwemmen en springen en nat worden en zo. 

17-7-2008. Vorig weekend is Charlotte met Pieter bij Tante Parel wezen logeren. Gaaf was dat! En morgen om kwart voor elf begint de vacantie. Dan komt Papa haar ophalen, en dan moet hij eerst nog koffie drinken op school met de andere ouders. Charlotte denkt wel dat ze geen koffie krijgt, het zal wel limonade worden. En volgende week gaat ze naar Zjoe Zjoe, op de dagen dat Pieter daar ook is. De meeste dus. Daar heeft ze helemaal geen bezwaar tegen...

30-6-2008. Vannacht begon Charlotte midden in de nacht te huilen. Dus klom Mama zuchtend uit haar bed, om te kijken wat er was. 'Helemaal niets, Mama, ik heb niet gehuild!' 'Jawel, je kussen is nat.' 'Dan heeft mijnheer Beer gehuild!' (Mijnheer Beer is sinds jaar en dag haar troost en toeverlaat...) 

23-6-2008 Charlotte is een paar dagen met tante Mar mee geweest naar Ommen, in de bossen. Dat vond ze heel erg leuk. En Pieter was lekker niet mee, dus kreeg ze alle aandacht. Ook wel eens prettig. Als er werd gevraagd of ze iets wilde eten, zei Charlotte gewoon: 'Ja'. Maar ze moest zeggen: 'Ja graag!'  Ze dacht even na, en vulde toen zelf aan: en bij 'Nee' moet je 'dank u' zeggen. Overigens is mijn zus lyrisch van Lotteke's taalvaardigheid en woordbeheersing. Zo hoor je nog eens iets... ;-)

9-6-2008 Vandaag was het geen leuke dag voor Charlotte. Ze zouden naar een verjaardag gaan, lekker gebakjes eten, en papa ging op de motor. Charlotte en Pieter gingen met Mama mee in de auto. Maar toen moest Mama stoppen, want Papa had een ongeluk gehad. Charlotte had wel de motor gezien, maar Papa niet. Die ging in een Am-bu-lan-ce naar het ziekenhuis, wat een moeilijk woord. Maar wel met een toeter er op, hoor! Dat vond Charlotte wel prachtig, maar papa zei later dat hij er niet veel van had gemerkt. Gek, dat ding maakt veel lawaai! Ja, en toen gingen ze ook naar het ziekenhuis, en ze moesten overal lang wachten, heel lang wachten. Pieter werd vervelend, en Charlotte verveelde zich ook. En ze had een beetje buikpijn... en toen gingen ze weer naar huis. Papa moest in het ziekenhuis blijven, heel ver weg... Niet leuk. Hij moet maar niet meer motor rijden, vindt Lotje...

30-4-2008. Vanmorgen is Charlotte met haar vader en moeder (en o ja, broer Pieter) naar Driebergen geweest om koninginnedag te 'vieren'. Ze hebben nog wat aardige uitbreidingen van de berenfamilie kunnen opdiepen. Gelukkig weet Charlotte dat het niet gaat om de leukedingenmarkt, maar om de moeder van de koningin die jarig was. 'Maar die is wel allang dood' zei de nuf wat misprijzend... 
Vanmiddag kwamen ze even kijken of Opa er nog was. Die had zich voor de gelegenheid aangekleed en was verrukt van zijn mooie kleindochter... Lotje vindt het speelgoed dat Opa heeft wel erg leuk. Vooral de magneetstripjes en -balletjes... je kunt er zelfs oorbellen en een ketting van maken. Papa heeft met dat laatste geholpen, opa met het eerste... (zie bovenste foto) 

28-4-2008   Charlotte is nu 15 kg zwaar, terwijl broer Pieter bijna 12 kg weegt. Mama heeft er soms plezier in Charlotte een beetje te plagen, en dat helpt wel. Aanvankelijk placht de jongedame te zeggen dat Pieter geen elastiekjes of haarbanden in het haar mag hebben, 'want hij is een jongen'. Nu vindt ze het gewoon, dankzij mamaatjes opvoedkundige praatjes. Alleen zegt ze wel: nee, de mag hij niet in, want die is van mij

18-4-2008. Vandaag mocht Charlotte haar mooie prinsessenjurk aan. Papa legde het vast...

24-3-2008 gingen we de verjaarscadeautjes dan maar eens brengen. Charlotte was er voor een deel wel blij mee. Een cadeautje werd afgekeurd, dat mochten we weer mee naar huis nemen. ;-/ Maar voor haar Opa zorgde Lotje goed: ze zorgde dat hij lekkers kreeg. Tot onze verrassing noemde ze hem Opa Ton. Klinkt net zo idioot als Oma Gea. We zijn en blijven ouderwets. En passant liet Charlotte ook zien dat ze 'al heel goed' kon handwerken. De hand-oog cordinatie is prima. 
 
's Morgens had haar vader nog een mooie foto van haar gemaakt toen ze riep: ik zal je pakken! Echt een klein heksje! :-) Lotjes vader, Barend, maakt heel mooie foto's... 

15-3-2008. Charlotte is nog helemaal in de verjaardagssfeer, want vandaag herhaalde ze, op de verjaardag van haar grote nicht Amber, die al zes is geworden, een paar maal met klem: 'Ik ben gk op cadeautjes!' Ze wist wel dat ze van ons nog een cadeautje tegoed had. Maar dat krijgt ze nog wel. Ze speelt heel gezellig met de neven en nichten! :-)

27-2-2008. Vandaag wordt Charlotte cht vier jaar! Hoera!!! Ze logeerde bij Sara, die ietsje ouder is, maar ze hebben het altijd heel gezellig samen, de dametjes... 
Papa nam Lotje mee naar het ziekenhuis, naar Mama. 
En natuurlijk was er ook een taart... Ze likte er haar vingers bij af. 

23-2-2008. Charlotte had vanmorgen een klein kinderpartijtje, er waren vriendinnetjes komen spelen, en dat was erg gezellig. Van Mama en Papa had ze mooie cadeautjes gekregen: een mijnheer Beer DVD en een verhalenboek van Papa, en een roze balletpakje en wit met roze balletschoentjes van Mama. Lotje kon wel dansen van plezier! En straks komen de ooms en tantes, en Oma natuurlijk... :-))

22-2-2008. Vandaag neemt Charlotte afscheid van het peutergebeuren. Ze is ook al een echte kleuter van vrijwel vier... Papa en Mama hebben heel mooie zakjes gemaakt met allerlei lekkere en leuke dingen om uit te delen. Lotje wil er zelf ook wel een, hoor!

17-2-2008. Charlotte houdt er veel van om papiertjes te knippen in eindeloze snippertjes. Ze legt ze ook zorgvuldig overal neer, zodat haar broertje ze kan verzamelen (en in de mond stoppen, al mag dat niet). Toen Mama haar straks wees op de mogelijkheid een en ander op te ruimen, zei ze vrolijk: 'O, ik moet dat blik hebben!' (En de stoffer, natuurlijk.) 'Ik zie het niet!' En net als Mama zich overeind hijst, vindt ze het. Zo gaat het de hele tijd.

16-2-2008. Charlotte is er zo aan gewend dat er aan papa een fototoestel vast zit, dat ze wel stralend lacht, maar niet poseert. Leuk is dat. Ze is erg in de 'waarom'-fase, en mama formuleert nu het afdoende: 'daarom' als: 'omdat het zo is!' Dat begint na het derde 'waarom'... Zo leert Charlotte genoeg op een dag. De school vond ze wel leuk, dinsdag. 

12-2-2008 Vandaag heeft Charlotte haar eerste wendag op school, 's middags mag ze extra naar de peuterklas. Papa brengt haar, want Mama ligt een dagje extra in het ziekenhuis. Straks hoopt Charlotte haar alles te vertellen... Volgens Mamaatje is Lotje hard toe aan een hoger stadium in haar opleiding, want ze verveelt zich op de peuteropvang, en ze vindt zelfs haar vriendinnetjes daar 'niet leuk'. Ze is er ook de oudste. Dan zal het een hele overgang wezen als ze opeens de jongste is in de klas!

5-2-2008 Vandaag is ze thuis, en ze speelt met de lange stok van de zonwering, die ligt op grond, en gaat heen en weer als je op het uiteinde stapt. Enig, vindt Lotje. Mama vindt het knap irritant. Charlotte hield voor Pieter het kattenluik open, dat mocht niet van mama.  Charlotte is nu bezig met zelf dingen te bedenken. Als ze zelf had bedacht ik ga me aankleden, en je zegt dan: kleed je aan, doet ze het dus juist niet. Nu leggen moeder en dochter samen de kleertjes klaar, en dan trekt Charlotte ze wel (een keer) aan. Vandaag wil ze pannenkoeken met hagelslag eten. (Zegt ze nu.) Vorige week had Charlotte een prik gekregen op het consultatiebureau, en bijna niet gehuild! Ze mocht een dierenplaatje uitzoeken, en ze had een mooie hond gepakt.  

24-1-2008. Zo gretig als Pieter eet, zo vervelend is Charlotte nog steeds. Had mama gister een heerlijke maaltijd gemaakt met allemaal lievelingsgerechten van de jongedame, wilde ze niet komen eten. Dus zette Papa de televisie uit. Je had het kabaal moeten horen! Uiteindelijk werd ze voor straf naar haar kamer gestuurd. Een half uur later kwam ze beneden vertellen dat ze honger had. Tja, toen was haar kliekje wel in de kliko verdwenen... 

9-1-2008. Charlotte heeft een nieuwe gewoonte. Ze zegt bij alles: ik dacht dat het zus en zo was. Zo had ze een prop wc-papier in haar broekje gestopt, en verklaarde haar actie met: Ik dacht dat het een mamaluier was. (maandverband) Zo zie je weer hoe ze leren door imiteren. :-)

31-12-december 2007. Charlotte heeft een heerlijk Oudjaar: ze logeert bij haar vriendin Sara. Ze hebben eindeloos in bed liggen kletsen en giechelen, en kwamen met de gekste smoesjes het bed uit. Pas toen Mama dreigde dat ze het vuurwerk wel niet zou zien, omdat ze zich zou verslapen, wanneer ze haar ogen nu niet dicht deed, werd het rustig. Om half tien... Maar inderdaad mocht ze iets voor twaalf uur op. Een gelukkig 2008, Charlotje!

25 december 2007. Omdat het Kerstfeest is, heeft Charlotte met Papa vandaag een cake gebakken. En ze heeft 'm versierd met glazuur (nu ja, eigenlijk deed Papa dat vooral, Charlotte versierde met name haar mondje) en heel veel kleine hartjes, en ook balletjes in allerlei kleurtjes. Maar nu, 15.45 uur, gaan ze er van eten. Dus als je mee wilt doen, moet je heel vlug zijn. 
Dat wordt vanavond vast een hl kleine portie warm eten voor Lotje... Oh oh! 

11 december 2007. Vanmorgen heeft Mama met Charlotte de kerstboom versierd. Er hangen ook van die Engelse candy cane's in, waarvan er een gebroken was. Die verdween in Charlotte's mond. 
Toen ze klaar waren zei Mama: Ik heb honger, ik ga boterhammen eten. Charlotte zei beslist: Ik heb snoephonger
Maar al met al heeft ze toch anderhalve boterham naar binnen gewerkt. 

4 december 2007. Charlotte vond de Sinterklaasviering op de Vlieland bijzonder leuk. Op de heenweg reed papa, die de file wilde vermijden en dus door de dorpen reed. Het gevolg was een klein stemmetje dat smeekte: Ik voel me niet zo lekker. Kunnen jullie even stoppen? BLURK! En daar kwam de hele lunch acuut naar buiten. Waarna ze zich weer kiplekker voelde. De auto en de kleren iets minder. Gelukkig was er wel een schone onderbroek in de luiertas aanwezig, en een badjasje van Pieter, maar geen rok en maillot. Een broek van Mik weigerde Charlotte aan te trekken, maar diens grootmoeder Lea improviseerde bliksemsnel een handdoekrok, zodat Charlotte zich nog net voor diens afscheid bij Sint kon presenteren, en haar presentje in ontvangst kon nemen.
Daarna kwam een van de buurvrouwen van Tante Parel aan met een paar rokjes, waaruit Charlotte kon kiezen. Tegen de tijd dat ze 's avonds weggingen was alles gewassen en gedroogd, en kon ze haar eigen kleertjes weer dragen.
Hoewel Charlotte een zeer moeizame eetster is, nog steeds, ging dit keer een stuk pizza er vrijwel moeiteloos in. Het feit dat alle neefjes en nichtjes ook pizza aten, en met graagte, zal wel hebben bijgedragen, evenals een erg lege maag! En hoera! op de terugweg bleef de pizza waar deze hoorde: in de maag. Maar de route ging nu ook niet langs bochtige dorpswegen, doch via de snelweg. En Mama reed. ;-)

2 december 2007. Vandaag is Charlotte met Pieter naar Amsterdam, naar De Vlieland, de boot van Oom Ren en Tante Parel. Want die hadden een briefje van Sinterklaas gekregen, dat Hij zou komen. Alle kindertjes uit de buurt mochten naar de boot, en Miks neefjes en nichtjes ook. 

30 november 2007. Vandaag is Charlottes papa jarig. En daar moet natuurlijk taart bij! Hij had niet zo'n zin om het te vieren, maar daar kon Lotje zich niet mee ophouden. Jarig is feest, en dat heb je maar te vieren! Ze had zelf erg haar best gedaan, en gelukkig was Papa heel blij met haar cadeau. Ook had ze vanmorgen met mama ballonnen opgeblazen. Leuk h?

17 november 2007. Vandaag was de intocht van Sint Nicolaas in Houten. Charlotte was geschminkt als Zwarte Piet. Pieter had alleen een Pietenmuts op. Niks an. Maar Charlotte is dan ook al groot!
Charlotte probeerde de schmink af te likken, zou die zo lekker smaken???? 

16 october 2007. Vandaag kwamen Opa en Omamama bij Charlotte en Pieter op bezoek. Dat was best gezellig.  Charlotte heeft ze haar kamer laten zien, met de nieuwe kast... Die vonden zij ook mooi! Een paar dagen geleden is Lotje-ons-dotje voorhet eerst bij een vriendinnetje blijven slapen. De verzekering dat Papa haar zou komen halen als ze het nt leuk vond heeft erg geholpen. Maar ze vond het wl leuk!

22 september 2007. Charlotte en Pieter kwamen bij Opapa op bezoek in het ziekenhuis. Eerst dacht Charlotte dat ze het wel een beetje eng zou vinden, maar toen Pieter gewoon de fles kreeg, en Opa ook niet in bed lag, maar aan tafel zat, en toen Charlotte zelfs een heleboel tekeningetjes mocht maken in Opa's su-do-ku-boek, (wat een moeilijk woord!) toen werd het nog heel gezellig. Eigenlijk had Charlotte helemaal geen zin om weg te gaan, maar Opa moest weer in bed gaan liggen, zei Omamama, en die kon het weten. Charlotte liet trots zien dat ze een eigen opstapje had, zodat ze achterop de buggy van Pieter kon staan. 

Het cadeau vond Opa erg mooi. Er zaten ook wel honderd foto's van Charlotte en Pieter in. Of minstens tien. 

26-08-2007 Charlotte is helemaal naar Schiphol geweest om haar vader uit te zwaaien die met Oma naar Canada ging. Toen ze aankwamen op de luchthaven zei ze stralend: nu zijn we wel bijna in Canada, h? Helaas. En ze mocht ook niet eens mee. 
Dat er mensen in de vliegtuigen gaan, dat wist ze eigenlijk niet, maar dat is haar omstandig uitgelegd. En dat Papa 's avonds niet thuis zou slapen begreep ze ook niet, dus dat was een paar nachtjes huilen.... maar alles gaat voorbij. :-) En verder is ze vrolijk genoeg hoor! 

11-8-2007 Vandaag kwam Charlotte even een Omakoekje halen. En een ijsje lustte ze tegelijk ook wel. Dat laatste kwam niet op. ;-)
Uit de la met speelgoed viste ze het dierendomino, dat ze prima kon leggen, maar het boeide haar niet zo erg lang. Mama zong voor haar Franse liedjes uit een boek met erg mooie plaatjes. Dat was wel leuk. En ze las voor. En Charlotte speelde met de blokken, die telkens een ander plaatje laten zien... ze moesten veel te vlug weer weg. Maar ja, er moest nog wel een cadeautje voor Sara gekocht worden, want die wordt jarig! En Omamama moest ook boodschappen doen... 

10-8-2007 Charlotte heeft met haar verjaardag een telefoon gekregen, en als ze daarmee speelt, of iets anders met een geschikte vorm voor een telefoon laat doorgaan, loopt ze heen en weer, net als haar vader dat doet wanneer deze telefoneert, en dan hoor je haar, met zijn intonatie, zeggen: 'ja.... ja... afgesproken!' Vreselijk grappig om het leerproces van die kleintjes te volgen! En dat doet haar moeder met humor. Charlotte is ook weer gegroeid, en draagt nu maat 104. Ze vertaalt de wensen en behoeften van haar broertje naar haar ouders toe, want ja, al brabbelt broerlief wel een beetje, het is geen praten. Maar zij begrijpt hem. 
Zelf weet ze nu echt het verschil tussen links en rechts. Dat heeft even geduurd. Maar als mama in de auto zegt: hier gaan we naar links, steekt Charlotte ook de linker hand uit. Knap h? 

22 mei 2007. Dat bekijken is gelukt. Ze ziet er lief uit, al vindt papaatje het een beetje kort. Charlotte was heel lief met Pieter en kon het goed vinden met Opa. Papa heeft haar een prachtig berenhorloge gekocht toen ze iets uitzochten voor mama's verjaardag, en als je haar nu vraagt: hoe laat is het? antwoordt ze: tien euro. Tellen gaat nog op z'n papegaais: er zit nog niet veel relatie tussen de harde feiten en de woorden in dat lieve kopje. Het eierdopje dat we uit Lourdes voor haar hadden meegenomen bevatte geen ei, maar wel een klein zakje snoepjes, en daar was ze zichtbaar verrukt van. Maar mamaatje stelde grenzen aan het snoepen! 

17 mei 2007. Charlotte inviteerde zichzelf net per telefoon, maar daar moesten we helaas 'nee' op zeggen, want we moeten nog heel hard aan het werk voor zondag. Het is jammer, want ze is naar de kapper geweest, samen met Mama, en ze zijn allebei gekortwiekt. Volgende week hopen we ze te bekijken.... :-) 

1-5-2007. Vandaag kwam Charlotte even buurten bij Opa en Omamama, want ze moest tenslotte wel haar nieuwe berenbuggy laten zien, nietwaar? Ze had ook Pieter bij zich, maar gelukkig wilde Mama die wel dragen. Charlotte genoot van de magneetjes waarmee je zo mooi kunt bouwen, en ze wilde ook wel worden voorgelezen. Op haar wang was de vlag van koninginnedag nog goed te zien.

 

30-4-2007 Charlotte heeft vandaag op de vrijmarkt in Driebergen zlf van haar eigen geld een berenbuggy gekocht. En mijnheer Beer kwam er een roze alter ego tegen als zuster tegenover hem. Moet die mee naar huis? vroeg Papa. Wat een vraag! Natuurlijk moest die mee. 
En hoewel Lotteliesje voor de aankoop al niet meer op haar eigen benen kon staan, en liefst gedragen wilde worden, sprong Sint Adrenalina na de aankoop bij, en zo bleef ze koppig doorlopen/rennen/strompelen achter haar zojuist verworven bezit. 
's Middags is Charlotte met Papa op stap gegaan, en zo kon ze fantastisch springen op het grote sprinkussen dat ergens was neergezet. Het kostte wat moeite om te leren dat je wel eens ergens voor in de rij moet staan, maar op een gegeven moment had ze het door dat het soms de moeite loont om te wachten tot anderen geweest zijn. Een luchtkussen met allerlei hindernissen beklom ze heel intensief, en ze had maar af en toe 'assistentie' nodig van haar Papa. Ja, hr Papa! Want mijn en dijn zijn opeens belangrijke begrippen.... 

24-4-2007. Charlotte is de laatste tijd aan het peuterpuberen, zoals dat tegenwoordig heet. Mijn moeder noemde alles 'een fase', waarop mijn jongste zus eens vertwijfeld vroeg of er nog wel tijd tussen de fases zat.... Tja...
In elk geval probeert Charlotte haar zin nog meer door te drijven, om niet te zeggen: door te drammen, dan voor deze. En ze kan dan ook helemaal in alle staten zijn als iets niet mag, of als ze papa niet kan uitleggen hoe hij precies om moet gaan met dat rietje in het pakje chocolademelk dat voor hr is. Mama wordt er wel gek van, maar laat zich niet gek maken. Dat scheelt. Ze had vanavond een dj vu ervaring, toen ze tegenover haar spinnijdige dochter stond, en dat hielp haar om over te schakelen op liefdevol negren. Dochterlief bleef nog een hele tijd ngeren, maar de zachte krachten wonnen. Moge het zo blijven. :-) 

12 april 2007. Lotteliesje is weer helemaal opgeknapt. 

17-3-2007. Charlotte is nog steeds een ziek meisje. Gister was ze bij tante Betty, omdat Papa en Mama met broer Pieter naar het ziekenhuis moesten. Het valt niet altijd mee een broertje te hebben... Die krijgt wel erg veel aandacht, vooral omdat hij ook al ziek is. Niet leuk.
Charlotte kletst overigens heel wat af, en produceert ook zinnen als: Nee Papa, zo hoort dat niet! (Als papa zingt over een paddestoel die blauw is met gele strepen en zo...) En een geliefde zin is ook: Dat kan ik hl goed! 

14 maart 2007. Maar vanmorgen was ze een heel ziek vogeltje toen ik kwam. Ze wilde alleen maar in bed liggen met mijnheer Beer en Minibeer, en wat water drinken, en ja, een paar lange vingers waren prima, maar daarna wilde ze weer liggen. Later kwam ze met Mama, die ook al zo ziek is, naar beneden, om een boterham te eten. Maar toen Mama weer naar bed ging, kroop Charlotte lekker bij haar in bed, en daar bleef ze tot Papa thuis kwam. Toen kwam ze op de bank zitten hangen, met een dekentje over zich heen. 

12 maart 2007. Charlotte begint gelukkig op te knappen. Ze liep vanmorgen in haar pyjama al weer te zingen :-) 

11 maart 2007. Die arme Charlotte is z ziek...! Ze heeft gisternacht eerst haar eigen bed onder gespuugd, en daarna dat van haar ouders. En ze wilde zaterdagavond zlf naar bed... nu, dn is ze ziek! En het was vandaag nog niet over. Dus is ze niet eens bij Amber geweest... die jarig was. Trouwens: broer Pieter is ook al ziek... 

27 februari 2006. Vandaag is Charlotte cht jarig, en ze gaat met Papa en Mama een echte fiets uitzoeken. Die krijgt ze van haar grootmoeder in Bilthoven. Misschien gaan ze die wel ophalen om mee te gaan... Een fijne dag, schatje! 
.... Nu, dat is het wel geweest. Ze heeft een prachtige fiets uit mogen zoeken, met 2 wielen, een roze met witte banden en een oranje vlag er op. Ze is er natuurlijk dezelfde middag al mee gevallen, maar ondanks een paar traantjes was ze er meteen weer op geklommen. Stoppen leerde ze tegen een auto, net als tante Gima destijds. 
Bovendien hadden Papa en Mama alle lekkere dingen klaargemaakt waar Lotteliesje dol op is, zoals paprika en komkommer, patat en ctelet. Om half negen lag mejuffrouw eindelijk in bed. Maar morgen, morgen is alles weer gewoon, heeft Mama aangekondigd. 

25 februari 2006 Charlotte heeft vandaag haar verjaardag ng eens gevierd, maar nu met de kindertjes van het dagverblijf en wat andere kleintjes van haar leeftijd. Neef Mik was er ook... De mannen waren wel in het voordeel, want het was 5-2, maar dat gaf niets. Tussen half elf en een uur werden ze bezig gehouden door Charlotte's vader en de ouders van Mik. Het was allemaal erg gezellig, en ze hebben leuk gespeeld... Mensen inpakken in toiletpapier bijvoorbeeld, eerst erg gek, en toen wel heel erg leuk... en cakejes versieren... waarbij de cakejes niet gegeten werden door de kindertjes, maar wel de versieringen. De mooie taart werd voor kennisgeving aangenomen en bewonderd, maar toen Charlotte liever een bruine boterham met kaas (en een kaarsje) had, wilden de anderen ook allemaal een broodje ham of kaas. De taart is wel opgekomen, omdat sommige ouders wel bliefden, en ook het bezoek dat later nog kwam voor Pieter. Charlotte had ook niet zo'n behoefte aan limonade of iets dergelijks: ze lurkte de hele dag verzaligd aan haar flesje water. Aangezien Charlotte er geen enkel probleem mee heeft als anderen met haar speelgoed spelen, werd er veel plezier gemaakt met haar spulletjes. Toen iedereen weg was is ze lekker met mama op de bank naar een DVD gaan kijken. En om 7 uur liet ze zich zomaar zonder protest naar bed sturen.24 februari 2007. Vandaag heeft Charlotte haar verjaardag alvast gevierd. Het was heel erg gezellig, en ze kreeg prachtige cadeautjes. Het mooiste was denk ik de telefoon, die allerlei opdrachten geeft als je op een knopje drukt. Dat deed ze trouwens ook met de voet.... 
Helemaal snappen doet ze het nog niet, dus ze kan er nog een tijd plezier van hebben... 

22-2-2007. Charlotte heeft vanmiddag om 13 uur 22 een broertje gekregen. Ze was zelf bij tante Betty die met haar cadeautjes is gaan kopen - leuk hoor! Een paar loeigoeie bedpantoffels die natuurlijk niet meer uitgingen, en een cadeautje voor het broertje en nog veel meer... Toen gingen ze naar huis, en daar was het broertje in de wieg. 
(Eigenlijk vond Charlotte het mechaniek met speeldoosje boven de wieg ng leuker maar daar waren de trotse ouders niet zo ontvankelijk voor.) 

20-2-2007. Charlotte kwam vandaag even giebelen. Dat doet ze met haar handje voor haar mond. Z schattig! En ze had twee staartjes in haar haar. Ze heeft vanmiddag samen met Opa piano gespeeld. Niet met haar vingertjes, maar ze gebruikte de neuzen van Mijnheer Beer en van Minibeer om de toetsen in te drukken. En toen Opa speelde van: 'k zag twee beren broodjes smeren, zong Charlotte het refrein gezellig mee. Ze ging weer helemaal netjes naar de WC, en maakte een moeilijke puzzel met zorg en overleg, maar behoorlijk snel. Volgens mij keek ze even snel hoe de boel in elkaar zat, voordat ze 'm omkeerde. Er was geen voorbeeld bij... 

10-2-2007 Charlotte is deze week druk bezig helemaal zindelijk te worden - althans overdag. Er is deze week maar een of twee keer sprake geweest van een ongelukje, en ze huppelt al vaak zelf naar de WC. Zal haar Mama tch nog een weekje zonder luiers zitten? ;-) De volgende ligt al te trappelen om ze aan te mogen... 

4-2-2007. En wie stond er vandaag voor onze deur? Charlotte met haar ouders. Ze wilden weer eens even komen kijken hoe het met ons was. Opa was net een beetje bijgekomen van de dag, dus dat kwam goed uit. Omamama was aan het telefoneren. Gered door de bel is de uitdrukking niet in dit geval, maar het telefoongesprek werd er wel door beindigd. Charlotte ging heel gezellig tekenen met allerlei dierensjablonen, en liet moeder en grootmoeder ook meedoen. Verder heeft ze een puzzle, waar ze een paar maanden nog moeite mee had, nu vrij vlot afgemaakt. En ze kwekt en kwakt dat het een lieve lust is. We vonden het enig ze (mv) te zien.  Ook omdat ze vorige week naar de kapper is geweest, en haar haren zitten nu heel zwierig. Ze houdt er niet van als je haar haren kamt of wast, dus dit was wel een overwinning... Verder hoefde ze niets te drinken: ze kwam met haar eigen waterfles. Daar nam ze af en toe een slokje uit. ;-)

26-1-2007. Charlotte is uit eten geweest met haar nieuwe speelgenoten. En dat was een wonderbaarlijk succes, want waar ze thuis hoogstens de krokante randjes van een pannekoek afpeuzelt, vond ze nu de pannekoek lkker. Zei ze. Maar ja, buitenshuis is altijd leuker en lekkerder, toch?

Op vrijdag 12-1-2007 heeft Charlotte afscheid genomen van de Blauwe Eend, het kleuterdagverblijf waar ze ruim twee en een half jaar heen ging. Maar ze mocht tracteren, dus het had iets van een verjaardag, en dat was leuk. 
Het nieuwe verblijf, dicht bij huis, is nog leuker: daar hebben ze een chte glijbaan, waar je de hele dag op mag. 
Verder staat het kwebbelbekje niet meer stil, en haar taalbeheersing wordt steeds ruimer. Een heerlijk papegaaitje, dat alles nazegt wat ze in een straal van honderd meter hoort. 

Charlotte heeft een prettige Kerst gehad, en heeft genoten van het vuurwerk met Oudjaar. Ze was op tijd uit bed gehaald, en vond al dat geknal en die lichtjes wel mooi... Alleen: weer naar bed, dat was hoofdstuk twee. Wat haar betreft: hoofdstuk drie. 

Voor de eerdere foto's klik hier: